Alakuljon viccpárti frakció az EP-ben? Miért is ne?

Szerző: Illés Gergő
2019.04.25. 20:00

Semmi akadálya nem volna egy viccpárti EP-frakció megalakításának, hiszen az egy csomó pénzt kap az EU-tól, és így sem kell semmit csinálnia – többek között erről, a forintzónáról és a bohócpolitikusok jelenségéről is beszélgetett egymással a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke és a német viccpárt, a Die Partei EP-képviselőjének asszisztense csütörtökön. Utóbbi úriembert egyébként Dustin Hofmannak hívják.

Alakuljon viccpárti frakció az EP-ben? Miért is ne?

Elég humortalan hely az Európai Parlament, a pártcsoportok frakcióiban ülő technokraták tömegei mellett pedig nem igazán jutnak szóhoz a színesebb egyéniségek. Ennek apropóján a német viccpárt, a Die Partei, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvételével rendezett csütörtök délután kerekasztal-beszélgetést a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy.

Magyar részről Kovács Gergely (képünkön középen), az MKKP elnöke képviseltette magát, míg a német párttól Dustin Hofmann (nem röhög, ez a valódi neve!), Martin Sonneborn viccpárti EP-képviselő irodavezetője (képünkön jobbra) jött el a budapesti beszélgetésre, amit Inotai Edit moderált.

Túl komoly időket élünk, hogy ne szavazzunk viccpártokra 

A téma egyébként bármilyen komolytalannak hangzik, van relevanciája: épp múlt vasárnap választották elnökké a karrierjét szintén a szórakoztatóiparból indító Vologyimir Zelenszkijt Ukrajnában, sőt, ahogy Kovács Gergely elmondta, egy viccpárt magyarországi, vagy akár ukrajnai megerősödésében semmi kirívó nincsen, miután az Egyesült Államokban már sikerült egy bohócot elnökké választani.

Egyébként a viccpártok helyzete egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik: az MKKP-elnök szerint a magyar pártok is már épp elég viccesek – ahogy elmondta, az MSZP, a DK, a Jobbik, meg az LMP mellett már igazán nehéz labdába rúgni. Hofmann erre meg is jegyezte:

mikor a politikusok humoristákká válnak, akkor ne lepődjünk meg, ha előbb-utóbb a humoristák válnak politikusokká.

És egyébként is túl komoly idők járnak ahhoz, hogy ne szavazzunk viccpártokra.

21-ből 24 képviselőt küld az MKKP

Ez egyébként már Németországban négy éve is megvalósult: egyetlen uniós tagállamként ugyanis a németeknél az EP-választáson nincsen bejutási küszöb. Így a 96 német képviselői helyből nemcsak az újnáci NPD, de még Martin Sonneborn és a Die Partei is megkaparinthatott egy képviselői helyet.

Ami pedig a magyar helyzetet illeti, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bizony a kutyapártot 3-4 százalékra mérik a közvélemény-kutatók, ezzel pedig nem sokkal vannak lemaradva a bejutási küszöb környékén bukdácsoló DK-tól, LMP-től, vagy Momentumtól. Így ha elég protesztszavazó megy el május 26-án szavazni, könnyen lehet, hogy Németország után már Magyarország is delegálhat egy vállaltan viccpárti EP-képviselőt Strasbourgba.

Persze a bejutáshoz alapvetően két dolog szükséges: sok-sok munka, és egy jó program. Az MKKP pedig mindkettőre képes, igaz, Kovács megjegyezte, hogy nem azért hoztak létre politikai pártot, hogy aztán még dolgozzanak is, ez pedig kicsit kiábrándító.

„De az MKKP jelenleg 127 százalékon áll, szóval mivel Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, mi körülbelül 24-et fogunk!”

– tette hozzá Kovács, majd később megjegyezte: nem akadály, hogy csak 6 fő van az EP-listájukon, legfeljebb majd mindenkiből négyet küldenek. 

Ami a programot illeti, a Die Partei mindezt letudta annyival, mint Orbán Viktor 2014-ben: „folytatjuk”. Pontosabban idézve, Hofmann szerint pártjának választói visszajelzései jók – ami egyébként ritka a politikusok esetében –, így folytatják azt, amit eddig elkezdtek. A párt egyébként még pár éve azzal is kampányolt, hogy visszaépítik a berlini falat, ezt ugyanis egyes felmérések szerint a németek 25 százaléka is támogatná, szóval ezzel rögtön megnyerték maguknak a népesség negyedét. Mindenesetre hozzátette: a falak elég népszerűek mostanság, szóval vigyázni kell az ígéretekkel, mert 10 év múlva még valósággá is válhatnak. 

Ha nem tudod, hol vannak a határok, akkor nem is tudod őket illegálisan átlépni!

Kovács Gergely viszont bővebb programmal is jelentkezett, például a bevándorlás témakörét is érintette: szerinte ez nem probléma, mert senki nem akar idejönni, és ez szerencsére így is marad, amíg ilyen alacsonyak a fizetések. Javasolta, hogy

kerítés helyett a határra inkább óriásplakátokat kéne kiaggatni a magyar átlagfizetések mértékével,

de még jobb lenne egy Magyarország fölé épített felüljáró, melyen az illegális migránsok rögtön Nyugat-Európa felé vehetnék az irányt.

Két további, nagyon is komoly javaslatot is felhozott a migrációs válságra: egyrészt, ahogy fogalmazott, „minden percben meg kell változtatni a határainkat, ha ugyanis nem tudod, hol a határ, nem is tudod illegálisan átlépni azt”. Másrészt, ha az észak-afrikai országok belépnének az EU-ba, rögtön nem lenne probléma a migráció, hiszen az érintett országok már EU-tagok lennének.

A bevándorlásnál viszont sokkal komolyabb probléma a kivándorlás, ezt Kovács szerint szintén simán lehetne orvosolni:

például, ha a német fizetéseket 70, az osztrák béreket 75, a románokét pedig 3 százalékkal csökkentenék.

Így pedig már senki nem akarna külföldön dolgozni. A monetáris politikát is Magyarországhoz igazítani az MKKP-elnök, aki szerint az EU-tagoknak be kéne lépniük a forintzónába, hiszen a magyarok eurozóna-tagsága legalább még 400-500 évet venne igénybe. Az élet is sokkal könnyebbé válna, ha minden európai országban egymás nemzeti ünnepeit is kötelező lenne megtartani – vetette fel az MKKP vezetője.

Jó lenne egy saját frakció: nem csinálsz semmit, de kapsz egy csomó pénzt

 

A maroknyi közönség egyébként történelmi pillanatnak is szemtanúja lehetett: egy új európai pártcsalád megszületésének, és ez legalább sokkal viccesebb, mint Salvini szélsőjobbos szuperfrakció-ötlete.

Hofmann ugyanis felvetette Kovácsnak, hogy mi lenne, ha a Die Partei és az MKKP egy közös, viccpárti pártcsoportba tömörülne? Mondjuk lehetne a kezdeményezés neve „A Komoly Párt”, kontrázott a magyar pártelnök.

Egy európai pártcsalád ugyanis nem csinál semmit, viszont rengeteg pénzt kap az uniótól, amiből lehet például söralátétet gyártani, pontosan ilyet:

Kovács Gergely nagyon helyeselt, mivel jelenleg az MKKP-nek csak Soros György ad pénzt, és az összeset illegális bevándorlókra kell elkölteniük, szóval jól jönnének az extra uniós források. Meg persze az EP-képviselői menza, ami a nyugati árakhoz képest baromi olcsó, és még finom is – Kovács elmondása szerint őket is itt lehetne a legtöbbször megtalálni, nem a ülésteremben.

Egyébként, mint Hofmann elmondta, a pártcsalád nélküli képviselők szedett-vedett társaságában nem túl jó ülni, hiszen könnyen olyan arcok mellett találhatja magát az ember, mint a lengyel Janusz-Korwin Mikke, aki hosszasan firtatta, hogy a nők kevésbé intelligensek a férfiaknál. Korwin-Mikkével már mi is csináltunk videót, ahogyan Sonnebornnal is (lásd lentebb!), kettejük között viszont az a különbség, hogy előbbi még komolyan is gondolja, amit mond. No meg persze a frakció nélküli frakcióban vannak a magyar jobbikos arcok is, mint például a képviselőségtől elbúcsúzó Morvai Krisztina, vagy Kovács Béla (alias KGBéla) is. A Die Partei egyebek között már csak ezért is szurkol az MKKP bejutásának,

hiszen így az ültetés problémája rögtön megoldásra kerülhetne, Sonneborn pedig még véletlenül sem kerülhetne kínos képviselők mellé.

Az Európai Parlament elég savanyú hely tud lenni, üdítő kivételek persze vannak, Hofmann szerint Alojz Peterle szlovén képviselő harmonikázása aranyos volt, de Nigel Farage is tud szórakoztató lenni, például mikor számonkéri a soha semmilyen rendes munkát végző EP-képviselőket, akik erre ezt hangosan kérik ki maguknak

Persze az sem rossz dolog, hogy ennyi pénzt küld nekünk az Európai Unió, csak kár, hogy a kormánynak küldi – szögezte le az MKKP-elnök. „Mondjuk küldhetnék a Kétfarkú Kutya Pártnak is, mi is tudunk stadionokat építeni, talán még drágábban is, sőt, mi is el tudjuk lopni a pénzt, talán még jobban is!” – üzent az uniós bürokratáknak Kovács.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek