+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. április 25. csütörtök, 20:00
Semmi akadálya nem volna egy viccpárti EP-frakció megalakításának, hiszen az egy csomó pénzt kap az EU-tól, és így sem kell semmit csinálnia – többek között erről, a forintzónáról és a bohócpolitikusok jelenségéről is beszélgetett egymással a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke és a német viccpárt, a Die Partei EP-képviselőjének asszisztense csütörtökön. Utóbbi úriembert egyébként Dustin Hofmannak hívják.

Elég humortalan hely az Európai Parlament, a pártcsoportok frakcióiban ülő technokraták tömegei mellett pedig nem igazán jutnak szóhoz a színesebb egyéniségek. Ennek apropóján a német viccpárt, a Die Partei, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvételével rendezett csütörtök délután kerekasztal-beszélgetést a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy.

 

Magyar részről Kovács Gergely (képünkön középen), az MKKP elnöke képviseltette magát, míg a német párttól Dustin Hofmann (nem röhög, ez a valódi neve!), Martin Sonneborn viccpárti EP-képviselő irodavezetője (képünkön jobbra) jött el a budapesti beszélgetésre, amit Inotai Edit moderált.

 

Túl komoly időket élünk, hogy ne szavazzunk viccpártokra 

 

A téma egyébként bármilyen komolytalannak hangzik, van relevanciája: épp múlt vasárnap választották elnökké a karrierjét szintén a szórakoztatóiparból indító Vologyimir Zelenszkijt Ukrajnában, sőt, ahogy Kovács Gergely elmondta, egy viccpárt magyarországi, vagy akár ukrajnai megerősödésében semmi kirívó nincsen, miután az Egyesült Államokban már sikerült egy bohócot elnökké választani.

 

Egyébként a viccpártok helyzete egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik: az MKKP-elnök szerint a magyar pártok is már épp elég viccesek – ahogy elmondta, az MSZP, a DK, a Jobbik, meg az LMP mellett már igazán nehéz labdába rúgni. Hofmann erre meg is jegyezte:

 

mikor a politikusok humoristákká válnak, akkor ne lepődjünk meg, ha előbb-utóbb a humoristák válnak politikusokká.

 

És egyébként is túl komoly idők járnak ahhoz, hogy ne szavazzunk viccpártokra.

 

21-ből 24 képviselőt küld az MKKP

 

Ez egyébként már Németországban négy éve is megvalósult: egyetlen uniós tagállamként ugyanis a németeknél az EP-választáson nincsen bejutási küszöb. Így a 96 német képviselői helyből nemcsak az újnáci NPD, de még Martin Sonneborn és a Die Partei is megkaparinthatott egy képviselői helyet.

 

Ami pedig a magyar helyzetet illeti, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bizony a kutyapártot 3-4 százalékra mérik a közvélemény-kutatók, ezzel pedig nem sokkal vannak lemaradva a bejutási küszöb környékén bukdácsoló DK-tól, LMP-től, vagy Momentumtól. Így ha elég protesztszavazó megy el május 26-án szavazni, könnyen lehet, hogy Németország után már Magyarország is delegálhat egy vállaltan viccpárti EP-képviselőt Strasbourgba.

 

Persze a bejutáshoz alapvetően két dolog szükséges: sok-sok munka, és egy jó program. Az MKKP pedig mindkettőre képes, igaz, Kovács megjegyezte, hogy nem azért hoztak létre politikai pártot, hogy aztán még dolgozzanak is, ez pedig kicsit kiábrándító.

 

„De az MKKP jelenleg 127 százalékon áll, szóval mivel Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, mi körülbelül 24-et fogunk!”

 

– tette hozzá Kovács, majd később megjegyezte: nem akadály, hogy csak 6 fő van az EP-listájukon, legfeljebb majd mindenkiből négyet küldenek. 

 

 

Ami a programot illeti, a Die Partei mindezt letudta annyival, mint Orbán Viktor 2014-ben: „folytatjuk”. Pontosabban idézve, Hofmann szerint pártjának választói visszajelzései jók – ami egyébként ritka a politikusok esetében –, így folytatják azt, amit eddig elkezdtek. A párt egyébként még pár éve azzal is kampányolt, hogy visszaépítik a berlini falat, ezt ugyanis egyes felmérések szerint a németek 25 százaléka is támogatná, szóval ezzel rögtön megnyerték maguknak a népesség negyedét. Mindenesetre hozzátette: a falak elég népszerűek mostanság, szóval vigyázni kell az ígéretekkel, mert 10 év múlva még valósággá is válhatnak. 

 

Ha nem tudod, hol vannak a határok, akkor nem is tudod őket illegálisan átlépni!

 

Kovács Gergely viszont bővebb programmal is jelentkezett, például a bevándorlás témakörét is érintette: szerinte ez nem probléma, mert senki nem akar idejönni, és ez szerencsére így is marad, amíg ilyen alacsonyak a fizetések. Javasolta, hogy

 

kerítés helyett a határra inkább óriásplakátokat kéne kiaggatni a magyar átlagfizetések mértékével,

 

de még jobb lenne egy Magyarország fölé épített felüljáró, melyen az illegális migránsok rögtön Nyugat-Európa felé vehetnék az irányt.

 

Két további, nagyon is komoly javaslatot is felhozott a migrációs válságra: egyrészt, ahogy fogalmazott, „minden percben meg kell változtatni a határainkat, ha ugyanis nem tudod, hol a határ, nem is tudod illegálisan átlépni azt”. Másrészt, ha az észak-afrikai országok belépnének az EU-ba, rögtön nem lenne probléma a migráció, hiszen az érintett országok már EU-tagok lennének.

 

A bevándorlásnál viszont sokkal komolyabb probléma a kivándorlás, ezt Kovács szerint szintén simán lehetne orvosolni:

 

például, ha a német fizetéseket 70, az osztrák béreket 75, a románokét pedig 3 százalékkal csökkentenék.

 

Így pedig már senki nem akarna külföldön dolgozni. A monetáris politikát is Magyarországhoz igazítani az MKKP-elnök, aki szerint az EU-tagoknak be kéne lépniük a forintzónába, hiszen a magyarok eurozóna-tagsága legalább még 400-500 évet venne igénybe. Az élet is sokkal könnyebbé válna, ha minden európai országban egymás nemzeti ünnepeit is kötelező lenne megtartani – vetette fel az MKKP vezetője.

 

Jó lenne egy saját frakció: nem csinálsz semmit, de kapsz egy csomó pénzt

 

A maroknyi közönség egyébként történelmi pillanatnak is szemtanúja lehetett: egy új európai pártcsalád megszületésének, és ez legalább sokkal viccesebb, mint Salvini szélsőjobbos szuperfrakció-ötlete.

 

Hofmann ugyanis felvetette Kovácsnak, hogy mi lenne, ha a Die Partei és az MKKP egy közös, viccpárti pártcsoportba tömörülne? Mondjuk lehetne a kezdeményezés neve „A Komoly Párt”, kontrázott a magyar pártelnök.

 

Egy európai pártcsalád ugyanis nem csinál semmit, viszont rengeteg pénzt kap az uniótól, amiből lehet például söralátétet gyártani, pontosan ilyet:

 

 

Kovács Gergely nagyon helyeselt, mivel jelenleg az MKKP-nek csak Soros György ad pénzt, és az összeset illegális bevándorlókra kell elkölteniük, szóval jól jönnének az extra uniós források. Meg persze az EP-képviselői menza, ami a nyugati árakhoz képest baromi olcsó, és még finom is – Kovács elmondása szerint őket is itt lehetne a legtöbbször megtalálni, nem a ülésteremben.

 

Egyébként, mint Hofmann elmondta, a pártcsalád nélküli képviselők szedett-vedett társaságában nem túl jó ülni, hiszen könnyen olyan arcok mellett találhatja magát az ember, mint a lengyel Janusz-Korwin Mikke, aki hosszasan firtatta, hogy a nők kevésbé intelligensek a férfiaknál. Korwin-Mikkével már mi is csináltunk videót, ahogyan Sonnebornnal is (lásd lentebb!), kettejük között viszont az a különbség, hogy előbbi még komolyan is gondolja, amit mond. No meg persze a frakció nélküli frakcióban vannak a magyar jobbikos arcok is, mint például a képviselőségtől elbúcsúzó Morvai Krisztina, vagy Kovács Béla (alias KGBéla) is. A Die Partei egyebek között már csak ezért is szurkol az MKKP bejutásának,

 

hiszen így az ültetés problémája rögtön megoldásra kerülhetne, Sonneborn pedig még véletlenül sem kerülhetne kínos képviselők mellé.

 

Az Európai Parlament elég savanyú hely tud lenni, üdítő kivételek persze vannak, Hofmann szerint Alojz Peterle szlovén képviselő harmonikázása aranyos volt, de Nigel Farage is tud szórakoztató lenni, például mikor számonkéri a soha semmilyen rendes munkát végző EP-képviselőket, akik erre ezt hangosan kérik ki maguknak

 

Persze az sem rossz dolog, hogy ennyi pénzt küld nekünk az Európai Unió, csak kár, hogy a kormánynak küldi – szögezte le az MKKP-elnök. „Mondjuk küldhetnék a Kétfarkú Kutya Pártnak is, mi is tudunk stadionokat építeni, talán még drágábban is, sőt, mi is el tudjuk lopni a pénzt, talán még jobban is!” – üzent az uniós bürokratáknak Kovács.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A Belgrádban kedd este kezdődött kormányellenes tüntetések hajnalig nyúltak, a rendőrség brutálisan kezdte el a köveket dobáló tömeget feloszlatni. Tucatnyi a sérült. De mi is vezetett ide?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás