Leállítaná a Németország által promotált Északi Áramlat 2 építését a német csúcsjelölt

Szerző: Pintér Bence
2019.04.24. 08:05

Az Európai Bizottság elnöki székére pályázó Manfred Weber szerint az EU érdekeivel ellentétes a már jórészt elkészült orosz-német gázvezeték.

Leállítaná a Németország által promotált Északi Áramlat 2 építését a német csúcsjelölt

„A projekt ellen vagyok, mivel annak megépülése nem áll az EU érdekében, mivel növelné függőségünket az orosz nyersanyagoktól, pedig pont ennek az ellenkezőjére lenne szükségünk” – nyilatkozta a Németország és Oroszország között a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat 2 nevű gázvezetékről Manfred Weber, az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje.

„Ha én leszek az Európai Bizottság elnöke, minden rendelkezésre álló jogi eszközzel élni fogok, hogy leállítsam az Északi Áramlat 2-t”

– mondta a politikus a lengyel Polska Times-nak az Euronews tudósítása szerint.

A nyilatkozat azért is érdekes, mert miközben a 2012 óta működő Északi Áramlat gázvezetékkel párhuzamosan futó új – az orosz Gazprom által tulajdonolt – vezeték megépítését több közép-európai kormányzat, különösen a lengyelek, az EU több vezetője, illetve az amerikai törvényhozás több képviselője is kritizálta, addig a német kormány makacsul kitartott mellette.

Amikor ezt felhozták Webernek, azt mondta:

ő nem német jelölt a Bizottság élére, hanem az Európai Néppárt jelöltje,

Európa pedig 28 tagállamból áll – ha pedig erre gondolunk, akkor az Oroszországtól való függetlenségre kell koncentrálni.

Az Északi Áramlat 2-t építő cég épp nekiment az Európai Bizottságnak

Az 1200 kilométeres vezeték egyébként is komoly viták tárgya volt az elmúlt években, úgy kezdték el építeni például, hogy Dánia nem okézta le a tervet, tehát arról még mindig nincs döntés, hogy Dániához tartozó vizeken hogyan halad át gázvezeték, ami egyébként nagyjából párhuzamosan fut a 2012 óta működő első Északi Áramlattal, ami Ukrajnát elkerülve, az oroszországi Vyborgon keresztül egy tenger alatti vezetéken szállítja a szibériai földgázt a németországi Lubminba. Az új vezeték a Narva-öbölből indul.

Weber ígérete nem nagyon tér el a még hivatalban lévő Juncker-bizottság, illetve az Európai Tanács és az Európai Parlament politikájától: az idén év elején páratlanul gyorsan módosított EU-s Földgázirányelv egyik hozadéka, hogy annak szabályai vonatkoznak az EU-n kívülről érkező gázvezetékekre is.

A módosítás célzottan az Északi Áramlat 2 ellen született, amelynek német területen futó szakaszára így vonatkoznak az EU-s szabályok,

például az, hogy nem lehet ugyanannak a cégnek a tulajdonában a vezeték, mint akitől a gázt is veszik, illetve az is, hogy más cégek is használhatják a vezetéket.

A Politico cikke szerint a vezetéket építő Nord Stream 2 AG vezetője most levelet írt Jean-Claude Junckernek, amelyben azt kérte, hogy az Északi Áramlat 2-re ne vonatkozzanak a februárban elfogadott új szabályok, mivel a projekt már nagyrészt elkészült, ezért kifejezetten diszkriminatív lenne szerintük egy egészen friss módosítással ilyen súlyosan növelni a költségeiket.

A nagy kérdés az, hogy mit jelent pontosan, az, hogy egy gázvezeték „elkészült”. A Bizottság szóvivője szerint azt, hogy működik is, a cég vezetője viszont úgy érvel, hogy a vezeték szóban forgó szakasza ugyan működni nem fog akkor, amikor az új irányelv hatályba lép a nyáron, de fizikailag már készen van.

Ha a cég érvelése megáll, akkor a gázvezeték építését támogató Németország fog dönteni arról, hogy kivételt képez-e az Északi Áramlat 2 az új szabályozás alól,

egyéb esetben a cég bíróság elé viszi az ügyet.

A Nord Stream 2 AG a Gazprom leányvállalata, a vezeték építését azonban mellettük még az angol-holland Royal Dutch Shell, a német Uniper és a szintén német Wintershall, az osztrák OMV, és a francia Engie finanszírozza.

FOTÓ ÉS TÉRKÉP: Nord Stream 2 AG

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek