Kire szavaz Schiffer András?

Szerző: Bukovics Martin
2019.04.24. 13:22

Szél Bernadett volt pártja, az LMP helyett az MSZP-vel közös listán induló Jávor Benedeket nevezte meg a zöld ügyek támogatójaként. De mit szól ehhez Schiffer András, a politikától visszavonult LMP-alapító? Offshore bíróságokról, Macron magyar hangjairól és az Unicum-ivásról is beszélt Schiffer az Azonnalinak.

Kire szavaz Schiffer András?

Nagy visszhangot váltott ki az Azonnali múlt heti cikke, amelyben Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, korábbi LMP-s társelnök és miniszterelnök-jelölt arról beszélt: az általa erősen Európa-pártinak és innovatívnak tartott Momentumot, valamint az MSZP-Párbeszéd listája 4. helyén induló Jávor Benedeket támogatja az EP-választáson. Az Azonnali kérdésére, miszerint miért nem a zöld üggyel kampányoló korábbi pártját, az LMP-t, Szél megismételte: szerinte a jelenlegi körülmények között aki a „zöld ügy” képviseletét kívánja látni az EP-ben, annak Jávor Benedek a legjobb választás. Ez Jávor pártjának, a Párbeszédnek annyira megtetszett, hogy külön meghirdette a Facebookon Szél mondatait.

Az LMP másik korábbi társelnöke, Hadházy Ákos az Azonnali megkeresésére azt nyilatkozta, nem kívánja elárulni, kire szavaz, az olvasóknak pedig azt javasolja, vegyenek részt a szavazáson, és szavazzanak valamelyik nem a kormánypártot támogató listára.

De mit mond Schiffer András?

Ha már egyszer megkérdeztünk két korábbi LMP-társelnököt, az Azonnali kíváncsi volt arra is, hogy a politizálástól való visszavonulását követően továbbra is gyakran megszólaló, az LMP-t 2013 és 2016 között Széllel együtt vezető Schiffer András hogyan szavaz az EP-választáson.

Az ügyvéd szerint az EP-választáson a legfontosabb kérdés az, hogy melyik pártnak mi a véleménye a tőke Európájáról, a szabadkereskedelemről, a nemzetközi választottbíróságokról – vagy ahogyan Schiffer fogalmaz, a „nemzetállami szuverenitást csorbító offshore bíróságokról” –, és arról, hogy „lesz-e egy olyan Európa, ahol a profit hosszú távon nem előzi az ember és a környezet érdekeit”. A tét szerinte az, hogy továbbra is hagyjuk-e, hogy „tőzsdespekulánsok, és a Monsanto és más hasonló globális nagyvállalatok” befolyásolják az európai döntéshozatalt, vagy hogy a jövő generációk érdekei érvényesülnek-e az uniós döntéshozatalban.

Az Azonnali kérdésére, miszerint hogyan kommentálja Szél szavait, Schiffer ezt mondta: 

„Ha valakinek Macron magyar hangjai annyira szimpatikusak, akkor nem értem, mi baja volt a túlóratörvénnyel, akkor kár volt ennyit randalírozni december-januárban.

Macron pontosan ugyanazt csinálja Párizsban a munkások védelmével, mint Orbán Budapesten.” A Momentum Schiffer számára eleve vállalhatatlan, mivel a Monsanto és a Syngenta által támogatott ALDE-pártcsaládjának tagja, amit Schiffer „Európa legkorruptabb frakciójának” nevez.

Schiffernek az sem tetszett, hogy Szél „zöld ügyekről” beszélt az Azonnalinak, ez a kifejezés szerinte egy tipikus technokrata blabla,

ennyi erővel Szél megtapsolhatná a szintén a zöld ügyet képviselő Áder Jánost is.

„Aki egy olyan pártot, amely a Mostanto és más élelmiszerterrorista világcégek által szponzorált ALDE-val csinál kampányt, egyformán preferálja azzal, aki állítása szerint a zöldügyeket – jelentsen ez bármit – képviseli, az a politikai komolyanvehetőségét komolyan kockáztatja.”

SCHIFFER TAVALY TAVASSZAL. FOTÓ: KISS BRIGI / AZONNALI

Schiffer a Szél Bernadett által favorizált, az MSZP-Párbeszéd-lista 4. helyén induló Jávor Benedekről ezt mondja:

„Nem tudnék annyi Unicumot meginni, hogy a de facto Ujhelyi István által vezetett listára szavazzak.

Ujhelyi István a szabadkereskedelem elkötelezett híve, az ökológiai politikával, a rendszerkritikával, a nagyvállalatok megregulázásával tökéletesen összeférhetetlen az, amit Ujhelyi az Európai Parlamentben művel.”

De kire szavaz akkor Schiffer?

Az ügyvéd az Azonnalinak elmondta, bár szimpatizál a Jobbik béruniós kezdeményezésével, és azt alá is írta, úgy látja, Vágó Gábor, az LMP listavezetője „az egyetlen, aki egyáltalán beszél a globális nagyvállalatok megregulázásról, az adóelkerülés visszaszorításáról, az offshore paradicsomok felszámolásáról, innentől kezdve egyértelmű, kire szavazok”.

Kérdésünkre, miszerint ez a szavazat Vágónak vagy az LMP-nek szól-e inkább, Schiffer azt mondta, elsősorban Vágónak, szerinte ugyanis egyedül Vágó Gábor mondanivalója harmonizál azzal, amire a következő öt év során az uniós döntéshozatalban szükség lenne.

„Aki a kaviárbaloldalra és a neoliberálisokra szavaz, az az offshore-ra és a tőke Európájára szavaz” – mondta Schiffer az Azonnalinak.

Vágót egyébként pont húsvét előtt kísértük el kampányolni Lajosmizsére, Kecskemétre és Békéscsabára, van róla videó is:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek