Miben hasonlít Árpád vezér és Orbán Viktor?

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.23. 16:40

Hát a magyaros gógyiban! Elvégre Szvatopluk átverése a fehér lóval pont akkora csel volt, mint problémák megoldása helyett azt kiabálni, hogy Soros György.

Miben hasonlít Árpád vezér és Orbán Viktor?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali szerkesztőségének álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, csak bátran!

Egy ideje már őszintén foglalkoztat a gondolat, vajon hova vezethető vissza a magyaros gógyi legendája. Biztosan mindenki hallott erről a gógyiról, általában az okosba’ megoldásnak egy jóval pc-bb megfogalmazását takarja, de társul hozzá furfang, éleslátás és egy csomó olyan dolog, amit mi valamiért mindig nemzetünk legnagyobb tulajdonságai közé sorolunk, valahol a hátrafelé nyilazással közös polcon tárolva. 

Sok borszagú filozofálgatás után viszont egyik kedvenc rokonom nyitotta fel a szemem, pontosan mi is lehet a legősibb megjelenése ennek az úgynevezett magyaros gógyinak: hát Árpád vezér és a fehér ló mondája!

Talán nem is véletlen, miért nem esik szó erről a mondáról általános iskola alsó tagozat után, hiszen maximum abban a korban adható át teljes hitellel ez az őrült nagy csel, amivel Árpád megszerezte a földet, amire igényt tartott.

De miről is van szó? Árpád egy hírszerzőt küldött a morva fejedelemhez, Szvatoplukhoz. A hírszerző átadta Szvatopluknak Árpád legmenőbb lovát, cserébe pedig csak egy kulacs vizet és egy marék földet kért. A morva fejedelem azt hitte, parasztok jöttek őt szolgálni, aztán csak pislogott, amikor megtudta, hogy Árpád úgy gondolja, megvette a lóért cserébe a királyságát, hiszen ugyebár föld és víz. 

Szvatopluk nyilván nem értette ezt az egészet, úgyhogy jöttek a magyarok és leöltek mindenkit, aki a morvához hasonlóan nem értette.

Tehát vezérünk nagy gógyija tulajdonképpen azt jelentette, hogy egy soha nem látott követ össze-vissza ajándékozott, majd amikor ez megtörtént, előadott olyan feltételeket, amiket előtte soha senki nem ismert, aztán amikor ezeket a soha nem egyeztetett feltételeket nem akarták betartani, megöltek mindenkit. Legyünk őszinték: ha ez a csel fifikás, akkor azok az éttermek is fifikásak a Váci utcában, amik százezres számlákat visznek ki a külföldi vendégeiknek.

Azért fontos történet ez, mert a magyaros gógyi hasonló megnyilvánulásai még így a 21. században is megvannak.

Amikor választói felhatalmazásra hivatkozva lopunk el EU-s pénzeket, az például magyaros gógyi. Amikor megoldásra váró problémákról kéne beszélnünk, de csak azt kiabáljuk, hogy Soros György, az is magyaros gógyi. Amikor a saját pártcsaládunk ellen kampányolva gyűjtünk szavazatokat a pártcsaládunknak, az már nem is csak magyaros gógyi, hanem fineszes megoldás!

Ha így vesszük, Orbán Viktor tényleg a legfurfangosabb magyar Árpád óta.

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek