Még a Fidesz-szavazók közül is sokan megvonnák az uniós pénzeket a jogállamiságot sértő tagállamoktól

Szerző: Bakó Bea
2019.04.22. 16:20

Épp az Európai Unió Tanácsának döntésére vár az a javaslat, miszerint meg kellene vonni az EU-s pénzeket azoktól a tagállamoktól, amelyeknél olyan súlyos a jogállami deficit, hogy az az EU gazdasági érdekeit fenyegeti; magyarán elmutyizzák az EU-s pénzeket. Az nem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók egységesen támogatják ezt, az viszont igen, hogy a Fidesz-szavazók 40 százaléka szerint is jó ötlet. Az IDEA Intézet csinált erről egy felmérést, mutatjuk a számokat.

Még a Fidesz-szavazók közül is sokan megvonnák az uniós pénzeket a jogállamiságot sértő tagállamoktól

Az Azonnalin is többször említettük már azt a bizottsági javaslatot, amelyet januárban az Európai Parlament is elfogadott, és amelynek az a lényege, hogy a 7-es cikktől függetlenül is lehessen EU-s pénzeket megvonni egy tagállamtól, ha az olyan jogállami deficittel küzd, amely veszélyezteti az EU gazdasági érdekeit – például, ha egy tagállamban rendre szabálytalanul használják fel az EU-s pénzeket, amik így haverok cégeinél kötnek ki, de ennél általánosabb dolgok, mondjuk a bíróságok függetlenségének veszélyeztetése is szerepel a javaslatban.

A Fidesz a javaslat elfogadására annak idején némi sorosozás és migránsozás közepette úgy reagált, hogy ezzel politikai alapon büntethetnék a nekik nem tetsző országokat, ami nem jogállami, hanem önkényes. (Egyébként az Európai Parlament az eredeti bizottsági javaslathoz hozzátett egy releváns kiegészítést, miszerint független szakértőkből álló testületet állítanának fel az ilyen esetek vizsgálatára.)

Friss kutatás: a többség egyetért a javaslattal

Az IDEA Intézet március 29. és április 1. között készített a témában egy felmérést a közösségi médián keresztül kétezer fő részvételével. A minta nem, kor, településtípus és iskolai végzettség tekintetében is reprezentatív az ország felnőtt népességével, a hibahatár pedig plusz/mínusz 2 százalékpont. Az Azonnali számára eljuttatott eredmények szerint az összes megkérdezett 70 százaléka ért egyet a jogállamiság és az uniós pénzek kifizetésének összekapcsolásával. A kérdésben az ellenzéki pártok szavazói egységesnek mondhatók.

A Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum támogatói is 90 százalékot meghaladó arányban helyeselték az ötletet,

az LMP szavazói körében némileg kevesebben, 72 százaléknyian értettek egyet a javaslattal. A pártpreferenciájukban bizonytalanok vagy azt titkolók között is jelentős, 77 százalékos az ötlet támogatottsága,

sőt, a Fidesz szavazói közül is 40 százalék egyetért azzal, hogy egymáshoz kapcsolják a jogállamiságot és az EU-s pénzek kifizetését. A kormánypárti szavazók 45 százaléka ugyanakkor ellenzi ezt.

Az IDEA Intézet rákérdezett konkrétan arra is, hogy Magyarországtól meg kellene-e vonni az uniós pénzeket. Erre némileg óvatosabban válaszoltak az emberek, de az összes válaszadó 62 százaléka így is igennel felelt, viszont a Fidesz-szavazók nagy többsége, 64 százaléka elutasítja, hogy Magyarországgal szemben alkalmazzanak ilyen szankciót. 

Az ellenzéki pártok szavazói közül legnagyobb arányban a DK-sok vonnák meg Magyarországtól is az uniós pénzeket (96 százalék),

de az MSZP és a Momentum szimpatizánsainak körében is magas (84, illetve 89 százalék) ez az arány. A jobbikosok és az LMP-sek 74, illetve 51 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarország megérdemelné ezt.

És az uniós tagság?

A felmérésben rákérdeztek az uniós tagság támogatottságára is: a megkérdezettek 78 százaléka ma is igennel szavazna az EU-csatlakozásról szóló népszavazáson, tehát a brüsszelezős kampányok ellenére is a magyar választópolgárok jelentős többsége továbbra is az unióban képzeli el Magyarország jövőjét – összegezte az eredményeket az IDEA Intézet. Következzenek a részletes számok!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek