Franciaországban politikusok is erősítik a Notre-Dame-ról szóló összeesküvés-elméleteket

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.22. 18:45

Főleg a szélsőjobboldali politikusok és kommentelők jeleskednek ebben. Több politikus is valamiért a támadás szót használta a párizsi tűzesetre.

Franciaországban politikusok is erősítik a Notre-Dame-ról szóló összeesküvés-elméleteket

Biztosan szembejött veletek egy Notre-Dame tűzesetével kapcsolatos összeesküvés-elmélet már a Facebookon vagy egy beszélgetésben: vagy a toronyban feltűnő imámról, akiről valószínűsíthető, hogy tűzoltó volt, vagy hogy a bevándorlók a tettesek. Ennél sokkal durvább, amikor maguk a politikusok terjesztik az álhíreket. Márpedig a Politico egy cikkben erre figyelmeztet.

Kerületi tanácsost szedett elő a Fox News

Teljesen mindegy volt ugyanis, hogy előző nap a hatóságok elmondták: semmi jel nem utal szándékos gyújtogatásra, és hogy bűnügyi vizsgálat sem indult, aznap reggel, amikor a hatóságok bejelentették, hogy sikerült nekik eloltani a tüzet, Nicolas Dupont-Aignan, egy francia politikus, aki nemrég még Marine Le Pen szélsőséges Nemzeti Tömörülés nevű pártjában volt, sőt, az elnökségért is küzdött, a füstölgő romok előtt állva követelte a hatóságoktól, hogy 

mondják meg, amennyiben nem baleset volt a Notre-Dame-tűz oka, hanem „támadás”.

Dupont-Aignan fejében már megvolt a teljes történet, és azt követelte, hogy indítsanak bűnügyi kivizsgálást a hatóságok.

A dologba beszállt angol nyelven az amerikai Fox News tévécsatorna is, ahol egy párizsi, alig ismert politikus ugyanezt követelte, így a világ angolul beszélő fele sem maradt ki a ködösítésből. Philippe Karsentyt egy párizsi kerületi önkormányzatból szedték elő, ahol tanácsosi tisztséget tölt be. Karsenty a jobboldali amerikai csatornán azt követelte, hogy a hatóságok végezzenek rendes vizsgálatot, és elmondta, nem fogad el semmilyen „politikailag korrekt” magyarázatot a tűzesetre.

Le Pennek csak a hívei nyomták a konteót

Az Emmanuel Macron pártja utáni (az En Marche 23,5 százalékon áll) legnépszerűbb francia párt, a 21 százalék körülire mért szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen becsületére legyen mondva, nem konspirált. Mondjuk megtették helyette a pártja szimpatizánsai, akik elözönlötték a közösségi hálók kommentszekcióit, és migránsoztak rendesen. Főleg egy olyan információra alapoztak, amit a France 2 TV közölt, majd később helyesbített, azaz, hogy két tűz is kitört egyszerre a katedrálisban.

Persze voltak fórumok, ahol jóval erősebbek voltak a konteók, az egyiken, a Discord nevű videójáték-platformon következetesen Európa 9/11-ének nevezték a tüzet, és felhasználók tucatjai állították, hogy a mainstream média elhallgatja az igazságot.

Sokan osztottak meg egy részletet egy, a France TV által készített beszélgetésből, ahol egy mérnök arról beszélt, hogy a 13. századi, tetőszerkezeteket tartó pillérek, amelyek napi két tűzoltósági ellenőrzésnek voltak kitéve, nem kaphattak maguktól ilyen gyorsan lángra.

A konteókkal az a baj, hogy nem könnyítik meg a hatóságok dolgát, akik valószínűleg hónapokon át kénytelenek vizsgálatot folytatni, hogy a tűz valós okát megtalálják, ha egyáltalán megtalálják,

lévén, hogy a bizonyítékok nagy része eléghetett. Az ügyön egyébként ötven nyomozó dolgozik, jelenleg a tanúkat hallgatják ki.

A mérsékeltebb Republikánusok EP-listavezetője is támadásról beszélt

Persze létezik Franciaországban is egy párhuzamos valóság, ahol teljesen tényként kezelik, hogy egy terrorista műve az egész tűz. Az ő víziójukban Franiaország a muszlim és keresztény világ közötti ütközőpontban van, és a mostani támadás egy újabb vesztes csata a keresztényeknek.

A jelenleg 13,5 százalékos támogatottságú Republikánsok bár nem konteóznak, de eléggé jobboldali fordulatott vett Nicolas Sarkozy exelnök pártja azzal, hogy François-Xavier Bellamy-t, egy harminchárom éves keményvonalas konzervatív katolikus jelöltet tettek meg az európai parlamenti választási listájuk élére. Nos, ő is használta a támadás szót a tűzesetre.

Vannak a támadásnál mérsékeltebb hangok is, sokan kritikus hangot ütöttek meg a kormánnyal szemben, mondván,

nem fordítanak elég figyelmet a hagyományos értékekre, és nem ítélnek elég forrást meg a felújításokra.

Ebben azért még lehet is valami alap.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek