Fej-fej mellett a jelöltek az észak-macedóniai elnökválasztáson

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.22. 10:43

Nikola Gruevszki pártjának „sorosista” jelöltje és a szocdem jogászprofesszor fej-fej mellett állnak az első forduló után. Két hét múlva lesz a második forduló, de nagyon alacsony a részvételi kedv.

Fej-fej mellett a jelöltek az észak-macedóniai elnökválasztáson

Elképesztően szoros választási eredmény jött ki Észak-Macedóniában az elnökválasztáson a szociáldemokrata Sztevo Pendarovszki és a Nikola Gruevszki volt miniszterelnök pártja által támogatott Gordana Sziljanovszka-Davkova között: mindketten győztesnek kiáltották ki magukat az első forduló után.

Kik is voltak a jelöltek?

Siljanovszka-Davkováról már Techet Péter cikkezett az Azonnalin, eszerint ő egy olyan jogászprofesszor, aki nemzetközi jogi érvekkel tudja alátámasztani, miért lenne érvénytelen – vagy legalábbis érvényteleníthető – a Macedónia névváltoztatásról szóló Prespa-szerződés, amelyet a VMRO-DPMNE mélységesen elítél (arról, hogy az álamfőjelöltet miért lehet magyarországi retorika szerint „sorosistának” tekinteni, olvassátok el a fent linkelt cikket).

Ellenfele, Sztevo Pendarovszki is az akadémiai világból jön: ő egy Szkopjéban működő amerikai magánegyetemen jogászprofesszor, emellett az ország főtárgyalója a NATO-tagság ügyében. A prágai Szabad Európa Rádió ki is emelte, hogy a kampány szokatlanul higgadt, elegáns – mondhatni: professzoros – volt.

BALRA PENDAROVSZKI PLAKÁTJA: A SZOCDEM JELÖLT SZLOGENJE MINDÖSSZE ANNYIT MOND, HOGY „ELŐRE, KÖZÖSEN”. JOBBRA SZILJANOVSZKA-DAVKOVA PLAKÁTJA. A SZLOGEN A NÉVVITÁRA VAN KIHEGYEZVE: IGAZSÁGOT MACEDÓNIÁNAK! FOTÓ: OLVASÓNKTÓL

Az eredmények 96 százalékos feldolgozottságnál ugyanis az látszik, hogy Pendarovszki 42,62 százalékot, Sziljanovszka pedig 42,60 százalékot kapott. Bár ezek nem hivatalos eredmények, azért jól látszik, hogy a

második fordulóra nyitott maradt a verseny.

Az más kérdés, hogy Észak-Macedóniában 1991, az ország függetlenségének kikiáltása óta nem volt ennyire alacsony a részvételi kedv, a választóképes lakosságnak mindössze 41 százaléka járult az urnák elé.

Mi lesz most?

A szociáldemokraták főtitkára, Alekszandar Kiracovszki azt nyilatkozta a választások estéjén, hogy jelöltjük

„meggyőző előnyre tett szert, és egy biztos győzelemre számíthat a második fordulóban”.

Ugyanilyen optimista volt az ellenzék is: „Az eredmények azt mutatják, hogy nem fordulhatsz szembe az emberek akaratával, a választási eredmények egy új politikai tavaszt vetítenek előre az országban” – nyilatkozta Igor Janushev, az ellenzéki, magát kereszténydemokratának tituláló, de nacionalistának tartott VMRO-DPMNE főtitkára.

Volt még egy harmadik induló is, Blerim Reka, akit a két kis albán etnikai párt támogatott. Reka szavazatok 10,42 százalékát szerezte meg, és bejelentette, hogy nem fog az általa megszerzett szavazatokkal seftelni. Az albán jelölt a kampány során szicíliai berlusconista politikusokat megszégyenítő videókkal posztolta tele a Facebookot:

A két hét múlva esedékes következő fordulóban probléma lehet a választói közöny, ugyanis ahhoz, hogy érvényes legyen az eredmény, a választóknak legalább negyven százaléknak részt kell vennie, a legtöbb szakértő azonban egyetért abban, hogy az elnökválasztások nem mozgatják meg az észak-macedónok fantáziáját, nem úgy, mint a parlamenti választások, ugyanis az elnöki jogkörök meglehetősen szűkek,  a pozíciónak inkább szimbolikus, mintsem konkrét jelentősége van. A hivatalos eredmények a hétfői napon várhatóak.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek