Húsvéti terror Srí Lankán: a magyarok biztonságban, az elkövetők ismeretlenek

Szerző: Illés Gergő
2019.04.21. 18:58

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság is megelőzte a keresztény templomok és szállodák ellen elkövetett merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Húsvéti terror Srí Lankán: a magyarok biztonságban, az elkövetők ismeretlenek

Az utóbbi évek egyik legkomolyabb, összehangolt terrortámadását folytatták le húsvét vasárnapján Srí Lankán: az Indiai-óceánon található szigeten a polgárháború 10 évvel ezelőtti befejezte óta ez az első komolyabb támadás.

A Reuters riportja alapján úgy tudni, összesen 207-en vesztették életüket a főként keresztény templomokat és luxusszállodákat érintő támadásokon, további 450-en pedig megsebesültek.

Lekapcsolták a Facebookot, de a helyiek már találtak kiskapukat

A szigetország fővárosában, Colombóban

a kormány bizonytalan időre kijárási tilalmat rendelt el, valamint országszerte blokkolta a hozzáférést a közösségi médiához és az üzenetküldő platformokhoz – így többek között a Facebook és a WhatsApp csevegőplatformok sem elérhetőek.

Ranil Wickremesinghe miniszterelnök „gyávának” nevezte a támadásokat, és egységre szólította fel a szigetország lakóit. Hozzátette: mindenki óvakodjon a nem megerősített híradásoktól és a spekulációtól.

Az összehangolt támadások országszerte hasonló időpontban történtek, és három templomot, valamint négy colombói hotelt érintettek. Az áldozatok között külföldi turisták is vannak, törökök, kínaiak, indiaiak és hollandok is életüket vesztették a robbantásokban. A Külügyminisztérium hivatalos bejelentése szerint nem tud magyar áldozatokról.

Biztonságban vannak a Magyarok Srí Lankán utazási iroda magyar vezetői is: a szigetországra már több éve utazásokat szervező Horváth Zsuzsannát és Smidt Tamást lapunk a Facebookon keresztül érte el – a magyar utazásszervezők az Azonnalinak elmondták, ők ki tudták kerülni a közösségi médiát érintő kormányzati blokádot, és más országok szervereire kapcsolódtak. „Sajnos Srí Lankán már nem ez az első eset – tudtuk, hogy hamarosan korlátozni fogják a közösségi médiát és a hírek áramlását” – fogalmaztak.

Ismeretlen elkövetők

Horváth és Smidt elmondták: kora reggel egy magyar csoporthoz érkeztek a reptérre, ott is tartózkodtak a támadások időpontjában, maguk a robbantások pedig pár kilométerre tőlük történtek. Az országban már délután kihirdették a kijárási tilalmat, a robbantásoknak pedig vége van. Az utazási iroda vezetői hozzátették:

mostanra minden bezárt, a templomokat és a gyárakat is beleértve; az utcák hamar elnéptelenedtek.

„Amit lehetett látni, hogy az utakon mindenki hazafelé igyekszik, főként turistabuszok jártak csak a turisztikai célpontok között” – mondták el kérdésünkre, majd hozzátették, mostanra az országban teljes a biztonság, helyreállt a rend, és egyetlen magyarnak sem esett bántódása.

Viszont az még továbbra sem egyértelmű, hogy kik is állhatnak a támadás mögött az országban, ahol a tamil szeparatisták felkelése évtizedekig polgárháborús állapotokat eredményezett: a 2009-ig tartó konfliktusban nem voltak ritkák a fővárosban robbanó időzített bombák. Horváth és Smidt kérdésünkre hozzátették: a helyiekkel való beszélgetés után úgy vélik, nem a tamilok követték el a merényleteket, és nem a muszlim-buddhista ellentét van a háttérben.

Etnikai, vallási és politikai instabilitás

Srí Lanka 22 milliós lakosságának 70 százaléka buddhista vallású, 12,6 százalékuk hindu, 9,7 százalékuk muszlim, a keresztények pedig csak a népesség 7,6 százalékát teszik ki – ők leginkább a főváros, és az attól északra található Negombo környékén élnek. Helyi keresztény csoportok a közelmúltban arról számoltak be, hogy gyakran tapasztaltak a radikális buddhista szerzetesek részéről nyomásgyakorlást, míg tavaly a buddhisták és a muszlimok között vezetett konfliktushoz a szenbenállás.

A mostani támadássorozat viszont csak keresztény (katolikus és evangélikus) templomokat érintett, a robbantások reggel, a misék és istentiszteletek időpontjában történtek.

Nem tudni, hogy a buddhistákkal való kapcsolatnak köze lehet-e a robbantásokhoz.

Csak tavaly 86 megerősített incidens érkezett a keresztények elleni diszkriminációról és erőszakról a Srí Lanka-i Nemzeti Keresztény Evangélikus Szövetséghez, amely az országban több mint 200 gyülekezetet és keresztény szervezetet képvisel. Idén eddig a szervezet 26 incidensről számolt be.

Egyelőre még azt sem tudni, összefüggésben állhat-e a támadás az egyre közelgő, idén decemberben esedékes elnökválasztáshoz a politikailag egyébként is elég instabil szigetországban: tavaly az állam komoly alkotmányos és politikai válságot élt át, miután Maithripala Sirisena elnök pártja kilépett a kormánykoalícióból, majd Sirisena elbocsátotta Ranil Wickremesinghe kormányfőt, ezután pedig magát a parlamentet is megpróbálta feloszlatni. És bár Wickremesinghe egy rövid válság után újra miniszterelnök lett, a miniszterelnök pártja és az államfő között továbbra is nagyon éles a konfliktus.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek