Szerb sovinisztákra áldozta a nagypéntek estéjét Szijjártó Péter

Szerző: Techet Péter
2019.04.20. 13:58

Aleksandar Vučić szerb államfő mellett gyűlt össze százötvenezer ember Belgrád belvárosában, a kormánypárt buszokkal hozta az embereket az ország minden pontjáról. Szerb nacionalista énekesek, soviniszta politikusok és a magyar külügyminiszter – ez volt a program. Hogy mi a közös a szerb és a magyar kormány politikájában? Ennek nem csak az oroszokhoz, de a németekhez is köze van.

Szerb sovinisztákra áldozta a nagypéntek estéjét Szijjártó Péter

Amint arról az Azonnali beszámolt: miután Aleksandar Vučić szerb elnök megunta, hogy immáron

több mint négy hónapja vonul minden szombaton utcára a liberálistól a fasisztáig igen sokakat átfogó ellenzéki tábor, ő is utcára hívta amolyan békemenetként az övéit.

Hívására több mint százezer ember jelent meg péntek este Belgrádban: több mint száz busszal hozták a kormánypártok az embereket – nem csak a mai Szerbiából, de Koszovóból és a boszniai Republika Srpskából is érkeztek a hívek. A szerb-koszovói határról azonban a koszovói albán rendőrök visszafordítottak tíz, szerbekkel teli buszt.

A tüntetés elején két énekes lépett fel. Aca Lukas ismert szerb popénekes azzal kezdte, hogy

„Aca Lukasnak hívnak, de ma Aleksandar Vučić vagyok”.

Őt aztán Borba Čorba követte: a jugó rock egyik legismertebb együttesének, a Riblja čorbának frontembere a kilencvenes évek óta közismerten a soviniszta csetnikmozgalom híve. A jugoszláv polgárháború alatt például arról énekelt, hogy a szerbek majd felgyújtják a horvát falvakat.

Az énekeseket több felszólaló is követte. Ana Brnabić nyíltan leszbikus miniszterelnök azt emelte ki, hogy Szerbia ma „normális emberek egységes országa”.

A szerb haza se lehet ellenzékben

Az egység, Szerbia azonosítása a kormánnyal határozta meg Ivica Dačić külügyminiszternek, a koalíciós partner Szocialista Párt (SPS) elnökének beszédét is. A politikus, aki ismert arról, hogy akár diplomáciai tanácskozásokon is dalra fakad, ezúttal megígérte: most nem fog énekelni.

Dačić arról beszélt, hogy

az ellenzéki pártelnököknek „mindenük megvan: nyugati média támogatása, nyugati országok támogatása, de egy valami nincs meg nekik, az nagyon hiányzik: nincs nemzet mögöttük”.

Ezután Milorad Dodik, a háborús bűnös Radovan Karadžićot csodáló boszniai szerb társállamelnök szólalt fel, aki azt hangsúlyozta: lehet a kormány ellen lenni, de nem lehet az ország ellen politizálni. Márpedig aki Vučić ellen van, az szerinte Szerbia ellen van.

Szijjártó Péter a nagypéntekét is odaadta a szerb sovinisztáknak

Az érv, hogy aki a kormányt bírálja, rögtön hazaáruló, ismerős lehetett az utána felszólaló Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek, aki a nagypéntek estéjét áldozta fel a szerb sovinizmus oltárán.

Szijjártó orosz kiejtéssel, de lényegében hibátlan szerbséggel olvasta fel beszédét.

Szijjártó leszögezte, hogy Szerbia és Magyarország sohasem voltak a történelemben annyira jóban, mint most. Budapest pedig támogatja Szerbia EU-tagságát: „ha rajtunk múlna, Szerbia már holnap EU-tag lenne”. Ez a sietség persze érhető:

Orbán Szerbiával egy újabb illiberális államot nyerne az EU-ban, ráadásul Belgrád szintén moszkovita rezsim,

azaz Orbán még közelebb áll a szerb kormányhoz, mint a lengyelhez.

Megvédik a szerbeket Vukováron is

Már besötétedett, amikor az est sztárja, Aleksandar Vučić elnök lépett a színpadra.

A szerb elnök már első mondatában köszönetet mondott Szijjártó Péternek a jelenlétért és Budapestnek, hogy támogatja Szerbiát.

Vučić igazi nacionalista beszédet tartott, amiben azt hangsúlyozta: a szerb nemzet, nyelv, kultúra egységes, és nem csak Szerbiában van jelen. Megígérte, hogy a szerbek által egykoron elnyomott Koszovótól a horvátországi, a polgárháborúban a szerb csapatok által szétlőtt Vukovárig mindenütt megvédik a szerbséget. Azt is hozzátette azért: a 20. század a háborúké volt, de a 21. században nem lehetnek már háborúk – ezért a koszovói albánokkal is párbeszéd révén oldaná meg a konfliktusokat.

Majd saját sikereit méltatta. Szerinte Szerbia ma fontos ország, ezt bizonyítaná, hogy Angela Merkeltől Vlagyimir Putyinig sokakkal tárgyalt az elmúlt időszakban Vučić.

A szerb elnök beszédében külön éltette a német tőkét – főleg a Volkswagent –, amely Szerbiában befektet.

Az orbáni politikát Vučić ugyanis nem csak az autoritarizmusban követi, de neki is az a célja, hogy a német ipart kiszolgáló, olcsó munkaerőre építő gazdaságot alakítson ki Szerbiában. Ez az oka annak, hogy a német politika látványosan nem áll ki – Ivica Dačić állításainak dacára – a tüntető szerb ellenzék mellett.

Szombaton Belgrádban az ellenzék amúgy ismét utcára vonul Vučić ellen.

FOTÓK: MTI / Burger Zsolt

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek