Le Penék hivatalosan is csatlakoztak Salvini populista frontjához

Szerző: Pintér Bence
2019.04.20. 19:28

Az olasz belügyminiszter május elején Budapesten tárgyal Orbán Viktorral ugyanerről.

Le Penék hivatalosan is csatlakoztak Salvini populista frontjához

Épülget Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Lega elnökének európai populista frontja: 

a francia Nemzeti Tömörülés nevében az EP-listavezető, 23 éves Jordan Bardella írta alá a milánói nyilatkozatot.

Bardella (képünkön jobbra) egyébként tizenhat évesen csatlakozott az akkor még Nemzeti Frontnak hívott párthoz, jelenleg Marine Le Pen belső köréhez tartozik, a párt szóvivője, március óta a párt ifjúsági szervezetének vezetője, eddig is jó kapcsolatot ápolt az olasz belügyminiszterrel. A francia szélspjobboldali párt a közös front létrehozása érdekében például letett a frilépésről.

Korábban Salvini Milánóba hívta leendő szövetségeseit, de ott csak a német AfD, a finn Igaz Finnek és a Dán Néppárt jelent meg, a Salviniékkel most is egy frakcióban ülő osztrák FPÖ és Le Pen pártja viszont a sűrű kampányprogram miatt nem, ahogy a lengyel PiS és a magyar Fidesz sem, pedig a szövetségbe egyébként őket is várná Salvini – nagy kérdés, hogy Orbánnak megéri-e csatlakoznia hozzá, és ha igen, akkor mikor tesz majd így.

Salvini mindenesetre május elején Budapestre jön tárgyalni Orbánnal az együttműködésről.

A Fidesz egyelőre ugyebár a jobbközép-konzervatív Európai Néppárt tagja, bár a Néppárt felfüggesztette a magyar kormánypárt tagságát, Orbán pedig nem zárta ki, hogy más frakcióhoz csatlakoznak majd május után.

A Népek és Nemzetek Európai Szövetségéhez (EAPN) csatlakozó pártok és nemzetek száma ezzel már eléri a hetet, tehát tudnak majd frakciót alapítani a szabályok szerint. A jelenlegi frakciók közül az EAPN gerincét az ENF pártjai (Nemzeti Tömörülés, FPÖ, Lega) adják, az AfD a valószínűleg megszűnő EFDD-frakcióból ül át, a dán és a finn párt pedig eddig az ECR-t erősítette, ahol a lengyel PiS – velük már tárgyalt Salvini – és a brit toryk adják a legtöbb képviselőt. Hogy mekkora lehet Salvini populista frakciója, azt itt számolgattuk egy kicsit.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek