Terrortámadásnak nyilvánított a rendőrség egy északír lövöldözést

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.19. 08:30

Zavargások voltak egy rendőrségi rajtaütés miatt Londonderryben: a rendőrökre lőttek, Molotov-koktélokat dobáltak, egy fiatal nő meghalt.

Terrortámadásnak nyilvánított a rendőrség egy északír lövöldözést

Lelőttek egy újságírót az északír Londonderryben csütörtök este: a 29 éves Lyra McKee a városban elindult zavargásról tudósított, amik abból indultak, hogy a rendőrség rajtaütött a város több házán a Mulroy Parknál. A ház lakói nem csak lövéseket adtak le, de Molotov-koktélokat is dobáltak a rendőrautókra.

Az egyik eltévedt golyó találta el McKee-t akit az egyik rendőrautó hátsóülésén vittek be a kórházba, ahol viszont már nem tudták megmenteni.

Az északír hatóságok bejelentették, hogy ezt a lövöldözést terrortámadásként fogják kezelni amellett, hogy a konkrét gyilkosságban is elindult a vizsgálat.

Észak-Írország miniszterelnöke, Michelle O’Neill közleményben ítélte el az értelmetlen erőszakot, és ítélte el azokat, akik felelősek a fiatal nő haláláért.

Az elkövetők valószínűleg ír republikánusok voltak. Az országban már jó ideje elindult a félelem a brexit miatt, ugyanis a jelenlegi állás szerint vissza kéne állítani a határellenőrzést Észak-Írország és Írország között, a sziget kettészakadása pedig újra lángra lobbanthatja az ír- és a britpárti lakók között. Januárban már felrobbantottak egy autót Derryben, azt az Új IRA nevű szervezet vállalta magára.

McKee 2016-ban felkerült a Forbes legtehetségesebb fiatal médiamunkásainak listájára is.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek