+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 18. csütörtök, 08:22
A Facebook ígéri: kitörli a jogosulatlanul szerzett kontaktokat.

Elismerte a Facebook: „nem szándékosan”, de 2016 májusa óta több mint másfélmillió új felhasználó e-mail-címében szereplő kontaktlistát szerzett meg és töltött fel rendszerébe anélkül, hogy ők ebbe beleegyeztek volna – írja a Business Insider.

 

Ez úgy derült ki, hogy egy cyberbiztonsággal foglalkozó informatikus felhívta rá a figyelmet Twitteren: a Facebook elkéri az újonnan regisztrálók e-mail címének a jelszavát is, holott ehhez semmi közük nem kéne, hogy legyen. Ezt követően a Business Insider felfedezte azt is: aki beírta ezt a jelszót, azt láthatta, hogy felugrik a Facebook felületén egy üzenet, mi szerint

 

„importálják” az illető kontaktjait anélkül, hogy erre ezt megelőzően engedélyt kért volna a közösségi oldal.

 

Azt, hogy másfélmillió ember e-mail-címének kontaklistáját szerezték meg, a Facebook is elismerte. Elmondásuk szerint az adatokat olyan célokra használták, minthogy célzottabban tudjanak hirdetni a felhasználóknak, vagy hogy ismerősöket ajánljanak nekik. Azt ugyanakkor állítják: a címlistákhoz ugyan hozzáfértek, de az e-mailek tartalmához nem.

 

A Facebook az eset kapcsán azt tervezi: értesíti a hibában érintett másfélmillió felhasználót, és kitörli a kontakjaikat a rendszeréből.

 

A Facebook egyébként kedden is botrányba keveredett, akkor az NBC News írta meg: négyezer oldalnyi kiszivárgott belsős dokumentum szerint a Facebook arra használta felhasználói adatait, hogy ezzel előnyt biztosítson a vele jó kapcsolatot ápoló cégeknek.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A Mikulás vagy a Télapó a helyes? A Munkáspárt elnöke elárulta, mi az újévi fogadalma: hogy olvasni fogja az Azonnalit.

A tettes még szökésben van, négyen haltak meg.

Nem volt elég ágy, a kórház padlóján kellett aludnia egy kisfiúnak. A miniszterelnök nem akarta megnézni a képet.

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás