+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 18. csütörtök, 08:22
A Facebook ígéri: kitörli a jogosulatlanul szerzett kontaktokat.

Elismerte a Facebook: „nem szándékosan”, de 2016 májusa óta több mint másfélmillió új felhasználó e-mail-címében szereplő kontaktlistát szerzett meg és töltött fel rendszerébe anélkül, hogy ők ebbe beleegyeztek volna – írja a Business Insider.

 

Ez úgy derült ki, hogy egy cyberbiztonsággal foglalkozó informatikus felhívta rá a figyelmet Twitteren: a Facebook elkéri az újonnan regisztrálók e-mail címének a jelszavát is, holott ehhez semmi közük nem kéne, hogy legyen. Ezt követően a Business Insider felfedezte azt is: aki beírta ezt a jelszót, azt láthatta, hogy felugrik a Facebook felületén egy üzenet, mi szerint

 

„importálják” az illető kontaktjait anélkül, hogy erre ezt megelőzően engedélyt kért volna a közösségi oldal.

 

Azt, hogy másfélmillió ember e-mail-címének kontaklistáját szerezték meg, a Facebook is elismerte. Elmondásuk szerint az adatokat olyan célokra használták, minthogy célzottabban tudjanak hirdetni a felhasználóknak, vagy hogy ismerősöket ajánljanak nekik. Azt ugyanakkor állítják: a címlistákhoz ugyan hozzáfértek, de az e-mailek tartalmához nem.

 

A Facebook az eset kapcsán azt tervezi: értesíti a hibában érintett másfélmillió felhasználót, és kitörli a kontakjaikat a rendszeréből.

 

A Facebook egyébként kedden is botrányba keveredett, akkor az NBC News írta meg: négyezer oldalnyi kiszivárgott belsős dokumentum szerint a Facebook arra használta felhasználói adatait, hogy ezzel előnyt biztosítson a vele jó kapcsolatot ápoló cégeknek.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Annyira felpörgött az ír határ kérdése, hogy még a német kancellár is elmondta, szerinte mik az esélyei Johnsonnak.

A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Ő az első siket, aki ATP-teniszmeccset nyert.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás