Másfélmillió ember e-mailezésében lévő címlistát szerzett meg a Facebook engedély nélkül

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.18. 08:22

A Facebook ígéri: kitörli a jogosulatlanul szerzett kontaktokat.

Másfélmillió ember e-mailezésében lévő címlistát szerzett meg a Facebook engedély nélkül

Elismerte a Facebook: „nem szándékosan”, de 2016 májusa óta több mint másfélmillió új felhasználó e-mail-címében szereplő kontaktlistát szerzett meg és töltött fel rendszerébe anélkül, hogy ők ebbe beleegyeztek volna – írja a Business Insider.

Ez úgy derült ki, hogy egy cyberbiztonsággal foglalkozó informatikus felhívta rá a figyelmet Twitteren: a Facebook elkéri az újonnan regisztrálók e-mail címének a jelszavát is, holott ehhez semmi közük nem kéne, hogy legyen. Ezt követően a Business Insider felfedezte azt is: aki beírta ezt a jelszót, azt láthatta, hogy felugrik a Facebook felületén egy üzenet, mi szerint

„importálják” az illető kontaktjait anélkül, hogy erre ezt megelőzően engedélyt kért volna a közösségi oldal.

Azt, hogy másfélmillió ember e-mail-címének kontaklistáját szerezték meg, a Facebook is elismerte. Elmondásuk szerint az adatokat olyan célokra használták, minthogy célzottabban tudjanak hirdetni a felhasználóknak, vagy hogy ismerősöket ajánljanak nekik. Azt ugyanakkor állítják: a címlistákhoz ugyan hozzáfértek, de az e-mailek tartalmához nem.

A Facebook az eset kapcsán azt tervezi: értesíti a hibában érintett másfélmillió felhasználót, és kitörli a kontakjaikat a rendszeréből.

A Facebook egyébként kedden is botrányba keveredett, akkor az NBC News írta meg: négyezer oldalnyi kiszivárgott belsős dokumentum szerint a Facebook arra használta felhasználói adatait, hogy ezzel előnyt biztosítson a vele jó kapcsolatot ápoló cégeknek.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek