Lengyel képviselő: Orbán fel akarta osztani Ukrajnát

Szerző: Pintér Bence
2019.04.18. 19:16

Sławomir Nitras lengyel parlamenti képviselő szerint Orbán Viktor a 2013-2014-es ukrán válság idején azt akarta, hogy a lengyelekkel együtt felosszák az ukrán területeket. Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke szerint ez csak álhír.

Lengyel képviselő: Orbán fel akarta osztani Ukrajnát
„Orbán Viktor arra ösztökélt minket, hogy foglaljunk el területeket az ukrán válság idején, és osszuk fel őket. Arról álmodik, hogy átrajzolja Európa határait, mint Vlagyimir Putyin.

Magyarország nagy történelmi problémája, hogy területe nagy részét elvesztette az első világháború után. Orbán nagyon veszélyes és nagyon intelligens” – ezt nyilatkozta Sławomir Nitras, a lengyel Polgári Platform (PO) parlamenti képviselője a német Axel Springer és a Ringier tulajdonában lévő Onet.pl nevű lengyel híroldalnak. Nitras 2005-ben lett parlamenti képviselő a Polgári Platform színeiben, majd 2009 és 2014 között EP-képviselő volt néppárti színekben, 2015 óta pedig újra parlamenti képviselő, szintén a Polgári Platformot erősítve. Az ukrajnai válság kirobbanásakor tehát még pártja, a PO volt kormányon, amelyet csak 2015 őszén váltott le a PiS.

A képviselő arról beszélt, hogy ők nem akarják, hogy Európa destabilizálódjon, de Orbán igen: szerinte a magyar miniszterelnök egy rothadt gyümölcs, amit el kéne dobni. Csakhogy Orbán – a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőjével, Jarosław Kaczyńskival szemben – jól el tudja adni magát európai szalonokban, beszél nyelveket, tanult ember – mondja Nitras.

Szerinte Magyarország veszélyes ország, mert Orbán „le akarja bontani a háború utáni rendet”, erről álmodik.

Ez után következett a fent idézett mondat arról, hogy a képviselő szerint Orbán a 2013-2014-es ukrán válság alatt ajánlatot tett a lengyeleknek Ukrajna felosztására. Amikor a riporter jobban belekérdez ebbe a lent látható videón, hogy pontosan mikor történt ez, Nitras elüti a kérdést azzal, hogy Orbán nyilvánosan is beszélt erről – ez azonban nem igaz. Nitras arról is beszélt, hogy ha a PiS ismét nyer, akkor Lengyelország olyan útra lép, amelyen egyre inkább hasonlítani fog Magyarországra.

A teljes, lengyel nyelvű interjút itt lehet megnézni, a 15. perctől kezdődik az érdekes rész:

2014-ben volt botrány, akkor Orbán autonómiáról beszélt

Mint emlékezhetünk, Orbán kisebb diplomáciai botrányt kavart 2014 májusában, amikor azt mondta, hogy a kárpátaljai magyarokat is megilleti az autonómia. Akkor Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki, és az ukránok is kiakadtak. 2014 júniusában aztán napvilágot látott egy sor hangfelvétel, amin lengyel politikusok és gazdasági vezetők többek között arról beszéltek, hogy „Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár”.

Ugyanazon év őszén az akkor már leköszönt lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski beszélt arról, hogy 2008-ban Putyin ajánlotta fel nekik Ukrajna felosztását, bár később azt mondta: túl nagy jelentőséget tulajdonítottak annak az interjúrészletnek.

Állításaival kapcsolatban megkerestük Nitrast, az ukrán nagykövetséget, az akkor külügyminisztert, Radosław Sikorskit és Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét is: amint reagálnak, beszámolunk a válaszukról.

FRISSÍTÉS (19:53): Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megkeresésünkre úgy reagált:

„Álhírekkel, ostobaságokkal nem foglalkozunk.”

FRISSÍTÉS (április 19.): A budapesti ukrán nagykövetség az Azonnalival közölte: nem kívánják kommentálni a cikket.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek