Nagy-Britanniában a kiskorúakat kipaterolják a pornóoldalakról

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.17. 20:05

Nem lesz elég, hogy egy kiskorú megnyomja az „elmúltam 18 éves” gombot, ezentúl bizonyítani is kell.

Nagy-Britanniában a kiskorúakat kipaterolják a pornóoldalakról

Olyan felhasználókat zárna ki a brit kormány a pornóoldalakról, akik nem tudják bizonyítani, hogy 18 évnél idősebbek – írja az Evening Standard. Amennyiben a felnőtt tartalmakat forgalmazó oldalak nem teljesítik ezeket az elvárásokat, megvonhatják tőlük a fizetési szolgáltatásokat, és akár a weboldalt is lezárhatják.

A brit kormány állítása szerint, azért hozta ezeket a rendelkezéseket, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá felnőtt tartalmakhoz.

A felhasználók többféleképpen is igazolhatják, hogy felnőttkorúak: hitelkártyával, útlevéllel, vagy egy személyesen átvehető kártyával, amelyeket bizonyos üzletek forgalmaznának.

„Jelenleg túl könnyű kiskorúaknak hozzáférni felnőtt tartalmakhoz” – nyilatkozta Margot James, a kulturális, kommunikációs és kreatív iparágakért felelős miniszter. „Az életkor kötelező igazolásában világelsők vagyunk, és figyelembe vettük a személyi jogokat és a gyermekek védelmének kérdéseit is. Szeretnénk, ha Nagy-Britannia rendelkezne a legbiztonságosabb online térrel, és ezek az új törvények ehhez fognak hozzájárulni.”

A BBFC (British Board for Film Classification), a filmek osztályozásáért felelős állami szerv azt állítja, Nagy-Britannia világelső az internet biztonságossá tételében. „A törvény életbe lépésekor a felhasználók ellenőrizhetik, hogy egy szolgáltató megfelelt-e a BBCF által ellenőrzött feltételeknek, és, hogy megkapták-e a zöld, AV-jóváhagyást” – állítja David Austin, a BBFC vezetője.

A döntés a múlt héten benyújtott, online károkról szóló törvénymódosítási javaslatra válasz, amely a cégeket arra kötelezne, hogy több figyelmet fordítsanak ügyfeleik online jelenlétének védelmére.

Carolyn Buttling, az Internet Matters, online biztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatója örömmel fogadta az intézkedéseket. „Örvendetes a hír, hogy a kormány problematizálja az online pornográfiát –

mivel a bizonyos tartalmaknak tett fiatalkori kitettség súlyos sérüléseket okozhat, különösen, ha nem beszélnek róla.”

Bár vannak, akik a felhasználók adatainak védelmére is felhívják a figyelmet, a kormány állítása szerint az új törvénykezések megfelelnek a GDPR-megkötéseknek.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek