Notre-Dame: a tűz eloltva, nemzetközi gyűjtést indítanak

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.16. 07:19

A tűzoltók nagyon sok értéket megmentettek, megmenekült a katedrális kincstára is. Egy francia milliárdos máris fölajánlott százmillió eurót.

Notre-Dame: a tűz eloltva, nemzetközi gyűjtést indítanak

Éjjel kettőkor a párizsi tűzoltóság szóvivője bejelentette, hogy sikerült eloltani a Notre Dame-ot emésztő tűz nagy részét, éjszaka már azon dolgoztak, hogy lehűtsék a tetőszerkezet felhevült részeit. A kigyulladás okát nem ismerik, de szándékos gyújtogatásnak nincs jele, a francia rendőrség nyomozást indított, de ők sem ilyen gyanúval.

Bár a kárfelmérés alig kezdődött el, annyit azért lehet tudni, hogy a katedrális kincstára (hogy ott mi mindent találni, arról itt olvashattok bővebben) megmenekült, a nagy kérdés, hogy az épület hajóiban található festmények milyen mértékben váltak a tűz martalékává.

Macron gyorsan lépett

Emmanuel Macron francia államfő határozott kijelentést tett éjszaka, amikor a munkálatok még folytak. Az elnök, aki a tűz miatt elhalasztotta az este nyolcra tervezett beszédét, „rettenetes tragédiának, minden francia katedrálisának, a francia életek epicentrumának” nevezte a katedrális leégését, ugyanakkor azt is bejelentette, hogy

kedden el fognak indítani egy globális fundraising kampányt, így bárki adakozhat az újjáépítés érdekében. Az egyik leggazdagabb francia milliárdos, François-Henri Pinault már be is jelentette, hogy ő ad százmillió eurót.

A hírek szerint a tűz kitörése után a tűzoltók és más szakértők emberi élőláncot alkottak mintegy ötszázan, és így igyekeztek minél több műtárgyat kimenteni. Bár a tűz kitörésekor körülbelül ezerkétszáz turista volt az épületben, mindenkit sikerült biztonságban evakuálni, egyetlen tűzoltó sérült meg, sajnos ő súlyosabban.

Hogyan reagáltak a világ vezetői?

Donald Trump amerikai elnök este ezt twittelte ki: „Rettenetes látni a párizsi Notre-Dame katedrálisban dúló tüzet. Talán a repülőről való oltás segíthetne. Gyorsan kell cselekedni.”  

Trump ötlete azonban nem volt túl jó, tekintve, hogy a tűzoltók nem mertek még nagyon erős vízsugarakat sem használni, hogy a tetőszerkezet ne ennek hatására omoljon össze.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt twittelte, hogy percről percre követi a tűz oltását. „Micsoda szomorú előadás, micsoda horror! Osztom a francia nép érzéseit, amelyek mindannyiunké” – írta. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott: „a Notre-Dame egész Európáé, mi mindannyian Párizzsal vagyunk”.

A német kormány szóvivője, Steffen Seibert azt mondta, „borzasztó látni az égő Notre-Dame-ot, amely Franciaország és az európai kultúra szimbóluma. Mindannyian a francia barátainkkal vagyunk most.” Megszólalt Matteo Salvini olasz belügyminiszter is, aki részvétét fejezte ki a tűz kapcsán, és megígérte, hogy Olaszország minden segítséget meg fog adni a franciáknak.

Theresa May brit miniszterelnök jelezte, gondolatban a franciákkal és a tűzoltósággal vannak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyelőre semmit nem reagált,

bár a Facebook-oldalán a tűzeset kitörése után volt aktivitás, 20:44-kor egy fotósorozatot posztolt, amelynek Egy nap a Vajdaságban volt a címe, a miniszterelnök ugyanis nemrég tért vissza szerbiai látogatásából. Nem úgy Erdő Péter bíboros érsek, aki szolidáris szeretetéről biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.

Nem ez az első Notre-Dame-ot ért tragédia

A katedrális először a nagy franci forradalom idején dúlták fel, a dühös felkelők ekkor lefejezték és elpusztították az épületben található királyszobrokat, és 1831-ben egy másik lázongás során majdnem teljesen elpusztult az épület, 1845-ben kezdték újjáépíteni, Ez annak is köszönhető, hogy

nagyon népszerű lett Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regénye, Quasimodo és Esmeralda története felhívta a figyelmet a párizsiak által elhanyagolt, egyre romosabb épületre.

Az utolsó nagy felújítási munka 2002-ben fejeződött be, ez a templom hatalmas, 7200 sípos orgonájára fókuszált, ezt renoválták. Azóta éveken át kongatták a vészharangot a szakértők, néhány éve azt mondták, százötven millió euró kellene a teljes felújításhoz, amit aztán idén el is kezdtek.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek