Kire szavaznak a független országgyűlési képviselők az EP-választáson? Körbekérdeztünk!

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.16. 10:20

Van, aki a Momentum és Jávor Benedek között vacillál, és van, aki el sem megy szavazni az EP-választáson. Kikérdeztük a független politikusokat a dilemmáikról!

Kire szavaznak a független országgyűlési képviselők az EP-választáson? Körbekérdeztünk!

Bár az országgyűlési képviselők többsége valamelyik párt frakciójában politizál, akadnak olyan független képviselők is, amelyek vagy párt nélküliek, vagy a pártjuk nem indul az európai parlamenti választáson. Ilyen például Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP volt társelnökei, akik már kiléptek a pártból; Bősz Anett, a Liberálisok politikusa; Szabó Szabolcs, aki a párt megszűnéséig politizált az Együttben, illetve pár hónapig ült az LMP frakciójában, majd kilépett onnan; illetve Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom politikusa, aki tavaly év végén lépett ki a DK frakciójából.

Szél Bernadett már nem az LMP-től, hanem Jávor Benedektől várja a zöld ügy képviseletét

„Egyrészt a Momentumal szimpatizálok, másrészt Jávor Benedek EP-képviselővel” – válaszolta megkeresésünkre Szél Bernadett.

Elmondta: legjobban akkor örült volna, ha egy közös ellenzéki lista lett volna, akkor könnyű helyzetben lett volna. Bár egyelőre csak a Momentumnak írta alá a politikus az ajánlást, de nem zárja ki, hogy további ellenzéki pártok esetén is megtegye ezt. Mint kifejtette, a Momentumot a politika „innovatív jellegének, illetve fordulatszámának felpörgetése” miatt támogatja, és azért, mert erősen Európa-párti. Az MSZP-vel közös listán induló párbeszédes Jávor Benedek európai karrierjének folytatását pedig a zöld ügy képviselete miatt gondolja fontosnak.

Felvetésünkre, hogy mit gondol volt pártjáról, az LMP-ről, amely szintén a zöld ügyet kívánja képviselni, Szél megismételte korábbi válaszát: a jelenlegi körülmények között

aki a zöld ügy képviseletét kívánja látni az EP-ben, annak Jávor Benedek a legjobb választás.

Jávor egyébként a negyedik helyen áll az MSZP-Párbeszéd közös listáján Tóth Bertalan, Ujhelyi István és Szanyi Tibor mögött – ez a gyakorlatban a harmadik, talán befutó helyet jelenti, a szocialista pártelnök Tóth ugyanis valójában nem akar Strasbourgba menni.

Hadházy az LMP-vel nem foglalkozik

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy több párt számára is aláírta az ajánlást, főként azoknak, akiknek aktivistáiról tudja, hogy segítik az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtését. A kérdésre, hogy az LMP-nek, a volt pártjának aláírta-e Hadházy Ákos, úgy válaszolt: az LMP-vel nem szeretne foglalkozni.

Bár Hadházy több pártnak is aláírt, megjegyezte hogy jelen körülmények között továbbra se tartja célszerűnek, hogy a pártok elinduljanak az EP-választáson,

hiszen hónapok óta Fidesz-propaganda megy közpénzen, míg a másik oldal lehetőségei csak korlátozottak, csak ott kampányolhat, ahol azt nekik megengedik és kapnak plakátokat. Ám miután a pártok úgy döntöttek, elindulnak, Hadházy Ákos arra biztat mindenkit, vegyen részt a szavazáson, és szavazzanak valamelyik nem a kormánypártot támogató listára. Azt viszont, hogy ő maga kire fog szavazni, nem kívánta elárulni.

A legliberálisabbra kell szavazni!

Bősz Anett elmondta: a Magyar Liberális Párt – miután ők maguk nem tudtak elindulni az EP-választáson, mint azt az Azonnalinak bejelentették – arra szeretné kérni az embereket, hogy az általuk a lehető legliberálisabbnak tartott listára adják a voksukat. Azt viszont ő sem kívánta elárulni, hogy kire fog szavazni. Annyit azért megosztott:

miután egy LMP-s – nem politikus ismerőse megkérte rá, a pártnak alá fog írni.

A többi ellenzéki párttól hasonló kérést nem kapott, de ha érkezik ilyen, és ha nincs ellenére a párt politikája, akkor annak is eleget fog tenni.

Nem lesz itthon, szóval nem is gondolkozott rajta

Azoknak a pártoknak írtam alá az ajánlást, akikkel találkoztam az utcán: az LMP-nek, az MSZP-nek és a Momentumnak – nyilatkozta az Azonnalinak Szabó Szabolcs, hozzátéve, hogy

bármelyik ellenzéki pártnak aláír, akivel szembetalálkozik.

A választás napján viszont egy csepeli civil társasággal látogat majd Lengyelországba, ezért nem fog majd tudni szavazni. Elmondta: az utat már hónapokkal korábban leszervezték, és csak ezt követően jelentették be a választás időpontját, ezért kénytelen kihagyni a szavazást.

Kérdésünkre, hogy ha mégis tudna szavazni, kire adná a voksát, úgy válaszolt:

mivel nem fog tudni elmenni szavazni, ezért nem gondolkodik ilyenen.

„Majd meglátjuk”

Ez egy nagyon jó kérdés, őszintén szólva még nem tudom – mondta Székely Sándor azzal kapcsolatban, kire fog szavazni az EP-választáson. Vagyis még

őrlődik az LMP, a Momentum, a DK és az MSZP-Párbeszéd között, ugyanakkor nem hiszi, hogy a Jobbikra tudna szavazni.

Arról is beszélt, azoknak a pártoknak segítették az aláírásgyűjtését, akik a Szolidaritás Mozgalmat megkérték erre, vagyis az MSZP-P-nek és DK-nak. Például volt olyan, hogy pultot biztosítottak a pártoknak, de olyan is, ahol emellé embert is küldtek. Személyesen Székely Sándor ugyanakkor még nem írt alá senkinek sem, „de majd meglátjuk”.

NYITÓKÉP: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek