+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. április 16. kedd, 08:50
Régóta spekulálnak azon Németországban, hogyan és mikor váltja Angela Merkelt a kancellári székben a kiszemelt utód, Annegret Kramp-Karrenbauer. Itt egy többek által is megerősített forgatókönyv!

A tavaly télen a CDU elnökének megválasztott Saar-vidéki politikus Merkelnél kicsit konzervatívabb irányt visz, ráadásul a napokban sikerült maga mögé állítania Friedrich Merzet is, aki a legnagyobb riválisa volt a kereszténydemokrata párt elnökségéért folytatott küzdelemben. Nagyjából közmegegyezés van arról a német sajtóban, hogy ha a CDU a következő választáson is jól szeretne szerepelni, AKK-nak a kancellári székből kell nekifutnia a kampánynak. A kérdés tehát már csak az, hogyan és mikor váltja le Angela Merkelt 2021-ig, a következő választásig.

 

A Spiegel a kedd reggeli hírlevelében megosztott egy olyan forgatókönyvet, amiről a hetilapnak két olyan érintett, nagyon magas szinten lévő német politikus is azt mondta, hogy ez a legvalószínűbb szcenárió, ők is ezzel számolnak.

 

Mivel a CDU/CSU jelenlegi (nagy)koalíciós partnere, a magát az utóbbi időben jelentősen balrább pozicionáló szociáldemokrata SPD valószínűleg kilép a kormányból, amennyiben nem Merkel vezeti azt, ezért fel kell majd melegíteni a Jamaika-koalíció ötletét – Frank-Walter Steinmeier államfőről pedig tudni lehet, hogy egy esetleges kormányválság esetén eleve nem írna ki új választást, hanem leültetné a Jamaika-koalíció vezetőit. Azt, amit a 2017-es választás után hosszú heteken keresztül nem sikerült összehozni: a CDU/CSU, a Zöldek és a polgári-liberális FDP koalícióját (a Jamaika-koalíció Jamaika zászlójának színeiről kapta a nevét: fekete, mint a CDU/CSU, zöld, mint a Zöldek és sárga, mint a liberálisok). Erre a legjobb időpont a május végi EP-választást követő nyári időszak lesz, írja a Spiegel, így ugyanis lesz még kényelmes két éve AKK-nak arra, hogy komfortossá tegye magát a kancellári székben.

 

AKK-nak öt dolog kell ahhoz, hogy mindez működjön:

 

1. A kancellár beleegyezése. Pillanatnyilag, írja a Spiegel, nem szívesen mondana le, ám meggyőzhető lenne azzal, hogy távozásával nem venné el a levegőt az általa kiszemelt utód elől. (Nem beszélve arról, hogy időközben felröppentek hírek arról, hogy Merkel akár az Európai Tanács elnöke is lehetne Donald Tusk távozását követően. A lengyel politikába visszatérni szándékozó politikus mandátuma november 30-án jár le.)

 

2. A liberálisok beleegyezése. A Spiegel szerint ez szinte biztos. Christian Lindner FDP-elnök többször is lenyilatkozta, hogy készen állnak a kormányzásra, egy feltétellel: ha nem Angela Merkelnek hívják a kancellárt. Lindner szerint aki AKK-ban egy mini Merkelt lát, óriásit téved, és amennyiben vele kell koalíciós tárgyalásokat folytatnia, úgy az kemény küzdelmet jelent majd.

 

3. A Zöldek beleegyezése. Ők mindenképpen kivárnának az EP-választásig: ha ott nagyon megerősödnek, azaz 20 százalék körül szerepelnek, könnyen lehet, nem mennének bele egy Jamaika-koalícióba, hanem inkább kivárnának 2021-ig, hogy a mostaninál sokkal nagyobb frakciójuk legyen a Bundestagban. Ha viszont az elvárásaik alatt szerepelnek idén májusban, jóval nagyobb nyitottsággal fogadnák egy Jamaika-koalíció ötletét. Pillanatnyilag 18 százalékra mérik a pártot, a Zöldek férfi társelnökét, Robert Habecket pedig egy ideje már Németország legfontosabb politikusának tartják.

 

4. Bátorság AKK részéről. Ha végül – hasonlóan a 2017-es választás utáni, a végére már kabaréba fulladó jamaikás egyeztetéssorozathoz – mégsem jön össze a CDU/CSU, a Zöldek és az FDP kormányzása, úgy Annegret Kramp-Karrenbauernek lényegében lőttek a nagypolitikában, mehet vissza a Saar-vidékre. Kivéve, ha...

 

5. A szocdemek önfejűek lesznek. Ha a saját érdekeit döntéseikor gyakran szem elől tévesztő szociáldemokrata párt valamiért mégis tovább kormányozna a CDU/CSU-val úgy is, ha nem Merkelnek, hanem AKK-nak hívják a kancellárt, a politikusnak nyert ügye van. Jó kérdés, mi vinné rá erre a balratolódás miatt logikusan inkább ellenzéki szerepre készülő SPD-t: a közvélemény-kutatások jelenleg 16 százalékra mérik őket – ez rosszabb még a 2017-es 21 százalékos szereplésüknél is.

 

FOTÓ: Tobias Koch

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Első helyre a centrista Kékfehérek futhatnak be, harmadik az arab lista. Netanjahu a szövetségeseivel együtt se éri el a kormánytöbbséghez szükséges hatvanegy mandátumot.

Semmit sem szabad túlbecsülnünk, csak a klíma miatt ne legyünk vegák és nyugodtan vállaljunk gyereket is – mondta a cseh kormányfő.

Tenné ezt csupán egy nappal azon titkos dokumentum kiszivárgása után, mely szerint az oroszok bekebeleznék a belarusz gazdaságot.

Jon Worth még áprilisban, a brexit határidejének legutóbbi kitolásakor rakta össze egy ábrára, hogy mi történhet. Hol vagyunk most? És mi jöhet még?

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás