+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. április 16. kedd, 08:50
Régóta spekulálnak azon Németországban, hogyan és mikor váltja Angela Merkelt a kancellári székben a kiszemelt utód, Annegret Kramp-Karrenbauer. Itt egy többek által is megerősített forgatókönyv!

A tavaly télen a CDU elnökének megválasztott Saar-vidéki politikus Merkelnél kicsit konzervatívabb irányt visz, ráadásul a napokban sikerült maga mögé állítania Friedrich Merzet is, aki a legnagyobb riválisa volt a kereszténydemokrata párt elnökségéért folytatott küzdelemben. Nagyjából közmegegyezés van arról a német sajtóban, hogy ha a CDU a következő választáson is jól szeretne szerepelni, AKK-nak a kancellári székből kell nekifutnia a kampánynak. A kérdés tehát már csak az, hogyan és mikor váltja le Angela Merkelt 2021-ig, a következő választásig.

 

A Spiegel a kedd reggeli hírlevelében megosztott egy olyan forgatókönyvet, amiről a hetilapnak két olyan érintett, nagyon magas szinten lévő német politikus is azt mondta, hogy ez a legvalószínűbb szcenárió, ők is ezzel számolnak.

 

Mivel a CDU/CSU jelenlegi (nagy)koalíciós partnere, a magát az utóbbi időben jelentősen balrább pozicionáló szociáldemokrata SPD valószínűleg kilép a kormányból, amennyiben nem Merkel vezeti azt, ezért fel kell majd melegíteni a Jamaika-koalíció ötletét – Frank-Walter Steinmeier államfőről pedig tudni lehet, hogy egy esetleges kormányválság esetén eleve nem írna ki új választást, hanem leültetné a Jamaika-koalíció vezetőit. Azt, amit a 2017-es választás után hosszú heteken keresztül nem sikerült összehozni: a CDU/CSU, a Zöldek és a polgári-liberális FDP koalícióját (a Jamaika-koalíció Jamaika zászlójának színeiről kapta a nevét: fekete, mint a CDU/CSU, zöld, mint a Zöldek és sárga, mint a liberálisok). Erre a legjobb időpont a május végi EP-választást követő nyári időszak lesz, írja a Spiegel, így ugyanis lesz még kényelmes két éve AKK-nak arra, hogy komfortossá tegye magát a kancellári székben.

 

AKK-nak öt dolog kell ahhoz, hogy mindez működjön:

 

1. A kancellár beleegyezése. Pillanatnyilag, írja a Spiegel, nem szívesen mondana le, ám meggyőzhető lenne azzal, hogy távozásával nem venné el a levegőt az általa kiszemelt utód elől. (Nem beszélve arról, hogy időközben felröppentek hírek arról, hogy Merkel akár az Európai Tanács elnöke is lehetne Donald Tusk távozását követően. A lengyel politikába visszatérni szándékozó politikus mandátuma november 30-án jár le.)

 

2. A liberálisok beleegyezése. A Spiegel szerint ez szinte biztos. Christian Lindner FDP-elnök többször is lenyilatkozta, hogy készen állnak a kormányzásra, egy feltétellel: ha nem Angela Merkelnek hívják a kancellárt. Lindner szerint aki AKK-ban egy mini Merkelt lát, óriásit téved, és amennyiben vele kell koalíciós tárgyalásokat folytatnia, úgy az kemény küzdelmet jelent majd.

 

3. A Zöldek beleegyezése. Ők mindenképpen kivárnának az EP-választásig: ha ott nagyon megerősödnek, azaz 20 százalék körül szerepelnek, könnyen lehet, nem mennének bele egy Jamaika-koalícióba, hanem inkább kivárnának 2021-ig, hogy a mostaninál sokkal nagyobb frakciójuk legyen a Bundestagban. Ha viszont az elvárásaik alatt szerepelnek idén májusban, jóval nagyobb nyitottsággal fogadnák egy Jamaika-koalíció ötletét. Pillanatnyilag 18 százalékra mérik a pártot, a Zöldek férfi társelnökét, Robert Habecket pedig egy ideje már Németország legfontosabb politikusának tartják.

 

4. Bátorság AKK részéről. Ha végül – hasonlóan a 2017-es választás utáni, a végére már kabaréba fulladó jamaikás egyeztetéssorozathoz – mégsem jön össze a CDU/CSU, a Zöldek és az FDP kormányzása, úgy Annegret Kramp-Karrenbauernek lényegében lőttek a nagypolitikában, mehet vissza a Saar-vidékre. Kivéve, ha...

 

5. A szocdemek önfejűek lesznek. Ha a saját érdekeit döntéseikor gyakran szem elől tévesztő szociáldemokrata párt valamiért mégis tovább kormányozna a CDU/CSU-val úgy is, ha nem Merkelnek, hanem AKK-nak hívják a kancellárt, a politikusnak nyert ügye van. Jó kérdés, mi vinné rá erre a balratolódás miatt logikusan inkább ellenzéki szerepre készülő SPD-t: a közvélemény-kutatások jelenleg 16 százalékra mérik őket – ez rosszabb még a 2017-es 21 százalékos szereplésüknél is.

 

FOTÓ: Tobias Koch

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

Ezúttal semmiféle titkos társaság után nem nyomoz senki, és hullák sem lesznek, csak vadállatok zenélnek. Magyar alkotó illusztrálta.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

Mégpedig Amerikába. Sokak szerint ezzel milliók személyes információi kerülnek veszélybe.

Új sorozat indul az Azonnalin: a 2020-as éveket alakító emberek mondják el, merre megyünk ebben az évtizedben.

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás