Te mit szólnál hozzá, ha a megállítana a rendőr, és nem csak a jogsidat kérné el, hanem a mobilodat is?

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.15. 13:51

Mostantól nem úszhatják meg Spanyolországban azok, akik az út helyett inkább a képernyőre figyeltek. Itthon is jó lenne ezt bevezetni? Szavazz!

Te mit szólnál hozzá, ha a megállítana a rendőr, és nem csak a jogsidat kérné el, hanem a mobilodat is?

A legújabb trendekhez igazodó szigorítást vezettek be Spanyolországban a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Április közepétől

a helyi hatóságok ellenőrizhetik az autóbalesetet szenvedő járművezetők mobilkészülékeit annak érdekében, hogy meghatározzák, azok használata szerepet játszott-e az ütközésben.

Az ellenőrzés a hagyományos mobilkommunikációs lehetőségek mellett a közösségi médiára is kiterjednek majd, vagyis nem csak azt nézhetik meg, hogy valaki telefonált vagy sms-ezett-e, de azt is, hogy facebookozott-e a baleset előtt. A rendőrök ugyanakkor a baleset helyszínén még nem tekinthetnek bele a mobilokba, az érzékeny személyes adatok védelme miatt minden esetben bírói végzésre lesz szükségük ehhez. A felhatalmazást követően

a mobilcégeknek kötelező lesz segíteniük a rendőrség munkáját, lehetővé téve a releváns információk kinyerését a telefonokból, még akkor is, ha azokat a tulajdonos előzetesen megpróbálná eltüntetni a készülékéről.

A spanyol közlekedésbiztonsági hatóság statisztikái szerint a vezetés közbeni mobilozók 20 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek autóbalesetet, és mintegy 40 százalékkal kevésbé veszik észre az útjeleket, mint a telefonjaikat a volán mögött ülve inkább hanyagoló járművezetők. Spanyolországban jelenleg 200 eurós (64 ezer forint) bírság, és 3 büntetőpont jár azoknak, akiket mobilozáson kapnak vezetés közben.

Szerinted itthon is ideje lenne egy hasonló szabályozásnak?

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek