Egy év után újra látták a kihalófélben lévő bálnafaj kicsinyeit

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.15. 08:25

A már 1970 óta veszélyeztett fajnak számító északi simabálna populációt a 2017-es év különösen rosszul érintette, ezért jó hír, hogy idén összesen már három borjút is láttak.

Egy év után újra látták a kihalófélben lévő bálnafaj kicsinyeit

Míg 2018-ban egyetlen északi simabálna-borjút sem láttak a tudósok, áprilisban kettőt is észre vettek New England partjainál, a Cape Cod-öbölnél – írja a CNN. A két újonnan észre vett borjúval együtt idén összesen már három kis bálnát láttak a környéken a helyi kutatóközpont munkatársai.

Ez azért jó hír, mert az északi simabálna veszélyeztetett, hozzávetőlegesen már csak alig több mint 410 példány élhet belőlük a világon.

A három borjú a közül a hét közül került ki, akiket idén már láttak Florida és Georgia partjainál. Az állatok ugyanis utóbbi régióban születnek, ám utána északra vándorolnak, New England partjaihoz.

A 2017-es év különösen rosszul érintette a simabálna-populációt, ugyanis tizenhét halott példányt mosott parta az óceán, ami különösen magas számnak számít. Az állatok egyébként 1970 óta szerepelnek a veszélyeztetett fajok listáján. Utóbbi nem meglepő, miután már a 19. század végére majdnem kipusztult a faj a bálnavadászat miatt.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek