+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kulcsár Árpád
2019. április 15. hétfő, 07:54
Mi a baj azzal, hogy a romániai magyarok ki akarják tenni a magyar zászlót? Mit kéne tanulnia Orbán Viktortól a román politikusoknak? Az Azonnali meginterjúvolt egy igazi „magyarfaló” román EP-képviselőt, aki arról lett híres, hogy Dan Tanasăval együtt irodát nyitott a székelyföldi románok ellen elkövetett állítólagos visszaélések miatt. De milyen Európát szeretne Cătălin Ivan?

Ön nemrég megalapította a Prodemo nevű pártot, miután kilépett a szociáldemokratáktól, és sikerült is összegyűjteni az EP-választásokon való indulásra a szükséges kétszázezer szavazatot. Mondjon kérem három olyan problémát, amely fontos ennek a pártnak.

 

A Prodemo egy Európa-párti formáció kíván lenni, amely a nemzetek Európájáért harcol, és a nemzeti identitások megvédéséért és megőrzéséért. Tulajdonképpen egy olyan Európáért, amely sokszínű, és mégis egységes, ahogyan ez eredetileg ki volt találva. Másrészt a Prodemo a családok és az élet védelméért lép fel. A fiatalokért vagyunk, hogy ők Romániában családot tudjanak alapítani, és munkát találjanak.

 

Romániában hatalmas az elvándorlás az elmúlt években, és meg kell állítani ezt az elnéptelenedést.

 

A Prodemo egyik programpontjának az a neve, hogy: „román intelligenciát Romániának”.

 

Nagy hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyeket kell teremteni, hogy azok a román fiatalok, akik kijönnek a felsőoktatási intézményekből, ne kelljen elköltözzenek egy másik országba tudásuk érvényesítéséért.

 

Néhány héttel ezelőtt azt mondta, az RMDSZ törvényen kívül, a román állam ellen dolgozik, Orbán Viktor érdekében destabilizálni szeretné az országot. Ha ön ezt gondolja, akkor tulajdonképpen az RMDSZ feloszlatásán dolgozik?

 

Nem, azt hiszem elég lenne, ha betartanák az alkotmányt és a román törvényeket. Amíg az RMDSZ például a román állami ünnep ellen szólal fel és a román szimbólumok ellen, akkor világos, hogy ez nem egy olyan párt, amely a román törvényeket betartaná. Az RMDSZ-eseknek meg kell érteni, hogy az általuk képviselt kisebbségnek minden jogát tiszteletben kell tartani, de amellett, hogy ők magyar etnikumúak, román állampolgárok. Így nem csak jogaik, hanem kötelességeik is vannak.

 

Mit nem tisztelnek a magyar etnikumú román állampolgárok?

 

Úgy viselkednek, mintha kizárólag magyar etnikumúak lennének, és román állampolgárok nem.

 

A román állam kialakította a törvényes kereteket ahhoz, hogy minden etnikai kisebbség szabadon megélhesse az identitását, de vannak közben kötelességek is, amelyeket nem tartanak be a magyar politikai szereplők, akik Hargita, Kovászna és Maros megye egy jó részének településeit vezetik. Az RMDSZ-adminisztráció számos visszaélést követ el, és nem csak a román, hanem a magyar etnikumú állampolgárok felé is. Sokszor jelzik ezeket az ott élők, és én személyesen is találkoztam ilyen esettel. Ha úgy teszünk, hogy nem látjuk ezeket, akkor vagy vakok, vagy bűnrészesek leszünk.

 

El tudná mondani, ön személyesen mit látott?

 

Igen, volt egy európai konferencia az etnikumok nyelvhasználatáról a regionális közigazgatásokban. Mindez Bálványoson volt, s meg voltak hívva rá az Európa Tanács képviselői is. Én is ott voltam, és azt láttam, hogy hazug anyagokat mutatnak meg az európai politikusoknak. Ezek Székelyföldről szóltak, és a Kovászna Megyei Tanács adta ki őket. Azt írták, hogy Románia diszkriminálja a magyarokat, és hogy a térséget Bukarest szándékosan tartja szegénységben, mintegy „ördögi terv” részeként.

 

Nagyon-nagyon sok hazugság volt ezekben. Mi is vittünk tájékoztató anyagokat, hogy az oda érkezett európai politikusok lássák, hogy mi a valóság, ezeket a Kovászna megyei tanácselnök emberei ellopták. Tettünk is feljelentést a rendőrségen, nem tudom, most hogy áll a nyomozás, mert engem általánosságban érdekel a dolog, hogy hogyan hazudnak a helyi magyar politikusok szemérmetlenül, hogyan dezinformálnak.

 

CĂTĂLIN IVAN (FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT)

 

Emlékszem erre az esetre. Aztán Dan Tanasăval nyitottak is egy irodát Sepsiszentgyörgyön, hogy megállítsa Székelyföld elromántalanítását.

 

Nem, csak a magyar politikusok által vezetett közigazgatás által elkövetett visszaélések ellen. Csináltunk is egy tájékoztató anyagot, amit hamarosan elkezdünk majd szórni, ebben leleplezzük az RMDSZ hazug propagandáját. Fontos, hogy az ezeken a területeken élő román állampolgárok etnikumtól függetlenül megértsék, hogy nincsenek egyedül, és hogy ezeken a területeken nem az RMDSZ az egyetlen választható párt.

 

Az a probléma, hogy az RMDSZ zsarolja a teljes román politikai életet,

 

mi pedig azt vállaltuk, hogy nem leszünk zsarolhatóak. A pártunk felvállalta, hogy sosem fogunk koalícióra lépni az RMDSZ-szel, és a helyiek bármikor fordulhatnak hozzánk a problémáikkal.

 

Miért döntött úgy, hogy új pártot kell csinálni, hiszen a jobboldalon elég széles a paletta, ha nemzeti pártokról van szó.

 

Mert minden párt az RMDSZ zsebében van,

 

mindegyiknek mindig szüksége van a szavazataira, és mindegyik valamikor a múltban már meg volt zsarolva az RMDSZ által, mindenki volt már koalícióban velük, és fel is áldoztak dolgokat az RMDSZ érdekében és a térség kárára. Mert az a szegénység, amely Hargita és Kovászna megyében van, elsősorban az RMDSZ-nek köszönhető, akik csakis a saját érdeküket nézték mindig. Az RMDSZ vezető politikusai mind nagyon gazdagok, a térség meg szegény.

 

Ki olyan nagyon gazdag az RMDSZ-esek közül?

 

Válasszon egyet találomra! Nézze meg bármelyiküket, milyenek az életminőségei, és hasonlítsa össze egy székelyföldi átlagkeresettel. Ehhez adja hozzá, hogy az RMDSZ mióta vezeti a a térséget, és, hogy minden hozzávaló meglegyen, gondoljon bele abba is, hogy az RMDSZ mióta van kormányon ilyen vagy olyan formában, és nézze meg azt is, hogy amikor nem volt, akkor is volt miniszterelnöki tanácsosi vagy államtitkári pozíciójuk, és mégis olyan az életszínvonal ebben a két megyében, amilyen.

 

Ön folyamatosan felszólal a magyar zászló ellen is. Mi a baj azzal, hogy a magyarok kiteszik a zászlójukat?

 

Mert egyetlen EU-s tagállam sem engedi meg, hogy a területén más állam zászlajai lobogjanak a törvények adta kereteken kívül. A zászló- és himnuszhasználatról nagyon világos keretek között rendelkezik a román alkotmány, ahogy más EU-s tagállamoké is.

 

Nem hiszem, hogy egy kisebbségnek joga van megválasztania, hogy milyen törvényeket kíván tiszteletben tartani. A törvényeknek mindenkire vonatkoznia kell.

 

Tehát ha például a magyarországi Méhkerék településen a román etnikumú állampolgárok kiteszik a román zászlót a polgármesteri hivatalra és az iskolákra, akkor ők is vegyék le?

 

Nem ismerem ezt az esetet. Azt viszont tudom, hogy

 

Magyarországon nem túl boldog a román kisebbség helyzete, és hogy a romániai magyaroknak végtelenszer több joguk van, mint az ottani románoknak,

 

de ez más történet. A lényeg, hogy ha román területen vagy, tartsd be a törvényeket.

 

Nemrég az ukránok is hoztak olyan törvényeket, amely rosszul érinti a kisebbségeket, például nem tanulhatnak anyanyelvükön. Az ottani románok akkor egyszerűen tartsák be ezeket a törvényeket, és kész?

 

Persze, tartsák be az ukrán törvényeket. Az azonban, hogy az ukrán törvénykezés visszaéléseket követ el a román kisebbség rovására, diplomáciai probléma is: a román államnak nem sikerül megvédenie az Ukrajnában, vagy más országokban élő román kisebbség jogait. Amíg ezek a törvények léteznek, addig nincs más választása az ottani románoknak, mint betartani őket. Nekünk, romániai politikusoknak pedig az lenne a feladatunk, hogy élénkítsük a párbeszédet Ukrajnával, és találjuk meg a megoldást, hogy megváltoztassuk ezeket a törvényeket.

 

Mit gondol ön Orbán Viktorról?

 

Nagyon vegyes a véleményem. Nem tisztem megítélni, hogy mit csinál ő Magyarországon, de az biztos, hogy az a mód, ahogyan fellép minden magyarért, éljenek bárhol is, példamutató.

 

Romániának sok tanulnivalója lenne ebben.

 

Ön kiszállt a PSD-ből – ők azt mondják, hogy kirúgták. Ilyen körülmények között, amennyiben sikerül újra mandátumot szerezni az EP-ben, hol képzeli el magát, melyik pártcsaládban?

 

Egyikben sem, amely most létezik. Remélem, hogy létrejön egy konzervatív értékeken alapuló új pártcsalád, amely a nemzetek Európájáért fog küzdeni, és az általam már említett, egységen belüli diverzitásért, egy olyan Európáért, amely egyenlő mértékben áll ki a tagállamokért, és szolidáris azok problémái kapcsán, de tiszteletben tartja a nemzeti hagyományokat és értékeket.

 

De kik lehetnek ehhez szövetségesek? Salvini, Le Pen?

 

Meglátjuk, ha odaérünk. Egyelőre itthon kell teljesíteni, meg kell győzni a románokat – éljenek bárhol –, hogy érdemes ránk szavazni. Meglátjuk az eredményt, aztán majd beszélünk. Hogy egy román mondással éljek: nem adjuk el az erdőben levő medve bőrét!

 

FOTÓK: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás