Német kémfőnök: bármikor lesújthatnak a dzsihadisták Németországra

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.14. 18:30

Thomas Haldenwang szerint az Iszlám Állam harcosai a velük szemben elért katonai sikerek ellenére is súlyos kihívást jelentenek.

Német kémfőnök: bármikor lesújthatnak a dzsihadisták Németországra
Legalább négy emberre van szükségünk, hogy megfigyeljünk egyetlen radikálist, így csak a legveszélyesebbnek ítélt személyekre összpontosítunk

– mondta Thomas Haldenwang, a német elhárítás vezetője Welt am Sonntagnak adott interjújában, melyben a Németország előtt álló biztonsági kihívások boncolgatták. A kémfőnök megjegyezte, hogy a tavalyi évben 2240 főre nőtt a szélsőséges iszlamisták száma Németországban.

Az Iszlám Államot ugyan katonailag legyőzték a Közel-Keleten, de Haldenwang igyekezett felhívni a figyelmet a visszatérő harcosokra, akik súlyos problémát jelentenek nemcsak Németország, de egész Európa számára is. Nem tudom kiadni a „tiszta” jelzést velük kapcsolatban, mint fogalmazott. Hozzátette:

az Iszlám Állam bármikor lecsaphat Németországban.

A titkosszolgálati vezető kitért a dzsihadisták online jelenlétére, a „kiberkalifátusra”  is, ami továbbra is vonzza a szélsőséges ideológiára nyitott személyeket.

Az online toborzás mellett azonban egy új jelenség is kezdi felütni a fejét. Az iszlamista harcosok gyermekei, bár maguk is áldozatok, de könnyen elkövetővé válhatnak, mivel az erőszak személyes megtapasztalása ellenére hősként tisztelik szüleiket. Ők lehetnek a terroristák új generációja? – tette fel a kérdést Haldenwang.

A kémfőnök felhívta a figyelmet a szélsőjobboldali radikálisokra is, akikre jóval nagyobb hangsúlyt fognak szentelni a jövőben. Információik szerint ezek a korábban egymástól függetlenül tevékenykedő csoportok egyre inkább nyitottak az együttműködésre, és kezd elmosódni a határ a bevándorlásellenes tüntetéseken aktív „átlagos állampolgárok” és ezen szervezetek tagjai között.

FOTÓ: Twitter / Descifrando la Guerra

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek