Vasárnap választanak a finnek: szociáldemokrata győzelem várható

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.13. 19:02

Ritka, hogy valaki adónöveléssel kampányoljon, a finn szocdemek ezt tették, és úgy tűnik, bejön nekik.

Vasárnap választanak a finnek: szociáldemokrata győzelem várható

Vasárnap tartják a parlamenti választásokat Finnországban, és úgy tűnik, a szociáldemokraták meg fogják nyerni, egy, a jóléti szociális hálóról szóló kampány végén.

A Szociáldemokraták azt mondják, kiterjesztenék a szociális intézkedéseket. Európában ritka, hogy egy párt adóemeléssel kampányoljon, nos, ők pont ezt tették, mondván, amennyiebn a választók bizalmat szavaznak nekik, meg fogják emelni az adókat, hogy a közszolgáltatásokat fenn lehessen tartani.

„Biztosítani szeretnénk, hogy azokhoz érkezzen leggyorsabban segítség, akik a társadalomban a legrosszabb helyzetben vannak”

– mondta Antti Rinne pártelnök és miniszterelnök-jelölt a kampányzárón az Yle nevű televízióban.

Rinne legnagyobb ellenfele Juha Sipilä, a most márciusban lemondott ex-miniszterelnök, a Centrumpárt politikusa, akinek a jóléti szociális rendszerről más elképzelései vannak. Ő költségcsökkentéseket és privatizációt szeretett volna, de ezt nem sikerült átvinnie a parlamentben, így márciusban lemondott, és kormánya ügyvivő kormányként folytatta a választásokig.

„A szociális jóléti és egészségügyi reform volt a kormány egyik legfontosabb célja,” mondta Sipilä a múlt hónapban, lemondásakor  tartott sajtótájékoztatón. „A parlamenti helyzetről készített pillanatkép arra kötelezte a figyelmem, hogy megvizsgáljam, hogy van-e lehetőség a reformfolyamat folytatására. Nem volt” – mondta.

Bár a finn gazdaság stabilizálódott Sipilä alatt az előző időszakhoz képest, a politikus népszerűsége mégis csökkent.

„Négy éven keresztül nagyon népszerűtlen intézkedéseket hozott, megvágták az oktatásra szánt összegeket és a munkanélkülieknek nyújtott juttatásokat is. A legtöbb finn most szeretne biztosítva lenni, hogy nem lesznek olyan jelentős összegelvonások, amelyek az életükre befolyással lehetnek” – mondta a Politiciónak Thomas Karv az Åbo Egyetem politikai elemzője.

Egy, az Yle által megrendelt közvélemény-kutatásból az látszik, hogy a jobboldali intézkedések valóban nem nagyon voltak ínyére a választópolgároknak, ugyanis a szociáldemokraták tizenkilenc százalék fölött kapnának, és ezzel vezetnek, a Centrumpárt pedig csupán negyedik helyre számíthat.

A mostani felmérés szerint a második helyre a bevándorlásellenes Finnek Pártja (korábbi nevükön Igaz Finnek) fog befutni 16,3 százalékkal, a harmadik helyet pedig a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja fogja megszerezni, ők az elmúlt időszakban kormánykoalíciót alkottak a Centrumpárttal.

Az nem világos, hogy, amennyiben nyernek a szocdemek, kivel fognak koalíciót kötni. Elég valószínű, hogy a kisebb baloldali és zöld pártokkal, például a Zöld Szövetséggel vagy a radikális balos Baloldali Szövetséggel,  de akár a Nemzeti Koalíció Pártja, sőt, a Centrumpárt is számításba jöhetnek.

Bárhogyan is lesz, egy szociáldemokrata győzelem nem szokványos mostanság Európában, hiszen legtöbb helyen a jobboldali konzervatívok és populisták szerzik meg a hatalmat.  Ha Rinne győzni tud, akkor Finnország beáll Svédország mellé a balos vezetésű EU-s országok sorába, ott Stefan Löfven szociáldemokrata politikusnak sikerült dupláznia év elején.

A következő kormánynak nem lesz könnyű dolga, egyrészt a félbehagyott egészségügyi és szociális reformot el kell végezni, másrészt Románia után nyártól ők fogják ellátni az EU soros elnökségét is.

FOTÓ: Antti Rinne pártelnök/SDP.fi

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek