Expápa: A vatikáni meleglobbi a 68-asok hibája

Szerző: Techet Péter
2019.04.12. 08:27

XVI. Benedek pápa szerint a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes megélése lépett.

Expápa: A vatikáni meleglobbi a 68-asok hibája

Ha most olvasod először ezt a szöveget, az azért lehet, mert még nem jár neked az Azonnali hírlevele, a Reggeli fekete. Akik feliratkoztak, már reggel hétkor megkapták a postaládájukba ezt a cikket, és még mást is. Iratkozz fel itt a hírlevélre, érdemes! Heti háromszor küldjük.

Vaskos tanulmány jelent meg Frédéric Martel francia újságírótól: a Sodoma, amiben állítása szerint több évnyi kutatás fekszik – mégpedig a vatikáni meleglobbiról. A katolikus egyházat nem különösebben szívlelő, maga is meleg Martel tézise arról szól, hogy a Vatikánt teljességgel egy meleglobbi uralná.

De mivel nem akarják, hogy szexuális orientációjuk kiderüljön, valamint az egyházi átláthatatlanság ködében hagynák meg saját cselekedeiket, ezen meleg vatikáni püspökök lennének bármiféle nyitásnak, a homoszexualitás nyílt elfogadásának a legádázabb ellenfelei.

Martel szerint évszázadokon át a katolikus egyház a melegek számára biztos menekülési útvonal volt: a család előtt egy katolikus papi hivatás jobban felvállalható volt, mint a homoszexualitás, aminek kiélésére azonban a katolikus egyház belső struktúrái adnának lehetőséget. Martel szerint azért jelentkeznek manapság Európában annyira kevesen papnak, mert ma már egy homoszexuálisnak nem kell feltétlenül az egyházba, a papi álca mögé menekülnie.

Martel igen színes művet tett le az asztalra, amely regényként is megállná a helyét bíborba öltözött, tükrös-szagos szobákban illegő-billegő, elegáns római kastélyokban partizgató püspökökről. A forrásait azonban sokszor annyira elrejti, hogy nem mindig tűnik minden következtetése hitelesnek.

Hogy van vatikáni meleglobbi, az persze kétségtelen tény. Nem más, mint Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa írta ezt le egy csütörtöki cikkében, ami a bajor katolikus papság lapjában, a Bayerisches Klerusblattban jelent meg. Ebben februári, a témával kapcsolatos jegyzeteit tette közzé a kilencvenegy éves egykori egyházfő.

Két fő állítása van: igen, létezik a meleglobbi, főleg a Vatikánban sző mindent át; de ezért ő nem a katolicizmus átláthatatlanságát, a vatikáni paloták hátsó szobáit vagy a cölibátust okolja – hanem a hatvannyolcas szellemiséget.

Ratzinger azt írja ugyanis a Ferenc pápával előzetesen egyeztetett cikkében, aminek megjelenését is jóváhagyta a mostani pápa, hogy a hetvenes évektől egyes nyugat-európai és amerikai papi szemináriumokban melegklubok működtek, a szexualitás addigi tabusítása helyett annak teljes – bár kifelé tagadott – megélése lépett. A hatvannyolcas szexuális forradalom kihatott volna tehát az egyházra is, amivel szemben Ratzinger szerint nem tudott a katolikus egyház szembeszállni, mert ezen években a katolikus morálteológia is – ismét a hatvannyolcas hatások miatt – válságát élte volna.

A pápa a pedofília elterjedését is ehhez kapcsolja. A fő ok szerinte azonban az, hogy az egész társadalom elfordult Istentől, de Ratzinger szerint: a mostani botrányok nem tudják megroppantani a katolikus egyházat, mert az „elpusztíthatatlan”. Az egész cikk angol fordítása itt olvasható el.

Bűnbánati idő van amúgy most a katolikus egyházban. Most jön a nagyböjt utolsó hétvégéje, a vasárnapi mise ilyenkor még hosszabb. Bár a masszívan ateista Berlinben ebből nem sokat fogok érezni. Budapesten remélhetőleg vannak még azért menekültellenes plakátok, amelyek emlékeztetnek mindenkit a keresztény Európára és a feltámadásra.

FOTÓ: Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek