+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. április 11. csütörtök, 09:04
Mihai Manolea szerint ha ő tudott sétálni ennyit, akkor más románok is el tudnak sétálni a szavazófülkéig.

Tíz nap alatt sétált el Bukarestből Kolozsvárra egy 58 éves román nyugdíjas, hogy felhívja a figyelmet az európai parlamenti választások fontosságára – írja a román Mediafax híre nyomán a Romania Insider.

 

Mihai Manolea akcióját senki sem támogatta pénzzel, egyszerűen elindult pár zászlóval és táblával felszerelkezve, és végigsétálta a távot.

 

Volt nála egy román és egy EU-s zászló, valamint két transzparens, az egyiken a májusi választáson való részvételre buzdídott, a másikon pedig azt követelte, hogy szerezzenek érvényt annak a törvénynek, amely egykamarássá tenné a román parlamentet, illetve annak a másik törvénytervezetnek, aminek értelmében büntetett előéletűek nem lehetnének képviselők.

 

„Ha én le tudtam sétálni ötszáz kilométert Bukaresttől Kolozsvárig, akkor az emberek is el tudnak sétálni pár száz métert a szavazófülkékig” – nyilatkozta a férfi, aki Kolozsvárról vonattal indult vissza Bukarestbe a tegnapi napon: ez az út legjobb esetben kilenc és fél óráig tarthatott a román vasúttársasággal.

 

Az európai parlamenti választásokon hagyományosan alacsonyabb a részvétel, mint mondjuk országos választásokon: Romániában például 2007-ben 29, 2009-ben 27, 2014-ben 32 százalék ment el szavazni az EP-választásokon. Romániában a parlamenti választásokon 2008-ban a választók, 39, 2012-ben 41, 2016-ban pedig ismét 39 százaléka szavazott.

 

FOTÓ: Mihai Manolea / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás