Egy román nyugdíjas ötszáz kilométert sétált, hogy szavazásra buzdítson az EP-választáson

Szerző: Pintér Bence
2019.04.11. 09:04

Mihai Manolea szerint ha ő tudott sétálni ennyit, akkor más románok is el tudnak sétálni a szavazófülkéig.

Egy román nyugdíjas ötszáz kilométert sétált, hogy szavazásra buzdítson az EP-választáson

Tíz nap alatt sétált el Bukarestből Kolozsvárra egy 58 éves román nyugdíjas, hogy felhívja a figyelmet az európai parlamenti választások fontosságára – írja a román Mediafax híre nyomán a Romania Insider.

Mihai Manolea akcióját senki sem támogatta pénzzel, egyszerűen elindult pár zászlóval és táblával felszerelkezve, és végigsétálta a távot.

Volt nála egy román és egy EU-s zászló, valamint két transzparens, az egyiken a májusi választáson való részvételre buzdídott, a másikon pedig azt követelte, hogy szerezzenek érvényt annak a törvénynek, amely egykamarássá tenné a román parlamentet, illetve annak a másik törvénytervezetnek, aminek értelmében büntetett előéletűek nem lehetnének képviselők.

„Ha én le tudtam sétálni ötszáz kilométert Bukaresttől Kolozsvárig, akkor az emberek is el tudnak sétálni pár száz métert a szavazófülkékig” – nyilatkozta a férfi, aki Kolozsvárról vonattal indult vissza Bukarestbe a tegnapi napon: ez az út legjobb esetben kilenc és fél óráig tarthatott a román vasúttársasággal.

Az európai parlamenti választásokon hagyományosan alacsonyabb a részvétel, mint mondjuk országos választásokon: Romániában például 2007-ben 29, 2009-ben 27, 2014-ben 32 százalék ment el szavazni az EP-választásokon. Romániában a parlamenti választásokon 2008-ban a választók, 39, 2012-ben 41, 2016-ban pedig ismét 39 százaléka szavazott.

FOTÓ: Mihai Manolea / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek