Tizenöt ember kiadatását kérik a törökök Észak-Macedóniától

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.10. 18:57

A törökök terrorizmus miatt kérnék ki, a macedónok meg NATO-tagok akarnak lenni.

Tizenöt ember kiadatását kérik a törökök Észak-Macedóniától

Az észak-macedóniai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy elkezdték tizenöt olyan személynek a kiadatási procedúráját, akiket Törökörszág terrorizmussal vádol – írja a Balkan Insight.

A észak-macedóniai és a török hatóságok nem fedték fel a tizenöt személy identitását, a török külügy csak annyit mondott, vannak civil szervezetekben való dolgozók, török anyanyelvű újságírók és oktatási intézmények vezetői is a listán, és mindannyian török állampolgárok.

Hulusi Akar török védelmi miniszter április harmadikán járt Szkopjéban, akkor azt mondta, olyanokról van szó, akik Fethullah Gülen imám követői. Gülent Ankara terroristának tartja ugyanis, Akari meg reményét fejezte ki, hogy Észak-Macedónia fel fog lépni ellenük.

Sokan zsarolásnak értelmezik a török védelmi miniszter szavait, tekintve, hogy Észak-Macedónia szeretne csatlakozni a NATO-hoz, de a törökök még nem ratifikálták a kérelmüket.

Az ügyben megszólalt Zoran Zaev miniszterelnök is, mondván a hatóságoknak meg kell vizsgálniuk a török kérést, és a hazai, valamint a nemzetközi jog szerint kell eljárniuk, a bizonyítékok figyelembevételével.

„Amennyiben a hatóságok bizonyítékokat találnak, anélkül is lépniük kell, hogy a törökök bármit kérnének” – mondta Zaev, aki azt mondta, mivel szeretnének csatlakozni az EU-hoz, különösen figyelniük kell a nemzetközi szabályok megfelelő alkalmazására. A törököknek és az észak-macedónoknak nincs kétoldalú kiadatási egyezményük egymással, de hagyományosan jó a viszonyuk, valamint katonai együttműködésről van már megállapodásuk.

Januárban török etnikumú kisebbségiek tüntettek Szkopjéban, miután a kormány anyagi támogatást nyújtott a Zaman nevű török lapnak, amelyben Ankara szerint terrorizmust támogató tartalmak jelennek meg.  

Ankara Gülent tartja felelősnek azért a meghiúsult puccskísérletért, amely 2015 júliusában történt, s amely után Erdoganék több ezer ellenzékit, köztük újságírókat és tanárokat börtönöztek be. Az Egyesült Államokban élő Gülen azonban tagadta, hogy köze lenne a puccskísérlethez, és az őt befogadó ország is – bizonyítékok hiányában – mindeddig megtagadta kiadatását Törökországnak.

FOTÓ: Szkopje látképe / Wikipedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek