Ki a legnagyobb háborús bűnös a Trónok harcában?

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.10. 19:25

Az ausztrál Vöröskereszt rendhagyó összeállítással készült a hatalmas népszerűségnek örvendő fantasysorozat záróévadára.

Ki a legnagyobb háborús bűnös a Trónok harcában?

Már csak négy nap van hátra a Trónok harca utolsó évadának kezdetéig, ami a fél internetet lázban tartja. A felfokozott hangulatban nehéz újat mondani, de az ausztrál Vöröskeresztnek sikerült:

az elmúlt hét évad alapján összeszedték a világszerte rajongók milliói által követett fantasysorozat legnagyobb háborús bűnöseit.

A szervezet által is a rajongói humor kategóriájába sorolt összeállításukkal igyekeznek felhívni a figyelmet a világban zajló valós háborúkra, és egyéb fegyveres konfliktusokra. Elemzésükben a nemzetközi humanitárius jog elveit szem előtt tartva határozták meg a háborús bűnnek minősülő kihágásokat a sorozatban. Jöjjön hát a lista!

1. Ramsay Bolton

Nem kis meglepetésre a sorozat talán leggyűlöltebb karaktere, Roose Bolton törvényen kívüliként nevelkedett, majd hivatalosan is örököseként megnevezett fia vezeti a toplistát, összesen 17 bűncselekménnyel. Ezek között a kínzás, a hűtlenség, a túszejtés, a hadifoglyok meggyilkolása, és a szexuális erőszak is szerepel. Ramsay mindemellett a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmát is megszegte, nem kímélve a polgári lakosságot.

RAMSAY BOLTON MINDIG IS ÖRÖMÉT LELTE A KÍNZÁSOKBAN

2. Daenerys Targaryen

Sokak kedvence, a sárkányok anyja ugyancsak előkelő helyen szerepel a listán. Daenerys esetében összesen 15 jogsértést számolt össze az ausztrál Vöröskereszt. Legtöbb esetben a sárkányai által elkövetett túlzott károkozást és a szükségtelen szenvedést, és a megalapozatlan, önkényes ítélethozatalt rótták fel neki. De egy-egy esetben kínzással, polgári célpontok elleni támadással és a kegyelem megtagadásával is vádolható. Az ausztrál Vöröskereszt munkatársai persze megjegyzik, hogy

Daenerys több alkalommal is kiállt a humanitárius jogok mellett, ami leginkább a civil lakosság védelmében testesült meg.

3. Roose Bolton

Az idősebb Bolton előkelő helyezése is bizonyítja, hogy nem véletlenül szerepel egy megnyúzott férfi a családi címerükben. Roose Bolton nyolc háborús bűncselekményt követett el a hét évad során, a kínzástól, a hűtlenségen és a szexuális erőszakon át egészen a hadifoglyok és civilek szándékos meggyilkolásáig. Fiával ellentétben azonban a hadifoglyokkal való bánásmód tekintetében számos esetben a humanitárius előírásoknak megfelelően járt el.

4. Éjkirály

Gyanítjuk, hogy a mások vezérének bűnlajstroma az utolsó évadban rohamosan gyarapodni fog, de már így is sikerült hat alkalommal megsérteni a nemzetközi jogi alapelveket. Az Éjkirály a gyerekkatonák bevetése és a civilekkel szembeni kegyetlenkedések mellett megszegte a rabszolgaság tilalmát, és figyelmen kívül hagyta a vallási és kulturális célpontok védelmét is. Sőt, még gyújtóbombát is bevetett civilek ellen.

4. A hárpia fiai

A Daenerys Targaryen uralma ellen harcoló lázadók ugyancsak hatszor hajtottak végre jogsértést. Rémtetteik között szerepel a szándékos gyilkosság hadifoglyok és civilek sérelmére, valamint a megkülönböztetés nélküli támadás civil célpontok ellen is. De nem tartották be a rabszolgaság tilalmát sem, a rabszolgaság visszaállítása egyik alapvető követelésük volt.

RABSZOLGASÁGPÁRTI FELKELŐK AKCIÓBAN

4. Jon Snow

A halálból visszatérő Jon Snow az Éjkirályhoz és a hárpia fiaihoz hasonlóan, szintén hat alkalommal követett el háborús bűnt, de csak két vádpontban lenne felelősségre vonható. Ez pedig a gyerekkatonák bevetése és a kínzás. Az összeállítás készítői ugyanakkor igyekeztek leszögezni, hogy Jon Snow a civilek védelme és a hadifoglyokkal való bánásmód kapcsán a humanitárius normáknak megfelelően járt el.

7. Euron Greyjoy

A Trónok harca legjelentősebb tengerésze öt esetben követett el törvénysértést. Bűnlajstromán a kínzás és a túszejtés mellett a fosztogatás is szerepel.

7. Walder Frey

A vörös nász kiötlője szintén befért a top 10-be. A gázló ura ellenében öt vádpontot, a hűtlenséget, a túszejtést, a civilekkel és hadifoglyokkal szembeni szándékos gyilkosságot, valamint a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmának megszegését lehet felvonultatni.

9-9. Tywin és Tyrion Lannister

Apa és fia egyaránt négy-négy alkalommal követtek el háborús bűncselekményt. Az idősebb Lannister civilekkel kegyetlenkedett, nem tartotta tiszteletben a rabszolgaság tilalmát, és szándékos gyilkosságot követett el civilekk s hadifoglyok sérelmére. Az autoriter hajlamokkal rendelkező apját egy nyílpuskával kivégző Tyrion, a politikai ügyekben igencsak jártas, iszákos törpe hűtlenséggel, szexuális erőszakkal, a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmának megszegésével és gyújtóbomba használatával vádolható.

A KIRÁLYVÁRT OSTROMLÓ FLOTTÁT A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLTOZTATTA TYRION

Futottak még

A listán három, vagy annál kevesebb háborús bűncselekmény elkövetésével szerepel még például Jeoffrey Baratheon, Mance Rayder, Cersei és Jamie Lannister, Khal Drogo, de a Stark lányok is.

+1 Robb Stark

A listára még a korai és tragikus halált halt ifjú farkas is felfért. A sorozat talán leglovagiasabb karakterének tartott északi királynak egyedül a túszejtés róható fel.

FOTÓ: Twitter / Game of Thrones official alapján

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek