+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. április 10. szerda, 19:25
Az ausztrál Vöröskereszt rendhagyó összeállítással készült a hatalmas népszerűségnek örvendő fantasysorozat záróévadára.

Már csak négy nap van hátra a Trónok harca utolsó évadának kezdetéig, ami a fél internetet lázban tartja. A felfokozott hangulatban nehéz újat mondani, de az ausztrál Vöröskeresztnek sikerült:

 

az elmúlt hét évad alapján összeszedték a világszerte rajongók milliói által követett fantasysorozat legnagyobb háborús bűnöseit.

 

A szervezet által is a rajongói humor kategóriájába sorolt összeállításukkal igyekeznek felhívni a figyelmet a világban zajló valós háborúkra, és egyéb fegyveres konfliktusokra. Elemzésükben a nemzetközi humanitárius jog elveit szem előtt tartva határozták meg a háborús bűnnek minősülő kihágásokat a sorozatban. Jöjjön hát a lista!

 

1. Ramsay Bolton

 

Nem kis meglepetésre a sorozat talán leggyűlöltebb karaktere, Roose Bolton törvényen kívüliként nevelkedett, majd hivatalosan is örököseként megnevezett fia vezeti a toplistát, összesen 17 bűncselekménnyel. Ezek között a kínzás, a hűtlenség, a túszejtés, a hadifoglyok meggyilkolása, és a szexuális erőszak is szerepel. Ramsay mindemellett a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmát is megszegte, nem kímélve a polgári lakosságot.

 

RAMSAY BOLTON MINDIG IS ÖRÖMÉT LELTE A KÍNZÁSOKBAN

 

2. Daenerys Targaryen

 

Sokak kedvence, a sárkányok anyja ugyancsak előkelő helyen szerepel a listán. Daenerys esetében összesen 15 jogsértést számolt össze az ausztrál Vöröskereszt. Legtöbb esetben a sárkányai által elkövetett túlzott károkozást és a szükségtelen szenvedést, és a megalapozatlan, önkényes ítélethozatalt rótták fel neki. De egy-egy esetben kínzással, polgári célpontok elleni támadással és a kegyelem megtagadásával is vádolható. Az ausztrál Vöröskereszt munkatársai persze megjegyzik, hogy

 

Daenerys több alkalommal is kiállt a humanitárius jogok mellett, ami leginkább a civil lakosság védelmében testesült meg.

 

3. Roose Bolton

 

Az idősebb Bolton előkelő helyezése is bizonyítja, hogy nem véletlenül szerepel egy megnyúzott férfi a családi címerükben. Roose Bolton nyolc háborús bűncselekményt követett el a hét évad során, a kínzástól, a hűtlenségen és a szexuális erőszakon át egészen a hadifoglyok és civilek szándékos meggyilkolásáig. Fiával ellentétben azonban a hadifoglyokkal való bánásmód tekintetében számos esetben a humanitárius előírásoknak megfelelően járt el.

 

4. Éjkirály

 

Gyanítjuk, hogy a mások vezérének bűnlajstroma az utolsó évadban rohamosan gyarapodni fog, de már így is sikerült hat alkalommal megsérteni a nemzetközi jogi alapelveket. Az Éjkirály a gyerekkatonák bevetése és a civilekkel szembeni kegyetlenkedések mellett megszegte a rabszolgaság tilalmát, és figyelmen kívül hagyta a vallási és kulturális célpontok védelmét is. Sőt, még gyújtóbombát is bevetett civilek ellen.

 

4. A hárpia fiai

 

A Daenerys Targaryen uralma ellen harcoló lázadók ugyancsak hatszor hajtottak végre jogsértést. Rémtetteik között szerepel a szándékos gyilkosság hadifoglyok és civilek sérelmére, valamint a megkülönböztetés nélküli támadás civil célpontok ellen is. De nem tartották be a rabszolgaság tilalmát sem, a rabszolgaság visszaállítása egyik alapvető követelésük volt.

 

RABSZOLGASÁGPÁRTI FELKELŐK AKCIÓBAN

 

4. Jon Snow

 

A halálból visszatérő Jon Snow az Éjkirályhoz és a hárpia fiaihoz hasonlóan, szintén hat alkalommal követett el háborús bűnt, de csak két vádpontban lenne felelősségre vonható. Ez pedig a gyerekkatonák bevetése és a kínzás. Az összeállítás készítői ugyanakkor igyekeztek leszögezni, hogy Jon Snow a civilek védelme és a hadifoglyokkal való bánásmód kapcsán a humanitárius normáknak megfelelően járt el.

 

7. Euron Greyjoy

 

A Trónok harca legjelentősebb tengerésze öt esetben követett el törvénysértést. Bűnlajstromán a kínzás és a túszejtés mellett a fosztogatás is szerepel.

 

7. Walder Frey

 

A vörös nász kiötlője szintén befért a top 10-be. A gázló ura ellenében öt vádpontot, a hűtlenséget, a túszejtést, a civilekkel és hadifoglyokkal szembeni szándékos gyilkosságot, valamint a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmának megszegését lehet felvonultatni.

 

9-9. Tywin és Tyrion Lannister

 

Apa és fia egyaránt négy-négy alkalommal követtek el háborús bűncselekményt. Az idősebb Lannister civilekkel kegyetlenkedett, nem tartotta tiszteletben a rabszolgaság tilalmát, és szándékos gyilkosságot követett el civilekk s hadifoglyok sérelmére. Az autoriter hajlamokkal rendelkező apját egy nyílpuskával kivégző Tyrion, a politikai ügyekben igencsak jártas, iszákos törpe hűtlenséggel, szexuális erőszakkal, a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmának megszegésével és gyújtóbomba használatával vádolható.

 

A KIRÁLYVÁRT OSTROMLÓ FLOTTÁT A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLTOZTATTA TYRION

 

Futottak még

 

A listán három, vagy annál kevesebb háborús bűncselekmény elkövetésével szerepel még például Jeoffrey Baratheon, Mance Rayder, Cersei és Jamie Lannister, Khal Drogo, de a Stark lányok is.

 

+1 Robb Stark

 

A listára még a korai és tragikus halált halt ifjú farkas is felfért. A sorozat talán leglovagiasabb karakterének tartott északi királynak egyedül a túszejtés róható fel.

 

FOTÓ: Twitter / Game of Thrones official alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás