+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. április 10. szerda, 19:25
Az ausztrál Vöröskereszt rendhagyó összeállítással készült a hatalmas népszerűségnek örvendő fantasysorozat záróévadára.

Már csak négy nap van hátra a Trónok harca utolsó évadának kezdetéig, ami a fél internetet lázban tartja. A felfokozott hangulatban nehéz újat mondani, de az ausztrál Vöröskeresztnek sikerült:

 

az elmúlt hét évad alapján összeszedték a világszerte rajongók milliói által követett fantasysorozat legnagyobb háborús bűnöseit.

 

A szervezet által is a rajongói humor kategóriájába sorolt összeállításukkal igyekeznek felhívni a figyelmet a világban zajló valós háborúkra, és egyéb fegyveres konfliktusokra. Elemzésükben a nemzetközi humanitárius jog elveit szem előtt tartva határozták meg a háborús bűnnek minősülő kihágásokat a sorozatban. Jöjjön hát a lista!

 

1. Ramsay Bolton

 

Nem kis meglepetésre a sorozat talán leggyűlöltebb karaktere, Roose Bolton törvényen kívüliként nevelkedett, majd hivatalosan is örököseként megnevezett fia vezeti a toplistát, összesen 17 bűncselekménnyel. Ezek között a kínzás, a hűtlenség, a túszejtés, a hadifoglyok meggyilkolása, és a szexuális erőszak is szerepel. Ramsay mindemellett a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmát is megszegte, nem kímélve a polgári lakosságot.

 

RAMSAY BOLTON MINDIG IS ÖRÖMÉT LELTE A KÍNZÁSOKBAN

 

2. Daenerys Targaryen

 

Sokak kedvence, a sárkányok anyja ugyancsak előkelő helyen szerepel a listán. Daenerys esetében összesen 15 jogsértést számolt össze az ausztrál Vöröskereszt. Legtöbb esetben a sárkányai által elkövetett túlzott károkozást és a szükségtelen szenvedést, és a megalapozatlan, önkényes ítélethozatalt rótták fel neki. De egy-egy esetben kínzással, polgári célpontok elleni támadással és a kegyelem megtagadásával is vádolható. Az ausztrál Vöröskereszt munkatársai persze megjegyzik, hogy

 

Daenerys több alkalommal is kiállt a humanitárius jogok mellett, ami leginkább a civil lakosság védelmében testesült meg.

 

3. Roose Bolton

 

Az idősebb Bolton előkelő helyezése is bizonyítja, hogy nem véletlenül szerepel egy megnyúzott férfi a családi címerükben. Roose Bolton nyolc háborús bűncselekményt követett el a hét évad során, a kínzástól, a hűtlenségen és a szexuális erőszakon át egészen a hadifoglyok és civilek szándékos meggyilkolásáig. Fiával ellentétben azonban a hadifoglyokkal való bánásmód tekintetében számos esetben a humanitárius előírásoknak megfelelően járt el.

 

4. Éjkirály

 

Gyanítjuk, hogy a mások vezérének bűnlajstroma az utolsó évadban rohamosan gyarapodni fog, de már így is sikerült hat alkalommal megsérteni a nemzetközi jogi alapelveket. Az Éjkirály a gyerekkatonák bevetése és a civilekkel szembeni kegyetlenkedések mellett megszegte a rabszolgaság tilalmát, és figyelmen kívül hagyta a vallási és kulturális célpontok védelmét is. Sőt, még gyújtóbombát is bevetett civilek ellen.

 

4. A hárpia fiai

 

A Daenerys Targaryen uralma ellen harcoló lázadók ugyancsak hatszor hajtottak végre jogsértést. Rémtetteik között szerepel a szándékos gyilkosság hadifoglyok és civilek sérelmére, valamint a megkülönböztetés nélküli támadás civil célpontok ellen is. De nem tartották be a rabszolgaság tilalmát sem, a rabszolgaság visszaállítása egyik alapvető követelésük volt.

 

RABSZOLGASÁGPÁRTI FELKELŐK AKCIÓBAN

 

4. Jon Snow

 

A halálból visszatérő Jon Snow az Éjkirályhoz és a hárpia fiaihoz hasonlóan, szintén hat alkalommal követett el háborús bűnt, de csak két vádpontban lenne felelősségre vonható. Ez pedig a gyerekkatonák bevetése és a kínzás. Az összeállítás készítői ugyanakkor igyekeztek leszögezni, hogy Jon Snow a civilek védelme és a hadifoglyokkal való bánásmód kapcsán a humanitárius normáknak megfelelően járt el.

 

7. Euron Greyjoy

 

A Trónok harca legjelentősebb tengerésze öt esetben követett el törvénysértést. Bűnlajstromán a kínzás és a túszejtés mellett a fosztogatás is szerepel.

 

7. Walder Frey

 

A vörös nász kiötlője szintén befért a top 10-be. A gázló ura ellenében öt vádpontot, a hűtlenséget, a túszejtést, a civilekkel és hadifoglyokkal szembeni szándékos gyilkosságot, valamint a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmának megszegését lehet felvonultatni.

 

9-9. Tywin és Tyrion Lannister

 

Apa és fia egyaránt négy-négy alkalommal követtek el háborús bűncselekményt. Az idősebb Lannister civilekkel kegyetlenkedett, nem tartotta tiszteletben a rabszolgaság tilalmát, és szándékos gyilkosságot követett el civilekk s hadifoglyok sérelmére. Az autoriter hajlamokkal rendelkező apját egy nyílpuskával kivégző Tyrion, a politikai ügyekben igencsak jártas, iszákos törpe hűtlenséggel, szexuális erőszakkal, a túlzott károkozás és a szükségtelen szenvedés tilalmának megszegésével és gyújtóbomba használatával vádolható.

 

A KIRÁLYVÁRT OSTROMLÓ FLOTTÁT A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLTOZTATTA TYRION

 

Futottak még

 

A listán három, vagy annál kevesebb háborús bűncselekmény elkövetésével szerepel még például Jeoffrey Baratheon, Mance Rayder, Cersei és Jamie Lannister, Khal Drogo, de a Stark lányok is.

 

+1 Robb Stark

 

A listára még a korai és tragikus halált halt ifjú farkas is felfért. A sorozat talán leglovagiasabb karakterének tartott északi királynak egyedül a túszejtés róható fel.

 

FOTÓ: Twitter / Game of Thrones official alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. Azóta több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás