Egy évtizede nem volt olyan kevés kivégzés világszerte, mint tavaly

Szerző: Illés Gergő
2019.04.10. 08:48

Egyre több állam hagy fel a halálbüntetés használatával, a pozitív trendeket viszont beárnyékolja Brunei a homoszexuálisok halálra kövezését követelő törvénye.

Egy évtizede nem volt olyan kevés kivégzés világszerte, mint tavaly

Nyilvánosságra hozta az Amnesty International (AI) civil szervezet halálbüntetésről szóló éves jelentését: a felmérés megállapítja, hogy világszerte csökken a halálbüntetéssel sújtottak száma, már legalább egy évtizede nem hajtottak végre ilyen kevés kivégzést.

Brunei a szégyenpadban

A Deutsche Welle arról számol be, hogy Iránban, Pakisztánban és Irakban is jelentősen esett a kivégzések száma. Ugyanakkor a pozitív trendeket beárnyékolja a Brunei Szultanátus legújabb döntése, mely szerint halálra kövezéssel is büntethetik a homoszexuális viszonyban érőket és a házasságtörőket a délkelet-ázsiai országban. Emellett a szultanátusban a lopást a végtagok amputációjával torolják meg április elejétől.

Hassanal Bolkiah szultán bejelentése óriási felháborodást váltott ki világszerte, az ENSZ emberi jogi főképviselője is elítélte azt. Németország pedig behívatta Brunei berlini nagykövetét, egyúttal aggodalmát fejezve ki a sária-törvények bevezetésével kapcsolatban.

Tavaly decemberben egyéként az ENSZ Közgyűlésén a 193 ENSZ-tagállamból 121 megszavazta a halálbüntetés moratóriumáról szóló javaslatot.

Csupán 35 tagállam ellenezte azt, míg 32-en tartózkodtak a szavazáson. Az AI szerint ezzel kijelenthető, hogy „közelebb kerülünk a halálbüntetés világszintű eltörléséhez”.

Egyre többen hagynak fel a kivégzésekkel

Tavaly például Burkina Faso törölte el a halálbüntetést, Gambia pedig felfüggesztette a kivégzések végrehajtását, egyúttal kilátásba helyezve annak végleges eltörlését. Az új maláj kormány is felfüggesztette a kivégzéseket, habár ezen lépését hivatalosan nem erősítette meg. Ezen felül az Egyesült Államokban Washington állam alkotmányellenesként ítélte meg a halálbüntetést, ennek ellenére csak tavaly 25 rabot végeztek ki a világ legnagyobb gazdaságában.

Iránban megfeleződött a kivégzések száma, tavaly 253-an vesztették így életüket.

Ennek egyik fő oka a drogtörvény enyhítése: ahhoz, hogy valakit halálra ítéljenek drogok birtoklása miatt, már nagyobb mennyiséget kell magánál tartania.

Pakisztánban még nagyobb a visszaesés, tavaly 14 embert végeztek ki az Indiával határos országban, míg két évvel ezelőtt ugyanezen adat 250 volt. Ugyanígy csökkentek az egyiptomi adatok is, két éve még 717 embert végeztek ki, tavaly pedig már csak 43-at. Szaúd-Arábiában még mindig nagy népszerűségnek örvend a nyilvános lefejezés, az ott tavaly kivégzett 149 ember közül volt, aki így vesztette életét.

Kína titkolózik, de valószínűleg továbbra is vezet

Egyébként a dobogó – kétes dicsőséget hordozó – legfelsőbb fokára ismét Kína állhatott fel.

Habár hivatalos adatokat az ország nem ad ki, az AI úgy becsüli, Kínában több ezer embert ítélnek halálra évente.

A térségben még több államban is jellemző a halálbüntetés: Vietnámban 85-en, Japánban 15-en, Szingapúrban pedig 13-an vesztették így életüket.

A szubszaharai térségben csak négy ország hajtott végre halálbüntetést tavaly: Szomália, Dél-Szudán, Szudán és Botswana, további 17 afrikai ország pedig ezt nem alkalmazta.

Az AI mindezek alapján optimista a halálbüntetés megszüntetésével kapcsolatban. Ahogy fogalmaztak:

az ENSZ 1945-ös alapításakor az 51 tagból csak 8 állam szüntette azt meg, ma pedig már a 193 tag több mint fele, 103 állam helyezte törvényen kívül.

BORÍTÓKÉP: XVI. Lajos kivégzése; Georg Heinrich Sieveking rézkarca (1793)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek