A francia filozófusceleb idejött bemutatni, milyen a neolib demokráciapornó

Kardos Gábor

Szerző:
Kardos Gábor

2019.04.10. 14:55

Idejön a magyar ugarra Bernard Henri-Lévy, aki nemcsak a magyar értelmiség, hanem a magyar demokrácia szóvivőjének képzeli magát, miközben teljesen bedőlt Orbán retorikájának.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Pesten járt a Bernard Henri-Lévy (BHL) márkanéven írogató bulvárfilozófus, hogy promózza legújabb neoliberális rendszerpropagandát szolgáló darabját – az ellenzéki tábor meg jól beszopta a promót, és saját hőseként ünnepelte a francia entellektüelt, aki odamondott Orbánnak. Aki helyettük is megmondta neki. Hogy mit is, az ezen a ponton már gyakorlatilag mindegy.

BHL eljött hát a félperifériára, és megfejtette nekünk Orbán titkát: pár perc alatt átlátta, amit mi hosszú évek-évtizedek óta nem voltunk képesek felfogni, mivel a magyar értelmiség nyilván nem érhet fel az ő szintjére. Orbán szerinte ugyanis tényleg hisz az illiberalizmusban – vagyis

BHL bedőlt az orbáni szuggesztív retorikának, és pont a lényegét nem értette meg.

Azt a titkot, amit en passant maga Orbán is elárult már egyszer: sose arra figyeljünk, amit mond – az úgyis csak púdervaker  – hanem az a lényeg, amit csinál. (Bár egyébiránt az is kamu, amit csinál.) Most például jól felhasználta a naiv BHL-t saját céljaira, megmutatva, hogy bizony ő szóbaáll a kritikusaival – ha az itthoniakkal nem is, a legjelesebb külföldiekkel alkalmasint tárgyal. Főleg az európai parlamenti választások előtt.

Idejön tehát a magyar ugarra ez a kétes neolib figura, és nemcsak a magyar értelmiség, hanem a magyar demokrácia szóvivőjének képzeli magát. Leereszkedőn megkérdezi a helyi Konrád Györgyöt, hogy mit gondol a magyar értelmiség. Mert ugye az ő szintjén a magyar értelmiség egyenlő Konrád György plusz esetleg Heller Ágnes. Szóval

a gyarmatértelmiség vezéralakjait is megkérdezte, hogy aztán majd ő elmondja: mi mit akarunk mondani a provincia helytartójának, akihez neki bejárása van. Exkluzíve.

Mintha egy afrikai ország lennénk, ahol a francia sztárértelmiséginek kell képviselnie a demokráciát a törzsfőnöknél, aki előtt legfeljebb neki lehet szava. És még tapsolnak is neki ehhez az ellenzéki térfélen, azt demonstrálva, hogy BHL nem alaptalanul kezel minket gyarmatként – mi is nagyjából pont ennyire tartjuk magunkat!

Ugyanott tartunk, mint mikor nyugati vezető értelmiségiek közbenjárásától várt némi javulást a hazai ellenzék, hátha a kádárista hatalom meghatódik vagy kicsit enged a nyomásnak külpolitikai vagy külgazdasági megfontolásokból. Abszurd az egész. Mekkora szégyen ránk és a közállapotainkra nézve! Mert hagytuk ezt is.

BHL most elfúlóan orrhangú nosztalgiával idézte fel, milyen volt, mikor még Mitterand ideológusaként járt itt az Új Filozófusok vezéralakjaként; akiknek újdonsága és filozófiája a frizurájuk új fazonján túl abban merült ki, hogy

kipucolták a marxizmust és minden valódi baloldaliságot a francia baloldalból, hogy azt a máig domináns neolib ideológiával váltsák fel, amit a francia köznyelvben találóan kaviárbaloldalnak hívnak.

Ez az, amikor milliárdos Gyurcsányok mondják meg, mi a szolidaritás, és mennyire aggódnak a szegénység miatt – mivel rontja az életminőségüket a szegénység látványa.

Ennek az emelkedett életfilozófiának jeles képviselője BHL, aki nemrég azzal hirdette meg 6 millió eurós marokkói luxusvilláját, hogy „túl sok villája van világszerte, és nincs elég ideje ott lenni”. Ugyanez a BHL kulturálatlannak és szalonképtelennek minősítette a sárgamellényeseket, akik ízlés nélkül demonstrálják szegénységüket, és akik szerint mégiscsak kéne vagyonadót fizetniük az olyan nagytőkés elitfiguráknak, mint amilyen ő. Hát ja. Michel Onfray elég alaposan helyretette ezzel kapcsolatban: „A szegénység azáltal van, hogy megmutatjuk. Hát nem kell megmutatni, és akkor nincs többé.”

Ez a neolib filozófia talán legrövidebb és kétségkívül frappáns megfogalmazása. E nemes veretű ideológiát nemcsak BHL, Emmanuel Macron, Donald Trump vagy Theresa May képviseli, hanem a hajléktalanok eliminálását jogilag is megalapozó Orbán-rendszer is. A neolib elitizmus oligarchikus lényegét illetően tehát mélyen egyetértettek kávézgatás közben – milliárdosok egymás közt, a pórnép és a nyilvánosság kizárásával ki tudja, miről tárgyalgatva. 

A nagy elvi ellentétek előadása meg ugye a színház része olyanok esetében, akiknek elég nyilvánvalóan nincsenek elveik. Semmilyenek: se liberálisak, se illiberálisak.

Elvégre BHL a darabját bemutatni jött Pestre, és hát ez is a komédia része nála már mióta.

Olvass még Kardos Gábortól az Azonnalin!

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől
Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek