Spanyolországban fellángolt az eutanáziáról szóló vita

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.08. 08:32

Egy hetvenéves férfi segített meghalni a szenvedő feleségének, és akár börtönbe is kerülhet.

Spanyolországban fellángolt az eutanáziáról szóló vita

Spanyolországban az eutanáziáról szóló vita fellángolt, miután nemrég egy hetvenéves férfi segített a feleségének véget vetnie az életének – írja az El Pais.

Az Ángel Hernández nevű férfi önként ment be a rendőrségre, és ott elmondta, segített méregtablettát beadni a feleségének, majd bemutatott egy videót, amiben a hatvanegy éves nő kéri a férfit, hogy tegye meg. A férfit letartóztatták, de egy nap után aztán szabadon is engedték.

María José Carrasco, a feleség harminc éve szenvedett gyógyíthatatlan betegségben, és nemrég ért a végső fázisba, ezért a szenvedés lerövidítése miatt választotta ezt az utat.

A videóban az látszik, hogy Hérnandéz megkérdezi a feleséget, hogy még mindig meg akar-e halni. A válasz az, hogy igen, minél előbb, annál jobb. A férfi aztán odasétál a nőhöz, aki nem tudja mozgatni a karjait, és betesz egy tablettát a szájába, a nő azonban nem tudja lenyelni, így a férj segít neki lenyelni a halálos adagú szódium-pentobarbitált.

A spanyol hírek szerint Maria José Carrasco életvidám nő volt, aki festett és zongorázott, mígnem a betegsége meg nem gátolta ezekben. Előbb tolószékbe került, majd szinte teljesen lebénult, és egyre romlott a látása és a hallása is. A pár többször kért már segítséget, de nem kaptak, míg aztán a nő úgy döntött, hogy nem szeretne tovább élni, de ha már meg akar halni, akkor segíteni szeretne azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.

A férj ellen nyomozás indult, egyelőre gyilkosságként kezelik az ügyet,

Spanyolországban ugyanis nincs törvény, amely megengedné az eutanáziát.

Van azonban egy törvényjavaslat, amely dekriminalizálná – csak évek óta nem történik előrelépés az ügyben. A törvényjavaslat jelenleg egy parlamenti bizottság jóváhagyására vár, és bár a parlamenti többség jelenleg támogatná, ebben a bizottságban a liberális Ciudandos és a jobboldali Néppárt tagjai vannak többségben. A Ciudandos elvileg támogatná a törvényt, azt mondják, azért nem volt előrelépés, mert nagyon körültekintőek kell lenniük, és előbb talán a palliatív ellátásról szóló lehetőségeket is meg kellene beszélni (A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége).

A Néppárt ugyanakkor elmondta, határozottan ellenzi az eutanázia bármilyen formáját.

FOTÓ: medicalnewstoday

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek