+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 8. hétfő, 08:32
Egy hetvenéves férfi segített meghalni a szenvedő feleségének, és akár börtönbe is kerülhet.

Spanyolországban az eutanáziáról szóló vita fellángolt, miután nemrég egy hetvenéves férfi segített a feleségének véget vetnie az életének – írja az El Pais.

 

Az Ángel Hernández nevű férfi önként ment be a rendőrségre, és ott elmondta, segített méregtablettát beadni a feleségének, majd bemutatott egy videót, amiben a hatvanegy éves nő kéri a férfit, hogy tegye meg. A férfit letartóztatták, de egy nap után aztán szabadon is engedték.

 

María José Carrasco, a feleség harminc éve szenvedett gyógyíthatatlan betegségben, és nemrég ért a végső fázisba, ezért a szenvedés lerövidítése miatt választotta ezt az utat.

 

A videóban az látszik, hogy Hérnandéz megkérdezi a feleséget, hogy még mindig meg akar-e halni. A válasz az, hogy igen, minél előbb, annál jobb. A férfi aztán odasétál a nőhöz, aki nem tudja mozgatni a karjait, és betesz egy tablettát a szájába, a nő azonban nem tudja lenyelni, így a férj segít neki lenyelni a halálos adagú szódium-pentobarbitált.

 

A spanyol hírek szerint Maria José Carrasco életvidám nő volt, aki festett és zongorázott, mígnem a betegsége meg nem gátolta ezekben. Előbb tolószékbe került, majd szinte teljesen lebénult, és egyre romlott a látása és a hallása is. A pár többször kért már segítséget, de nem kaptak, míg aztán a nő úgy döntött, hogy nem szeretne tovább élni, de ha már meg akar halni, akkor segíteni szeretne azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.

 

A férj ellen nyomozás indult, egyelőre gyilkosságként kezelik az ügyet,

 

Spanyolországban ugyanis nincs törvény, amely megengedné az eutanáziát.

 

Van azonban egy törvényjavaslat, amely dekriminalizálná – csak évek óta nem történik előrelépés az ügyben. A törvényjavaslat jelenleg egy parlamenti bizottság jóváhagyására vár, és bár a parlamenti többség jelenleg támogatná, ebben a bizottságban a liberális Ciudandos és a jobboldali Néppárt tagjai vannak többségben. A Ciudandos elvileg támogatná a törvényt, azt mondják, azért nem volt előrelépés, mert nagyon körültekintőek kell lenniük, és előbb talán a palliatív ellátásról szóló lehetőségeket is meg kellene beszélni (A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége).

 

A Néppárt ugyanakkor elmondta, határozottan ellenzi az eutanázia bármilyen formáját.

 

FOTÓ: medicalnewstoday

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás