+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. április 8. hétfő, 08:32
Egy hetvenéves férfi segített meghalni a szenvedő feleségének, és akár börtönbe is kerülhet.

Spanyolországban az eutanáziáról szóló vita fellángolt, miután nemrég egy hetvenéves férfi segített a feleségének véget vetnie az életének – írja az El Pais.

 

Az Ángel Hernández nevű férfi önként ment be a rendőrségre, és ott elmondta, segített méregtablettát beadni a feleségének, majd bemutatott egy videót, amiben a hatvanegy éves nő kéri a férfit, hogy tegye meg. A férfit letartóztatták, de egy nap után aztán szabadon is engedték.

 

María José Carrasco, a feleség harminc éve szenvedett gyógyíthatatlan betegségben, és nemrég ért a végső fázisba, ezért a szenvedés lerövidítése miatt választotta ezt az utat.

 

A videóban az látszik, hogy Hérnandéz megkérdezi a feleséget, hogy még mindig meg akar-e halni. A válasz az, hogy igen, minél előbb, annál jobb. A férfi aztán odasétál a nőhöz, aki nem tudja mozgatni a karjait, és betesz egy tablettát a szájába, a nő azonban nem tudja lenyelni, így a férj segít neki lenyelni a halálos adagú szódium-pentobarbitált.

 

A spanyol hírek szerint Maria José Carrasco életvidám nő volt, aki festett és zongorázott, mígnem a betegsége meg nem gátolta ezekben. Előbb tolószékbe került, majd szinte teljesen lebénult, és egyre romlott a látása és a hallása is. A pár többször kért már segítséget, de nem kaptak, míg aztán a nő úgy döntött, hogy nem szeretne tovább élni, de ha már meg akar halni, akkor segíteni szeretne azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.

 

A férj ellen nyomozás indult, egyelőre gyilkosságként kezelik az ügyet,

 

Spanyolországban ugyanis nincs törvény, amely megengedné az eutanáziát.

 

Van azonban egy törvényjavaslat, amely dekriminalizálná – csak évek óta nem történik előrelépés az ügyben. A törvényjavaslat jelenleg egy parlamenti bizottság jóváhagyására vár, és bár a parlamenti többség jelenleg támogatná, ebben a bizottságban a liberális Ciudandos és a jobboldali Néppárt tagjai vannak többségben. A Ciudandos elvileg támogatná a törvényt, azt mondják, azért nem volt előrelépés, mert nagyon körültekintőek kell lenniük, és előbb talán a palliatív ellátásról szóló lehetőségeket is meg kellene beszélni (A palliatív ellátás a terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége).

 

A Néppárt ugyanakkor elmondta, határozottan ellenzi az eutanázia bármilyen formáját.

 

FOTÓ: medicalnewstoday

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás