Egy koreai szekta a világbékére tör Bukarestben, de hogyhogy nem tud erről a román külügy?

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.08. 07:54

Egy sor kelet-európai exelnökkel turnézik a koreai Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény visszahozása nevű „civil szervezet”, amely valójában egy szekta: halhatatlannak tartott vezetővel, behülyített hívekkel. Például Schmitt Pál is volt már egy rendezvényükön, idén pedig Bukarestben tartottak egy nagy békekonferenciát a román szenátus épületében, a román EU-elnökség logójával; csak épp a román külügy nem tud semmit az egészről. De mi köze mindennek Marosvásárhelyhez és egy volt román elnökhöz? Utánajártunk!

Egy koreai szekta a világbékére tör Bukarestben, de hogyhogy nem tud erről a román külügy?

A történetet kezdjük Marosvásárhelyen, amelynek van egy alpolgármestere, akit a saját pártja sem tud lemondatni. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusáról van szó, Makkai Gergelyről, akivel szemben sok más elégedetlenség mellett az volt a fő érv, hogy közpénzből ment el Dél-Koreába egy békekonferenciára, ez ellen meg ellenzéki politikusok – különösen a helyben erős Szabad Emberek Pártja – meglehetősen vehemensen tiltakoztak.

De miért itt kezdem el ezt a történetet? Hát azért, mert Marosvásárhely mutatta meg, hogy mennyi minden megtörténhet. A békekonferenciát ugyanis egy koreai szekta ernyőszervezete szervezte meg, a szektával meg Marosvásárhely együttműködési megállapodást kötött, amelynek fejében a koreaiak ingyenesen használhatnak városi tulajdonban levő épületeket, és amolyan kulturális csereprogramot működtettek volna.

Ezzel elvileg semmi baj nem lenne, csakhogy a szekta elkezdett úgynevezett békekonferenciákat szervezni, és gyakorlatilag most már a fél kelet-európai politikai elitet belerángatta a rendezvényeibe, akik sokszor azt sem tudják, hol vannak.

Li Man Hi, a rejtélyes vallási vezető és békeharcos

Li Man Hi egy nyolcvanas éveiben járó úriember, akinek Dél-Koreában már komoly priusza van: no nem büntetőjogi, hanem a keresztény egyházszervezés terén. Két mozgalomban is részt vett, mígnem 1984-ben meg nem alakította a Shinceonji nevű szervezetét, ahol

őt egyfajta halhatatlan megváltónak tartják.

Az egyház azt hirdeti, hogy közel az apokalipszis, de a tagjaik felkészültek rá.

Kissé furcsának hathat, hogy ha ennyire közel van az apokalipszis, akkor miért van akkor szükség egy békeszervezetre, hiszen Man Hi Li a vezetője a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény visszahozása (HWPL) nevű szervezetnek is, amely a világbéke megteremtésére törekszik, és ennek érdekében rengeteg volt politikust mozgósít világszerte. Járt már rendezvényükön a magyar exállamfő, Schmitt Pál, a volt horvát elnök, Ivo Josipović, és rendszeres résztvevő a volt román elnök, Emil Constantinescu is. 

Ezzel persze elvileg nem lenne semmi baj, amennyiben a HPWL kitűzte ezt a célt, hát tessék. Azzal azonban már baj van, hogy ködösítenek folyamatosan. A szervezet ugyanis 2014 óta évente megrendezi a nagy békekonferenciáját Szöulban, és tízezrek vesznek ezen részt, de a szervezet nem játszik tisztán, ugyanis többen is felháborodtak azon, hogy a HWPL békekonferenciára érkeztek, de ugyanakkor és ugyanazon a helyszínen volt a Shinceonji-szekta rendezvénye is, így keveredtek a politikusok és a vallási vezetők által mondott beszédek.

Egy holland ifjúsági szervezet vezetője arról számolt be az egyik ilyen szöuli konferencia kapcsán, hogy folyamatosan követtek a mellé kirendelt vendéglátók, és idegesek voltak, ha elkószált a szállodából, ráadásul a kongresszus épülete előtt olyan emberekkel találkozott, akik a családtagjaikat szeretnék visszakapni, szerintük ugyanis „átmosták az agyukat”, és évek óta nem találkozhatnak a szeretteikkel.

A Shinceonji szervezetre világszerte figyelmeztetnek a hagyományos egyházak: azt mondják, hogy a koreaiak a HWPL mellett különböző neveken amolyan keresztény, bibliaolvasós szervezetnek adják ki magukat, hogy más egyházakból toborozzanak, de nem mondják meg, hogy a szervezetüknek köze van a Shinceonjihoz. 2016-ban például a londoni anglikánok figyelmeztettek, hogy a Parachristo nevű csoport híveket toboroz, és

arra bátorítja az embereket, hogy szakítsanak a családjaikkal, és lépjenek be az egyházba,

de már több más országban is igyekeznek fellépni ellenük különböző egyházak, például Új-Zélandon, vagy az Egyesült Államokban is. 

Mi is kénytelenek voltunk összezavarodni

Történt ugyanis, hogy nemrég meghívta a HWPL az Azonnalit egy bukaresti eseményre, amelynek „A kulturális diplomácia szerepe az elhúzódó konfliktusok megközelítésében” volt a címe.

A dolog különösen érdekelt minket, mert a szervezők e-mailje szerint a román külügyminisztérium is részt vett volna a szervezésben, és nagyon sok volt kelet-európai politikus szólalt volna fel,

például Filip Vujanović volt montenegrói miniszterelnök, Viktor Juscsenko korábbi ukrán elnök, vagy Boris Tadić volt szerb államfő.

A szervezők aztán egy időre eltűntek, nem jeleztek vissza az e-mailjeinkre, amelyekben a részletes program után érdeklődtünk. Aztán két nappal a konferencia előtt ismét jelentkeztek, hogy küldjük már azt az RSVP-t, hogy megyünk. Küldjük, csak előbb hadd tudjuk meg, mi lesz a pontos program – válaszoltunk. Ezt először csak egy „online megbeszélés keretében” akarták elárulni – felettébb furcsa, hogy nincs egy két kattintással elküldhető konferenciaprogram pdf-ben. Nagy nehezen aztán sikerült kicsikarnunk a konferenciaprogramot, de milyen áron! Közölték ugyanis, hogy sajnos a megnyitó plenáris ülésre már nem férünk be a nagy érdeklődés miatt, de cserébe felajánlottak egy „női kvótás helyet” az utolsó nap genderszekciójában. 

Az egész már annyira gyanús lett ezen a ponton, hogy úgy döntöttük: kihagyjuk, hogy a saját költségünkön kiutazzunk egy konferenciára, ahová talán be sem engednek, és inkább

megpróbáljuk a román külügyminisztériumnál kideríteni, hogy mi ez a rendezvény, aminek állítólag ők is a házigazdái. A külügyminisztérium azonban nem tudott semmiről semmit:

azt tanácsolták, hogy érdeklődjünk a Románia 2019-es EU-elnökségét lebonyolító irodánál, de nekik sem volt információjuk a HWPL konferenciájáról. Azt mondták, ha az elnökség hivatalos weboldalán nincs fönt a rendezvény, akkor nincs hozzá közük. Márpedig nincs fönt, de a HWPL plakátjai használták a román EU-elnökség logóját.

A BUKARESTI RENDEZVÉNY PLAKÁTJA A ROMÁN EU-ELNÖKSÉG LOGÓJÁVAL

Mit keresett a szekta békekonferenciája a román szenátus épületében?

Márpedig az eseményt megtartották, méghozzá a román szenátus épületében, és erre egyetlen magyarázat lehet.

Az esemény egyik társszervezője a Levantei Tudományos Kutatóintézet, amelyet a volt román államfőnek, Emil Constatinescunak grundolt a román szenátus, ráadásul jó sok közpénzből:

állítólag két millió lejnél is többe került. Ennek elvileg az lenne a dolga, hogy a közel-keleti civilizáció bölcsőinek kultúráját kutassa, Mezopotámiáét, Egyiptomét, stb. Csakhogy, ahogyan a Vice cikke felhívta rá a figyelmet, nemhogy Romániában, hanem világszerte alig van erre szakember. Constantinescu azonban úgy tűnik, Man Hi Livel kialakított egy jó kapcsolatot, ugyanis Dél-Korában is volt a HWPL által rendezett békekonferencián, és Bukarestben is fogadta a szekta- és békevezért.

Mindenesetre az intézetet végül megalapították, annak ellenére, hogy annak idején Dacian Cioloș akkori miniszterelenök elutasította az erről szóló törvényjavaslatot, ahogyan Klaus Johannis elnök is később visszaküldte a parlamentnek, az viszont újra megszavazta, így Johannis másodszorra már kénytelen volt elfogadni. Most az intézet a román szenátus védnöksége alatt működik, és különös módon akkor is lehet embereket felvenni oda, amikor más közintézményekbe nem, mikor az ország összes közintézményében létszámstop volt. Az intézet ellen még a Román Tudományos Akadémia volt elnöke is hevesen tiltakozott.

Constaninescu azóta közvetíti a békeüzenetet különböző más, nemzetközi szervezetekkel együtt,

így nemrég például az olasz szenátusban mutatta be a Levantei Intézet béketervezetét, amely a békeoktatástól kezdve a fenntartható fejlődésig sok mindent magába foglal. Emellett van a HWPL-nek is saját békeüzenete, amelyet állítólag sokan aláírtak a világ vezetői közül, és nem tiszta, hogy hogyan, de a világ vallási vezetőit és az ENSZ-et célozzák meg vele.

Aki kíváncsi rá, hogy milyen is volt a bukaresti esemény, az nézze meg a YouTube-videót: lehet látni pár fellengzős retorikai teljesítményt a békéről és mennyei boldogságról (a végén beszél a szektavezér is).

Az esemény annak ellenére, hogy mekkora kaliberűnek állította be magát, nem kapott nagy sajtónyilvánosságot, így nem lehet biztosan tudni, hogy végül is hányan jutottak el oda az Azonnalinak is beígért volt- és jelenlegi politikai vezetők közül: annyi biztos, hogy a programban Teodor Meleșcanu román külügyminisztert is bejelentették, a külügy szerint ő viszont nem szólalt fel.

Hogy kerül ide Schmitt Pál, vagy épp a marosvásárhelyi RMDSZ-es alpolgármester?

Ivo Josipović, volt horvát államfő mondta egy interjúban, hogy azért ment el Szöulba, mert ott a kétezer fős hallgatóságon túl több más térségbeli exelnökkel is beszélhetett, köztük Schmitt Pállal is, aki valóban szerepel egy 2018-as fotón. Nem ő az egyetlen persze, aki ott járt, hanem Boris Tadić szerb elnök, vagy Zlatko Lagumdžija volt bosnyák miniszterelnök is. Sőt, még a zimbabwei sajtó is számon kérte egyszer a legfelsőbb bíróságuk vezetőjét, hogy miért vesztegeti az értékes hivatali idejét egy ilyen kamukonferencián.

Schmitt Pál irodája nem reagált arra a megkeresésünkre, hogy elbeszélgetnénk a volt köztársasági elnökkel a dologról, de úgy tűnik, senki sem nyilatkozik a HWPL-ről szívesen. Amikor a marosvásárhelyi alpolgármestert kerestük meg – akiről a cikk elején már szó volt, és akinek azóta is követeli a saját pártja is a lemondását a békekonferenciázás miatt –, Makkai Gergely azt mondta: 

ő erről a konferenciáról nem hajlandó beszélni, amíg „ezek a maffiózok vannak hatalmon”, és hogy neki „ráment már a családja is erre”, majd gyorsan le is tette a telefont.

A második mondata érdekes állítás, tekintve, hogy a felesége is elkísérte Dél-Koreába, igaz, ő már nem a város pénzén, hanem saját költségen.

Úgy tűnik tehát, a szervezet nagyon be van ágyazódva világszerte, de legalábbis ezt a látszatot akarja magáról kelteni, és különböző nevek alatt fut különböző államokban: a hívek szerint erre azért van szükség, mert a szektát már annyian vádolták mindenfélével, hogy az elriasztaná a fiatalokat.

Mindez persze csak a felszín, maradnak még kérdések bőven: például, hogy a román Levante Intézet miként is működik, vagy pontosan hány ernyőszervezetet is csinálnak a koreai szektások, és hogyan kamuzhatnak be a rendezvényeikhez olyan partnert, mint a román külügy – ráaádsul pont Románia soros EU-elnöksége idején?

NYITÓKÉP: Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek