Egy cseh párt megengedne egy-két sört vezetés előtt

Szerző: Pintér Bence
2019.04.08. 19:50

A cseh Polgári Demokrata Párt szerint ez az ország nyugati orientációját erősítené. Te eltörölnéd a zéró toleranciát?

Egy cseh párt megengedne egy-két sört vezetés előtt

Ön dönt: iszik vagy vezet? – Csehországban jelenleg hasonló a helyzet, mint Magyarországon, ugyanis itt is zéró tolerancia van, avagy minimális alkoholos befolyásoltság sem megengedett az autót vezetőknél.

A cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) szerint viszont egy pohár bornak vagy egy-két sörnek bele kellene férnie.

A Radio Praha híre szerint az ellenzéki jobbközép párt 0,5 százalékra emelné az elfogadott véralkoholszintet. Szerintük ez az ország nyugati orientációját erősítené, hiszen hasonló a szabályozás Ausztriában és Németországban is, és ez ott bevált. Európában egyébként tényleg nem annyira elterjedt a zéró tolerancia, sok helyen például ahhoz kötik az ittasság elfogadható mértékét, hogy hány éve vezet a sofőr.

Konkrét zéró tolerancia jelenleg Csehország mellett csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában van érvényben.

Az ODS azzal érvel, hogy az országban épp a hetekben fogadtak el egy módosítást, ami például egy kenu vezetésénél az autóvezetésre most javasolt toleranciaszintet engedélyezte.

A legnagyobb kormánypárt, az ANO azonban bejelentette: jelenleg nem tartják időszerűnek a javaslatot. Ugyanígy nem támogatja a javaslatot az ODS-hez hasonlóan ellenzéki TOP 09 párt sem, egyik képviselőjük azt twittelte, hogy: „Senki sem megy egy kenuval 130 km/órával!” Az ODS ragaszkodik a javaslathoz, szerintük keményebb büntetést kell csak kilátásba helyezni ahhoz, hogy ne szegjék meg az új törvényt az emberek.

Szerinted jó dolog a zéró tolerancia? Vagy te is meginnál egy-két sört azért? Szavazz!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek