A Fidesz, a Momentum és a Jobbik már össze is gyűjtötte az EP-választáshoz szükséges aláírásokat

Szerző: Bukovics Martin
2019.04.08. 07:39

Húszezer támogató aláírás kell ahhoz, hogy egy párt el tudjon indulni az EP-választáson. A Fidesz, a Momentum és a Jobbik egy hétvége alatt össze is gyűjtötte ezeket.

A Fidesz, a Momentum és a Jobbik már össze is gyűjtötte az EP-választáshoz szükséges aláírásokat

Aki kicsit is kiment az utcára egy közepesnél nagyobb magyarországi városban, valószínűleg észrevette, hogy a hétvége folyamán a Momentum több száz aktivistával gyűjtötte az ajánlásokat az európai parlamenti választásokra országszerte. Ennek eredményeként a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlást kevesebb mint 36 óra alatt összegyűjtötte a párt, tudatta annak sajtósa az Azonnalival. 

„A Momentum számára ez egyértelmű bizonyítéka annak, hiába támadtak meg és akadályoztak minket többféleképpen az elmúlt hónapokban, mára valóban országos erejű párt lettünk” – írta közleményében a párt. Azt az Azonnali írta meg, hogy adminisztratív okokra hivatkozva egy darabig elutasította a Nemzeti Választási Bizottság a Momentum nyilvántartásba vételét – március 28-án végül ők is megjelentek az EP-választásra bejelentett pártok listáján.

Hétfő reggel 7 és 10 óra között azért még folytatják az ajánlásgyűjtést Budapest legforgalmasabb csomópontjain: a Baross téri aluljáróban, Blaha Lujza téri aluljáróban, a Corvin-negyed aluljáróban, a Jászai Mari téren, a Móricz Zsigmond körtéren, a Nyugati téri aluljáróban, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren, és Újbuda-központnál. Az ajánlásokat délben adják le a Nemzeti Választási Irodánál.

„Ez az április 8. boldogabb, mint a tavalyi” – céloztak arra, hogy épp egy éve ilyenkor nyert választást harmadszorra kétharmaddal a Fidesz.

Az EP-választási kampány egyébként hétvégén kezdődött: óriásplakátjai vannak a Fidesz-KDNP-nek („Támogassuk Orbán Viktor programját!”), az MSZP-Párbeszédnek („Haza, szeretet, Európa, az egyetlen közös lista”), valamint a Mi Hazánk Mozgalomnak. 

FRISSÍTÉS (08:06): A Jobbiknál is összegyűltek az aláírások, ráadásul a szükséges húszezernél jócskán több, 31 ezer, ezeket hétfőn reggel le is adták, írta az Azonnalinak küldött közleményében Szabó Gábor pártigazgató.

FRISSÍTÉS (09:55): A Fidesznek is összegyűltek az aláírások, hétfő reggel le is adták már őket, a párt szerint elsőként.

FOTÓ: Momentum / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek