Egy héten át fog emlékezni Ruanda a huszonötévvel ezelőtti népirtásra

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.07. 10:52

A száz napon át tartó népirtás során naponta tízezer embert gyilkoltak meg Ruandában 1994-ben.

Egy héten át fog emlékezni Ruanda a huszonötévvel ezelőtti népirtásra

A több mint nyolcszázezer meggyilkolt tuszira és hutura fog emlékezik Ruanda. Az egyhéten át tartó eseménysorozat vasárnap kezdődik a huszonöt évvel ezelőtti népirtás áldozatai előtti tisztelgésként – írja a Reuters. A megemlékezés részeként koszorúzni fog Paul Kagame elnök, de emléksétát is fognak tartani.

A száz napon át tartó ruandai népirtás 1994 április 6-án kezdődött, azt követően, hogy lelőttek egy repülőgépet, amely Ruanda hutu származású elnökét, Juvenal Habyarimanát, illetve a szintén hutu Cyprien Ntaryamirát, Burundi elnökét szállította. Hogy kik voltak az elkövetők, arra sosem sikerült fényt deríteni.

Ettől függetlenül az esemény felhergelte a hutu vezetésű kormányt és az ezzel szövetséges milíciákat, akik elkezdték legyilkolni a tuszi kisebbséget, és naponta közel tízezer embert öltek meg.

A genocídium során a tuszik hetven százalékát kiirtották, így Ruanda össznépességének tíz százalékát elvesztette.

A népirtás végül júliusban ért véget, mikor a Ruandai Hazafias Front, a tuszi lázadók Paul Kagame irányította szervezete átvette az irányítást az ország felett.

FOTÓ: Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek