Akár egymilliárd madár haláláért is felelhetnek a felhőkarcolók

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.07. 09:14

Annak veszélyét, hogy a madarak felhőkarcolóknak repüljenek, csökkentené, ha éjszakára lekapcsolnák az épületek kivilágítását az állatok főbb vándorlási időszakai alatt.

Akár egymilliárd madár haláláért is felelhetnek a felhőkarcolók

Évente százmillió, de akár egymilliárd madár is elpusztul amiatt, hogy nekirepülnek a felhőkarcolóknak Amerikában. Főleg az üveggel borított, illetve kivilágított épületek jelentenek veszélyt – írja a Guardian.

Egy új tanulmány megállapítja azt is, melyik amerikai városok jelentik a legnagyobb veszélyt a madarakra. Az első helyen Chicago végzett, ahol sok üvegfelületű épület található, és amely városon több mint ötmillió madár repül keresztül minden tavasszal és ősszel. Ugyancsak a legveszélyesebb városok közt van Houston, Dallas, de New York, Los Angeles, Saint Louis és Atlanta is.

És hogy mivel lehetne elkerülni a madarak halálát?

Miután vonzza őket a fény, már az is nagy segítséget jelentene, ha a főbb vándorlási időszakaik alatt néhány hétre lekapcsolnák az épületek éjszakai kivilágítását a városokban.

Egy másik frissen publikált tanulmány szerint egyébként bizonyos madárfajok hajlamosabbak nekirepülni az épületeknek, ilyenek például az énekesmadarak, köztük a verebek.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek