Összeáll a baloldallal Budapesten a Momentum, kiakadtak az elnökségre

2019.04.06. 08:56

Vagy teljes összefogás vagy semmilyen – ezt kéri számon a Momentum elnökségén a párt küldöttgyűlésének több tagja az Azonnali birtokába jutott belső levélben. Ám hiába kérték az elnökséget, ne jelentse be szombaton: a baloldallal közösen indulnak Budapesten, ezt figyelmen kívül hagyták, ami pedig „a bizalom végleges megroppanását” eredményezheti a vezetőségben.

Összeáll a baloldallal Budapesten a Momentum, kiakadtak az elnökségre

Hiába kérték a Momentum elnökségét a párt küldöttei, hogy szombaton ne jelentsék be, hogy közösen indulnak a baloldallal Budapesten, ezt figyelmen kívül hagyta a vezetőség  – derül ki egy az Azonnali birtokába jutott belső levélből, amelyet a párt közel kéttucat küldöttje jegyzi.

Megerősített információink szerint a párt szombaton 11 órakor sajtótájékoztatón jelenti be, hogy összeáll az MSZP-Párbeszéddel, illetve a DK-val a budapesti főpolgármester-választáson, illetve a kerületekben.

A Momentum alapszabálya szerint a küldöttgyűlés a párt legfőbb döntéshozó szerve, amelynek kizárólagos hatáskörébe tartozik a párt általános politikai irányának meghatározása vagy például az elnökség tagjainak megválasztása és visszahívása.

A nekik szóló Facebook-csoportban forgó levélben a küldöttek arról írnak, mindössze egy nappal a bejelentés előtt, pénteken értesültek arról, hogy az elnökség bejelenti megállapodását egy szombati sajtótájékoztatón a budapesti önkormányzati helyekről az MSZP-vel, a Párbeszéddel és a DK-val közösen.

„Döntésetekkel nem értünk egyet, azt rendkívül károsnak tartjuk a Momentumra nézve”

– írja a levél. Ezt követően emlékeztetik az elnökséget arra, hogy a párt alapszabálya szerint „a Momentum (…) mélységesen elítéli a politikai elit önző tevékenységét, így különösen az emberek megosztására és társadalmi konfliktusok kiélezésére épülő politikai tevékenységet, az önérdeket a közérdek elé helyező, a korrupciónak teret biztosító és abban aktívan résztvevő, illetve a demokratikus alapértékekkel szembemenő hatalomgyakorlást. Ebből fakadóan a párt céljait e politikai elit, illetve az azt kiszolgáló személyek és szervezetek részvétele nélkül kívánja elérni.”

Emiatt a küldöttek szerint a párt döntése

+ kizárólagosan köti össze a Momentumot azzal az elittel, amely „a hazánkat leuraló autoriter rendszert névleg ellenzéki pozícióból cinikusan kiszolgálja, így a rendszer létét legitimálja és hosszabbítja”, vagyis a döntés megszegi a párt alapszabályának szellemét.
 


+ figyelmen kívül hagyja a Momentum erkölcsi felelősségét a rendszer lebontásában.

+ „mélyen megaláz és elkeserít sok száz momentumost azáltal, hogy a véres verejtékükkel felépített pártot az alapszabálynak foglalt, unalomig ismételt céljai ellen fordítja, ráadásul felrúgja azt a párton belül és kívül hangoztatott elvet, hogy vagy teljes összefogás vagy semmilyen. Azt a közös meggyőződést is felrúgja, hogy az MSZP sok tekintetben a rendszer kiszolgálója.”

+ veszélyezteti a Momentum számos alapszervezete által, „kínkeservesen kialkudott helyi pozíciók tömkelegét az által, hogy „az ország vízfejében, Budapesten, az országosan akalmazott elvektől eltérő elvek mentén köt megállapodást. A budapesti megállapodás egy sor vidéki egyezséget már is instabillá tett, ez a hatás minden bizonnyal fokozódni fog."

A küldöttek levele arra is felhívja a figyelmet, hogy Donáth Anna elnökségi tag az elnökség nevében határozottan azt ígérte, nem lesz Budapesten olyan megállapodás, amiben csak az MSZP-Párbeszéd és a DK vesz részt. Bár a küldöttek elismerik, hogy a körülmények gyökeres megváltoztatása indokolhat eltérést ettől az ígérettől, de szerintük ezt velük formális keretek között is meg kellett volna vitatni.

„A vita és tájékoztatás a küldöttek az elnökségbe vetett bizalmának megroppanását joggal okozhatja. Figyelembe véve, hogy kampányidőszakban vagyunk, és mindannyian (…) vállvetve küzdünk a kampány sikeréért, felszólítjuk az elnökséget, a bizalom végleges megroppanását elkerülendő a formális eszemcserét mihamarabb pótolja.” 

Vagyis a küldöttek azt kívánják elérni, hogy a lehető leghamarabb hívja össze az elnökség a küldöttgyűlést, hogy megvitassák a budapesti helyzetet.

Utóbbival kapcsolatban emlékeztetik az elnökséget: erre ők kötelezhetőek is, miután a párt céljainak elérése kétségkívül veszélybe került.

Továbbá kérték az elnökséget, hogy a szombati bejelentést halasszák el, „akár a bejelentésben való részvételről is lemondva”. Ez viszont végül nem történt meg, hiszen végül Donáth Anna szombaton délelőtt részt vesz a baloldalllal való összefogást bejelentő sajtótájékoztatón.

Hajnal Miklós az Azonnalinak: Nehéz döntés volt

„Ugyanazt a levelet küldtük ki a küldötteknek és a tagoknak. A gyűlés megosztott volt, de mi is jeleztük, hogy ez egy nehéz döntés volt” – mondta a párt elnökségi tagja, Hajnal Miklós az Azonnalinak, aki azt állította, valóban voltak viták, de konkrétan ezt a levél végül e-mailben nem lett kiküldve. Arra a kérdésre, hogy miért nem vártak az EP-választások utánig a bejelentéssel, annyit válaszolt, hogy rengeteget gondolkoztak a megfelelő időzítésen, de az elmúlt 24 órában már nem merült fel, hogy elhalasszák. 

Azzal kapcsolatban, hogy miért állt össze csak a baloldallal a Momentum, Fekete-Győr András pártelnök már tájékoztatta a tagságot egy belső internetes fórumon. Ebben azt állította: nem tudtak tovább várni. Az LMP-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt „a bázisdemokrácia és a párton belüli ellentétek útvesztőjében elveszve ugyan jelen volt a megbeszéléseken, de maga sem tudta, mit akar.”

Ez információink szerint azt takarja, hogy az LMP másfél hónap alatt három különböző embert küldött az egyeztetésre, akik egymásnak ellentmondó célokat közöltek.

A Jobbikról pedig azt írta, „számukra Budapest sokadik prioritás, ennek megfelelően legfeljebb később merülhet fel a részvételük, habár az ő külön indulásuk sok esetben a Fideszt gyengítheti.” Azt Fekete-Győr is elismerte, hogy „tisztán jó döntést nem lehetett hozni”, de szerinte ezzel megalapozzák az elkövetkezendő két választás sikerét. Hangsúlyozta:

az elnökség már tavaly bemutatta a küldöttgyűlésnek a stratégiáját az önkormányzati választásra, amely tartalamzta, hogy a Fidesz-KDNP-t és a Mi Hazánkot leszámítva bármelyik ellenzéki párttal hajlandóak együttműködni a NER lebontása érdekében.

FOTÓ: Momentum / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek