Mégsem beszél a brit szélsőjobbos aktivista a cseh családjogi konferencián

Szerző: Illés Gergő
2019.04.05. 08:20

Akkora felháborodást váltott ki Tommy Robinson meghívása a cseh parlamentbe, hogy inkább az egész, családok jogairól szóló konferenciát lefújták.

Mégsem beszél a brit szélsőjobbos aktivista a cseh családjogi konferencián

Mégsem szónokol majd a családjogokról a cseh képviselőházban Tommy Robinson brit szélsőjobboldali aktivista, miután a konferenciát, melyre egy kormánypárti képviselőtől kapott meghívást, a közfelháborodás miatt lemondták a szervezők – minderről a Cseh Rádió számolt be.

Nem is tudták, hogy kicsoda ő

Az English Defence League nevű radikális bevándorlás- és muszlimellenes szervezet egyik kulcsfiguráját Milan Pour, az elitellenes ANO párt egyik parlamenti képviselője hívta meg az általa péntekre szervezett családokkal és az azok jogaival foglalkozó konferenciára, ugyanakkor az eset a cseh sajtóban akkora felháborodást váltott ki, hogy csütörtök éjjel az egész konferenciát törölték.

„A tervezett konferencia kritikáinak hulláma, és mindenekelőtt Tommy Robinson részvétele miatt inkább úgy döntöttem, lemondom az eseményt” – jelentette be Milan Pour csütörtökön.

„Nem beszéltem az egyes előadókkal, de még nagyobb hiba volt, hogy nem néztem utána részletesen, hogy kik is ők – ez pedig leginkább Tommy Robinson esetében tűnt ki”

– hangsúlyozta a képviselő.

A szélsőjobboldali aktivista a családjogi konferencia első paneljében szólalt volna fel a brit gyermekbántalmazás, különösképpen pedig a fiatalkorú lányok tömeges bántalmazásának témakörében. 

A prágai brit nagykövet is kikelt ellene

Azonban, mint később kiderült, Robinson meghívása nem is Milan Pour ötlete volt, hanem a bevándorlásellenes és szélsőjobboldali SPD párt Hajnal nevű mozgalmához köthető Milan Roháčé. Pour azzal magyarázkodott, hogy nem ismeri Robinsont személyesen, az aktivistát egy „politikailag nem aktív, de őt ismerő” ember hívta.

A cseh médiában nagy felhördülést váltott ki az eset: a nagyobbik kormánypárt ANO már korábban elhatárolódott a konferenciától, melynek koncepciója szerintük helytelen. Nick Archer csehországi brit nagykövet pedig Twitteren úgy fogalmazott,

„nem helyes, hogy a képviselőház és az ANO vendégül látja ezt az embert”.

Az esemény lemondása után hozzátette, helyreállt a cseh demokráciába vetett hite.

Robinsonon kívül egyébként a konferencián beszélt volna Jaroslav Foldyna cseh szociáldemokrata politikus, aki meglepő módon az Éjjeli Farkasok nevű orosz nacionalista motorosbandával áll közeli kapcsolatban. Emellett megjelent volna a német radikális jobboldali AfD egy Csehszlovákiában született - ám később Németországba költözött – politikusa, Petr Bystroň is.

De kicsoda is az a Tommy Robinson?

Eredeti nevén Stephen Christopher Yaxley-Lennon, 2009-ben megalakította, majd éveken át ő vezette a részben futballhuligánokból és neonácikból is álló English Defence League-t. A szervezet fókusza főként az Egyesült Királyságban élő muszlimokra és az általuk elkövetett bűncselekményekre irányul.

Robinson részt vett a bevándorlásellenes, a német Pegida-mozgalom után Pegida UK névre keresztelt szervezet létrehozásában, emellett a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt és a Brit Szabadságpárt tagja is volt. Újabban az egyre inkább a szélsőjobbra sodródó UKIP párt politikai tanácsadója – akitől egyébként a szervezet korábbi elnöke, Nigel Farage is elhatárolódott, és kritizálta Robinson „erőszakos viselkedését”. Farage egyébként pont Robinson részvétele miatt lépett ki korábbi pártjából, Brexit-párt néven pedig új szervezetet alakított.

Nagyobb felháborodást váltott ki, mikor tavaly a leedsi bíróság épülete előtt élő Facebook-videót indított egy olyan tárgyalásról, amelyen egy muszlimokból álló bandát vádolnak gyerekmolesztálással és nemi erőszakkal. Ebben az esetben a bíró elrendelte, hogy ne legyen közvetítés, mivel az befolyásolná a tárgyalás esetleges kimenetelét.

Miután Robinson ezt megszegte, letartóztatták, és rendkívül gyors tárgyalás után, öt óra leforgása alatt börtönbüntetésre ítélték.

Ezután tömegmozgalom indult az aktivista kiszabadításáért „Szabadítsuk ki Tommyt” néven, védelmében akkor több szélsőjobbos politikus is felszólalt. Védelmezői és támogatói rendszerint a szólásszabadságért tett érdemeit emelik ki. Például a holland Geert Wilders a hágai brit nagykövetség előtt szólalt fel a döntés ellen.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek