+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. április 5. péntek, 14:38
A baloldali Mladina nem először foglalkozik a magyar politikával címlapon, e heti számuk elején egyszerűen a ljubljanai (laibachi) magyar nagykövetség tiltakozó levelét nyomtatták ki egy hatalmas magyar címer alá. A lap szerint Orbánék a szlovén szuverenitást sértik most már folyamatos beavatkozásaikkal.

Szlovénia az orbánizmus tesztországa lett volna, a habonyi gazdasági körök anyagilag jelentősen támogatják a volt kommunista újságíró, Janez Janša vezette Demokrata Pártot (SDS) és a hozzá közel álló sajtótermékeket, tévét. Ez azonban semennyire nem jött össze.

 

Két hete már volt egy magyar témájú Mladina-címlap. Akkor a baloldali hetilap azt kifogásolta „Európát adjuk, de Orbánt nem adjuk” címmel – ami az egykori isztriai partizánjelszó („Életünket adjuk, de Isztriát nem adjuk”) parafrazálása volt –, hogy az SDS kész lett volna – amint arról az Azonnali is írt – kilépni az Európai Néppártból, ha onnan kizárják a Fideszt.

 

A címlapon egy heilhitlerező (más értelmezés szerint: fasiszta karlendítést használó) hatalmas Orbán volt látható egy magyar színekre festett szlovén zászlóval és az Orbánt ölelő-védő SDS-politikusokkal.

 

 

Ez ellen akkor tiltakozott Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai (laibachi) magyar nagykövet.

 

Szilágyiné büntetést akart a lapnak, és egyenesen a szlovén külügyhöz fordult

 

Mivel a Mladina csupán közölte a levelét, de nem kért elnézést, Szilágyiné szintet lépett, és a szlovén külügyminisztériumot kérte arra: segítsen a Mladina megbüntetésében, és abban, hogy máskor ne jelenhessenek meg karikatúrák Orbán Viktorról. Szilágyiné március végi levelét, amint a szlovén külügynek címzett, megszerezte most a Mladina.

 

Grega Repovž,

 

a Mladina egyik szerkesztője szerint a magyar nagykövet levele mutatja, „kikkel van dolgunk”. Szerinte a szlovén szuverenitást kell most már megvédeni az orbáni beavatkozásoktól.

 

Szlovéniában, ahol mind a liberális demokrácia, mind a sajtószabadság működik, a közvélemény megrökönyödött Szilágyiné kérésén, a szlovém külügy is visszautasította Szilágyiné kérését.

 

A Mladina pedig azzal tette röhejessé a nagyköveti akciót, hogy a csütörtökön megjelent számának címlapján egyszerűen leközölte a nagyköveti jegyzéket, amit március végén az újság ellen küldött a szlovén külügyminisztériumnak Szilágyiné.

 

Szolidaritás a magyar újságírókkal

 

Az Azonnali megkereste Grega Repovžt, a Mladina újságíróját, aki lapunknak elmondta:

 

a szlovén újságírószövetség Szilágyinénak a sajtószabadságot sértő levele miatt rendkívüli ülést fog összehívni.

 

A szlovén újságírótársadalom szerint is ugyanis a politikának jobban oda kéne végre figyelnie az orbáni beavatkozási kísérletekre – kezdve a párt- és újságfinanszírozástól a mostani levélig.

 

Repovž elmondta az Azonnalinak: ők a Mladinánál nem félnek, de azért tették címlapra a nagyköveti fenyegetőzést, hogy ezzel is mutassák, milyen a magyar kormány hozzáállása a sajtószabadsághoz. Repovž szerint,

 

ami Szlovéniában botrányos és nem is fog célt érni – mármint a sajtó megfélemlítése –, az „a magyar újságírók számára mindennapos”,

 

azaz a címlapot valójában „a magyar újságírókkal való szolidaritásnak” is szánták.

 

Ha valakit érdekel, a Mladina itt angolul összefoglalta az egész sztorit.

 

FOTÓ: Mladina

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás