Kirakta címlapjára a Mladina, hogy a magyar nagykövet a megbüntetésüket akarta elérni a szlovén külügynél

Szerző: Techet Péter
2019.04.05. 14:38

A baloldali Mladina nem először foglalkozik a magyar politikával címlapon, e heti számuk elején egyszerűen a ljubljanai (laibachi) magyar nagykövetség tiltakozó levelét nyomtatták ki egy hatalmas magyar címer alá. A lap szerint Orbánék a szlovén szuverenitást sértik most már folyamatos beavatkozásaikkal.

Kirakta címlapjára a Mladina, hogy a magyar nagykövet a megbüntetésüket akarta elérni a szlovén külügynél

Szlovénia az orbánizmus tesztországa lett volna, a habonyi gazdasági körök anyagilag jelentősen támogatják a volt kommunista újságíró, Janez Janša vezette Demokrata Pártot (SDS) és a hozzá közel álló sajtótermékeket, tévét. Ez azonban semennyire nem jött össze.

Két hete már volt egy magyar témájú Mladina-címlap. Akkor a baloldali hetilap azt kifogásolta „Európát adjuk, de Orbánt nem adjuk” címmel – ami az egykori isztriai partizánjelszó („Életünket adjuk, de Isztriát nem adjuk”) parafrazálása volt –, hogy az SDS kész lett volna – amint arról az Azonnali is írt – kilépni az Európai Néppártból, ha onnan kizárják a Fideszt.

A címlapon egy heilhitlerező (más értelmezés szerint: fasiszta karlendítést használó) hatalmas Orbán volt látható egy magyar színekre festett szlovén zászlóval és az Orbánt ölelő-védő SDS-politikusokkal.

Ez ellen akkor tiltakozott Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai (laibachi) magyar nagykövet.

Szilágyiné büntetést akart a lapnak, és egyenesen a szlovén külügyhöz fordult

Mivel a Mladina csupán közölte a levelét, de nem kért elnézést, Szilágyiné szintet lépett, és a szlovén külügyminisztériumot kérte arra: segítsen a Mladina megbüntetésében, és abban, hogy máskor ne jelenhessenek meg karikatúrák Orbán Viktorról. Szilágyiné március végi levelét, amint a szlovén külügynek címzett, megszerezte most a Mladina.

Grega Repovž,

a Mladina egyik szerkesztője szerint a magyar nagykövet levele mutatja, „kikkel van dolgunk”. Szerinte a szlovén szuverenitást kell most már megvédeni az orbáni beavatkozásoktól.

Szlovéniában, ahol mind a liberális demokrácia, mind a sajtószabadság működik, a közvélemény megrökönyödött Szilágyiné kérésén, a szlovém külügy is visszautasította Szilágyiné kérését.

A Mladina pedig azzal tette röhejessé a nagyköveti akciót, hogy a csütörtökön megjelent számának címlapján egyszerűen leközölte a nagyköveti jegyzéket, amit március végén az újság ellen küldött a szlovén külügyminisztériumnak Szilágyiné.

Szolidaritás a magyar újságírókkal

Az Azonnali megkereste Grega Repovžt, a Mladina újságíróját, aki lapunknak elmondta:

a szlovén újságírószövetség Szilágyinénak a sajtószabadságot sértő levele miatt rendkívüli ülést fog összehívni.

A szlovén újságírótársadalom szerint is ugyanis a politikának jobban oda kéne végre figyelnie az orbáni beavatkozási kísérletekre – kezdve a párt- és újságfinanszírozástól a mostani levélig.

Repovž elmondta az Azonnalinak: ők a Mladinánál nem félnek, de azért tették címlapra a nagyköveti fenyegetőzést, hogy ezzel is mutassák, milyen a magyar kormány hozzáállása a sajtószabadsághoz. Repovž szerint,

ami Szlovéniában botrányos és nem is fog célt érni – mármint a sajtó megfélemlítése –, az „a magyar újságírók számára mindennapos”,

azaz a címlapot valójában „a magyar újságírókkal való szolidaritásnak” is szánták.

Ha valakit érdekel, a Mladina itt angolul összefoglalta az egész sztorit.

FOTÓ: Mladina

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek