Mit lépnek a magyar pártok a szlovákiai himnuszbetiltásra?

Szerző: Pintér Bence
2019.04.04. 15:59

A kormány elítéli a dolgot, de intézkedést nem jelentett be, a Jobbik felfüggesztené a kétoldalú kapcsolatokat, az LMP az Európa Tanácshoz fordult, az MSZP a szocdem szlovák kormánypárttól vár magyarázatot, a Jobbik és a Momentum fiataljai a szlovák nagykövetség elé mennek tüntetni. Megkérdeztük a magyar pártokat, mit lépnek arra, hogy Szlovákiában büntetni fogják a magyar himnusz eléneklését.

Mit lépnek a magyar pártok a szlovákiai himnuszbetiltásra?

Szerda délután írta meg a Parameter.sk, hogy egy új törvénymódosítás értelmében – amit a szlovák liberálisokon kívül a teljes szlovák parlament megszavazott, bár a Híd-Most állítólag csak véletlenül – büntethető lesz, ha az ország területén bárhol egy ország hivatalos küldöttségének jelenléte nélkül éneklik el az adott ország himnuszát – például a magyart. Akik mégis megszegik a törvényt, 7000 eurós bírságot fizethetnek.

A törvény vitájából az is világos lett, hogy a törvényt beterjesztő nacionalista kormánypárt, az SNS

kifejezetten azon van kiakadva, hogy például a dunaszerdahelyi DAC meccsein összegyűlő magyar szurkolók csak úgy retorzió nélkül énkelegethetik a magyar himnuszt.

A DAC tulajdonosa, Világi Oszkár hamar közölte, hogy akkor is énekelni fogják a himnuszt, ha ezért megbüntetik őket.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a törvényt, de

nem derült ki, hogy milyen lépéseket tervez a kormány az ügyben. De mit reagáltak a magyar ellenzéki pártok?

Az LMP az Európa Tanácshoz fordul

Az LMP az ügy kapcsán közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták: elfogadhatatlannak tartják, hogy politikai döntések befolyásolják, hogy ki hol énekli a magyar himnuszt. A szlovákok szerintük az európai alapnormákat rúgták fel, a magyar kisebbség anyanyelvhasználati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő értékek közé tartoznak, és

nincs helye semmilyen megalkuvásnak.

Az LMP levélben fordul az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének magyar delegációjához: vegyék napirendre az Európa Tanács ülésén a kérdést, továbbá kezdeményezték, hogy a Velencei Bizottság is adjon ki állásfoglalást a botrányos, az európai értékekkel összeegyeztethetetlen törvénymódosításról. (Az Európa Tanács nem uniós szerv, hanem egy annál nagyobb, negyvenhéttagú nemzetközi szervezet, ennek égisze alatt működik a Velencei Bizottság mint tanácsadó testület.)

Ezen felül európai pártcsaládjuknál, a Zöldeknél is kezdeményezni fogják, hogy vegyék napirendre a témát az Európai Parlamentben. A párt ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő a Facebookon bejelentette, hogy Jobbik IT meghívására csatlakoznak a szlovák nagykövetség előtti tüntetéshez.

A Jobbik felfüggesztené a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával

A Jobbik szerint a törvényjavaslat elfogadása az európai értékek lábbal tiprása és arcul csapása a visegrádi országok együttműködésének – mondta Bencsik János a szlovák nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján, amiről az Alfahír számolt be.

Bencsik emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány ugyan akárkivel szívesen összerúgja a port, magyar nemzeti ügyekben érdemi kiállást nem tesz.

A Jobbik ezért azt követeli, hogy az ügy nyomán a magyar kormány fagyassza be a kétoldalú szlovák-magyar kapcsolatokat mindaddig, amíg Szlovákia nem vonja vissza a magyar himnusz korlátozását. A Jobbik ifjúsági tagozata pedig már hirdetett is csütörtök estére tüntetést Szlovákia nagykövetsége elé, ahol a himnuszt fogják elénekelni.

A Momentum is megy tüntetni

A Momentum szerint a Szlovákiában elfogadott törvény minden valószínűség szerint sérti az EU-s alapvelveket, ennek mentén

a párt vizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek az ügyben.

Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja az Azonnalinak elmondta, hogy elítélik a törvényt, és a Jobbik fiataljaihoz hasonlóan Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX is megy csütörtök este tüntetni a szlovák nagykövetség elé. 

DK: Mindenki olyan himnuszt énekel, amilyet akar

Az Azonnali a Demokratikus Koalíció szóvivőjét, Rónai Sándort is elérte, aki elmondta: a DK az ügyben a javaslat ellen szavazó szlovák liberális képviselőkkel ért egyet.

Rónai szerint mindenki olyan himnuszt énekel, amilyet akar, egy ilyen törvény pedig csak a feszültségkeltésre alkalmas. A DK egyelőre gondolkodik arról, hogy milyen további lépéseket tegyenek az ügyben, azt azonban Rónai még hozzáfűzte, hogy

sokatmondó, hogy a kormánysajtó éppen azokat Soros-ügynöközte korábban, akik most a javaslat ellen szavaztak.

Jávor: Teljes mértékben elfogadhatalan

A Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Jávor Benedek Facebook-posztban fejtette ki, hogy a törvény teljes mértékben elfogadhatalan, a kisebbségi jogok, a szólásszabadság és egyébként a politikai szabadságjogok szempontjából is.

„Meggyőződésem szerint európai alapjogokat és alapértékeket is sért, és lépéseket fogok tenni ennek kivizsgálása érdekében”

– írta Jávor, aki szintén kitért arra, hogy a törvény ellen azok szavaztak, akiket a magyar kormánymédia Soros-ügynököknek nevez.

Az MSZP a Smertől vár magyarázatot

Az MSZP-től Bárány Balázst értük el, aki elmondta: a MSZP értetlenül áll a történtek előtt, azt gondolták, hogy a szlovák belpolitika ezen a szinten már tíz éve túllépett.

Az MSZP a törvény elfogadása miatt felvette a kapcsolatot a legnagyobb szlovák kormánypárttal, a baloldali Smerrel:

magyarázatot várnak a történtekre. A további lépésekkel megvárják a Smer válaszát.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek