Már válaszoltam, mondta Orbán Viktor, miután nem válaszolt

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.03. 15:45

Azt kérdeztük tőle, hogy le kell-e mondania a cigány beosztottja elégetésével viccelődő fideszes Pócs Jánosnak.

Már válaszoltam, mondta Orbán Viktor, miután nem válaszolt

Hiába próbáltuk szóra bírni a parlamentben Orbán Viktort azzal kapcsolatban, hogy a fideszes Pócs János egy 2008-as videón azzal viccelődik, hogy felgyújtja egy roma származású alkalmazottját, a miniszterelnök többszöri kérdésre sem volt hajlandó érdemi választ adni hétfőn a parlamentben. Először a hétfői szavazás előtt kérdeztük Orbán Viktort, le kell-e mondania párttársának. Ugyan a miniszterelnök más újságírói kérdésre válaszolt, erre nem, és anélkül, hogy bármit is reagált volna, bement az ülésterembe.

A szavazást követően is próbáltuk szóra bírni a kormányfőt, akivel az alábbi párbeszéd zajlott le:

Azonnali: Miniszterelnök úr, jó estét!


Orbán Viktor: Már válaszoltam.


Azonnali: Nekem nem. Pócs Jánosnak le kell mondania a kazános videó miatt? Mit gondol?


Orbán Viktor: Most már válaszoltam.


Azonnali: Nem válaszolt. Le kell mondania Pócs Jánosnak?


Orbán Viktor: Ez volt a válaszom. 


Azonnali: De mi?


Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke: Akkor vége is, köszönjük szépen!


Azonnali: De nem válaszolt érdemben.


Orbán Viktor: Most válaszoltam magának.

Később ismételten arra kértük a miniszterelnököt, hogy segítsen értelmezni állítólagos válaszát, ám ez nem történt meg.

Nem nagyon tud mit kezdeni a Fidesz az üggyel, írásos kérdésre sem válaszolnak

Fenntartva annak a lehetőségét, hogy esetleg mi értettünk félre valamit vagy mégis elmulasztottuk volna a kormányfő válaszát, az Azonnali kedden délelőtt kérdést küldött Havasi Bertalannak kérve, írásban tisztázza Orbán Viktor álláspontját a kérdésben. Továbbra is arra voltunk kíváncsiak, le kell-e mondania Pócs Jánosnak, illetve általánosságban arra is, lehet-e emberek elégetésével viccelődni. Választ ugyanakkor hiába kértünk szerda délelőtti határidővel, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

A kormányfő megítélése Pócs ügye kapcsán már csak azért is érdekes, mert a Fidesz-frakció is elismerte, szerencsétlen a videó, míg az Országos Roma Önkormányzat egyenesen lemondásra szólította fel Pócsot, miután roma származású volt az ember, akivel viccelődött. „Egyik embertársunk égetésével sem szabad viccelődni, különösen ebben az évben amikor a roma holokauszt 75. évfordulójára fogunk megemlékezni. Az Országos Roma Önkormányzat felszólítja Pócs Jánost, hogy azonnal mondjon le képviselői mandátumáról, és nyilvánosan kérjen bocsánatot.

Az Azonnali még múlt héten szerdán kereste a Fidesz-frakciót azzal kapcsolatban, hogy az ORÖ lemondásra szólította fel Pócsot, ám nem reagáltak megkeresésünkre. Végül Kocsis Máté frakcióvezető kedden egy sajtótájékoztatón úgy reagált: amit az ellenzék művel az ügyben, az maga a kettős mérce. Hozzátette: a Fidesz nem vesz részt abban az ellenzéki politikai kampányjátékában,

hogy a baloldal szerint például egy parlamenti képviselőnek zsidókat listázni lehet, zsidó emlékművet leköpni lehet, de nem lehet megtartani a mandátumot egy szerencsétlen baráti viccelődés esetén.

Kocsis válasza nem meglepő, hiszen Pócs János nem listáról, hanem egyéni választó körzetet megnyerve jutott a parlamentbe, ezért ha lemondatnák, időközi választást kellene a körzetben kiírni, ami veszélyeztetné a Fidesz kétharmadát.

Az ellenzék reakciója még érdekesebb: képviselőnők kergették Pócsot a parlamentben

Pócs ügye egyébként a Fidesz és az ellenzék viszonyát tekintve is érdekes, hiszen az alkalmazottja elégetését szimuláló videó tizenegy éve készült. Vagyis

Pócsot egy korábbi kínos incidens miatt kérik számon, ahogy a kormányközeli médiumok a Jobbik esetén szokták elővenni a korábbi rasszista vagy antiszemita megnyilvánulásokat.

Pócs maga egyébként még hétfőn is azt nyilatkozta az ATV-nek: nem mond le, majd az emberek döntenek a következő választáson arról, méltatlan-e a bizalomra. Hozzátette: a videó nem új, hanem 2008-as, és akik rá szavaztak, azok a helyi médiában, a Facebookon láthatták már azt. Ennek ellenére 2018-ban hétezerrel többen szavaztak, mint 2014-ben.

Pócs szerint egyébként senki nem mondta neki a Fideszből, hogy mondjon le a kazános videó miatt, sőt, egyetlen fideszes sem beszélt vele erről.

Ami az ellenzéket illeti, tíz képviselőnő kedden nemcsak, hogy lemondásra szólították fel Pócsot, de gyakorlatilag a képviselőt lemondásra szólító pólóban meg is kergették kedden az EP-választások előtt utoljára ülésező parlament folyosóján.

SZÉL BERNADETT FÜGGETLEN ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ POSZTOLT KÉPET A PÓCS LEMONDATÁSÁT KÖVETELŐ ELLENZÉKI KÉPVISELŐNŐKRŐL

Pócsnak egyébként nem ez az első kellemetlen ügye. Korábban a kormánypárti politikus egy disznóvágáson készült felvételt posztolt, ahol a leölt malacon az a felirat volt olvasható: „ő volt a soros”. Utóbbi pedig sokak szerint egyértelmű utalás volt a kormány egyik legfőbb ellenségének számító Soros Györgyre, igaz, ezt Pócs tagadta. Orbán Viktor akkoriban annyit reagált az esetre: a disznóvágás ügyei nem tartoznak a kormány hatáskörébe.

Szerintetek le kell mondania Pócs Jánosnak? Szavazzatok!
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek