A szélsőjobbos-populista kommentelők uralják a közösségi médiát az EP-választások előtt

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.03. 09:16

Durván kevés ember durván sokat kommentel, és ennek durván nagy a hatása.

A szélsőjobbos-populista kommentelők uralják a közösségi médiát az EP-választások előtt

Európában a szélsőjobbos populisták uralják a politikai online közbeszédet az uniós választások előtt, derül ki egy új tanulmányból. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az online térben kevesen kommentelnek, de ők nagy hatást fejtenek ki.

Az Alto Analytics vizsgálata szerint az olyan pártok szimpatizánsai, mint a német AfD, vagy a spanyol VOX, sokkal aktívabbak a virtuális térben. A szélsőjobbos kommentelők annyira elkötelezettek, hogy bevándorlás- és intézményellenességük témáit tulajdonképpen belekényszerítették a közbeszédbe.

Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban a kommentelőknek mindössze 0,1 százalékának beírásai az összes komment 10 százalékát adták ki egy hónap alatt azokon a fórumokon, amelyek az EP-választásokhoz vagy más politikai ügyekhez kapcsolhatók. Az ilyen felhasználói fiókoknak nagyon nagy az aktivitása, több százat kommentelnek naponta, a vizsgálat szerint meg sokszor automatikusnak tűnnek az általuk megfogalmazott üzenetek

Félő, hogy az, hogy ennyire kevés felhasználó ennyi súllyal bír, külső beavatkozás jele lehet.

A Twitter, a Facebook és a Google nemrég aláírták az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy meggátolják mindazokat, akik tisztességtelen módon próbálják befolyásolni a közösségi hálón a közbeszédet. Így elvileg a három nagyvállalat fel fog lépni a trollok, az automatikus robotfelhasználók és a hiteltelen felhasználói fiókok ellen.

A populista kommentelőhad legsikeresebben Franciaországban, Németországban és Spanyolországban dolgozott, meg is látszik: a szélsőjobb pártjainak jelentős előretörése volt az elmúlt hónapokban ezekben az országokban.

Franciaországban például a kommentelők 0,13 százaléka a kommentek 11,1 százalékát adták, ez azt jelenti, hogy egyes felhasználók óránként legalább kettőt kommenteltek. A vizsgálat szerint ezen kommentek több mint fele a Le Pen-féle Nemzeti Tömörüléssel szimpatizált. Nagyon hasonló az arány Németországban is, itt 0,09 százalék kommentelt 9,55 százaléknyit: természetesen az AfD-hez kapcsolódó, a bevándorlókat gyalázó üzeneteket. A német szélsőjobbos párt jelenleg a közvélemény-kutatásokban a harmadik legerősebbként szerepel.

Az, hogy az ő népszerűségük alapvetően nem ment mostanság fölfele, és a pár nagyon küzd azzal, hogy új embereket tudjon megszólítani, a szakértők szerint annak köszönhető, hogy

Németországban tudatosabban fogyasztanak híreket az állampolgárok.

Ami más országokat illet: Olaszországban is elsősorban a bevándorlás, és a civil szervezetek hatalma adják az effajta kommentelők fő témáit, míg a spanyol VOX szimpatizánsai főleg a katalán függetlenségi törekvések ellen hangolnak.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek