Kamuhírrel harcolt a kamuhírek ellen az Európai Bizottság görög irodája

Szerző: Pintér Bence
2019.04.02. 07:03

Jó pár görög médium megírta, hogy büntetni fogja Brüsszel az óraállítás miatt Athént, mire kiderült a turpisság.

Kamuhírrel harcolt a kamuhírek ellen az Európai Bizottság görög irodája

Április elsején szivárgott ki, hogy az Európai Bizottság athéni irodájában azt beszélik, hogy Brüsszel meg fogja büntetni a görögöket azért, mert vasárnap átálltak nyári időszámításra: óránként 17650 eurót kell fizetnie az országnak büntetésként. A hír nyilván kamu volt, de ez nem akadályozott meg számos görög médiumot abban, hogy átvegyék azt.

Aztán kiderült, hogy nem egy újság vicceskedett bolondok napján, hanem maga az Európai Bizottság athéni irodája szivárogtatta ki a kamuhírt.

Miután ment pár kört a médiában a hír, az athéni iroda kiadott egy közleményt, amelyben félrevezető információként hivatkoztak a hírekre, majd bevallották, hogy azt egyébként ők kezdték el terjeszteni. „Az Európai Bizottság athéni irodája szeretné minden európai polgár figyelmét felhívni arra, hogy legyenek elővigyázatosak a félrevezető információkal és a kamuhírekkel szemben” – írták. Ez az odafigyelés szerintük különösen fontos a májusi EP-választások előtt.

Nem csak Görögországban vicceltek április elsején az időzónákkal, de Csehországban is: európai körképünkben összeszedtünk pár tegnapi tréfát. Ezen felül mi is írtunk arról, hogy nem csak április elsején kéne gyanakodva figyelni a híreket, hanem minden más napon is; illetve jártunk a parlamentben, ahol egy kamuhírrel húztuk csőbe a képviselőket.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek