Az EU főtárgyalója szerint a rendezetlen brilépés a legvalószínűbb

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.02. 13:11

Michel Barnier őszinte volt keddi meghallgatásán, és az is kiderült, hogy a májusnál tovább húzódó tárgyalásokat sem igazán támogatja.

Az EU főtárgyalója szerint a rendezetlen brilépés a legvalószínűbb

Az Európai Unió brilépésügyi főtárgyalója, Michel Barnier kicsit újra közelebb hozta mindenki félemét az Európai Parlament keddi meghallgatásán: 

„Őszinte leszek önökkel, a dolgok jelenlegi állása szerint nagyon valószínű a megegyezés nélküli brilépés”

– mondta Barnier, aki szerint a May-féle megállapodást már háromszor is leszavazó brit parlamenti alsóház határozatlansága mindannyiuk számára csalódás.

A tárgyaló kiemelte, hogy a megállapodás nélküli megoldás nagyon meg fogja nehezíteni például az EU hírszerzését is, hiszen a britek egyik napról a másikra kerülnek ki az eddigi rendszerből.

A tárgyalási periódus meghosszabítása is kockázatos

Barnier finoman ugyan, de arról is szót ejtett, hogy komoly kétségei vannak a tárgyalási időszak meghosszabbításával kapcsolatban: ennek májusnál tovább húzásához szerinte komoly indokra van szükség, ugyanis

az elhúzódó tárgyalások kockázatot jelentenek az EU számára.

Az, hogy az Egyesült Királyság az EP-választáson történő részvételével meghosszabbítja tagságát (ez ugyanis egy májusnál tovább húzódó tárgyalással elkerülhetetlen lesz), ugyanakkor továbbra is a kilépésre aspirál, Barnier szerint „veszélyt jelent az EU döntéshozatali autonómiájára”.

A Politico brüsszeli diplomatákkal is beszélt a kérdésről, szerintük a brit parlament egyszerűen túl megosztott ahhoz, hogy bármiféle megoldást találjanak a helyzetre. A britek április 12-ig kaptak haladékot a kilépésük körülményeinek megszavazására. Theresa May miniszterelnök javaslatát múlt pénteken, négy alternatív kilépési forgatókönyvet hétfőn utasítottak el az alsóházban.

Ha jobban bele akarod ásni magad a brilépés történéseibe, ide kattintva megteheted!

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek