Amikor csak pénzt tudtál lopni, ízlést nem: megnéztük Viktor Janukovics kijevi rezidenciáját

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.02. 12:33

A 2014 februárjában Oroszországba menekült Viktor Janukovics fényűző életéről szinte senki nem tudott egészen addig, ameddig el nem zavarték Ukrajna egykori elnökét. Azóta golfautókkal viszik körbe a látogatókat, bemutatva, mennyi pénzt lophatott el Putyin jóbarátja: megnéztük magunknak a helyet.

Amikor csak pénzt tudtál lopni, ízlést nem: megnéztük Viktor Janukovics kijevi rezidenciáját

Valószínűleg egyetlen ország létezik, ahol bármiféle múzeumépítés vagy egyéb közbeavatkozás nélkül két népszerű turistacélpont is tudott születni az elmúlt negyven évben: Ukrajna. Ráadásul mindkét nevezetesség az emberi gyengeségnek állított emlékmű: Csernobil szellemvárosa az emberi hanyagságra emlékeztet minket örökre, 2014-ben pedig az addigi elnök Viktor Janukovicsot zavarták el az országból a lázadók úgy, hogy valószínűleg soha többé nem mehet vissza Ukrajnába, ezáltal a világ elé tárult egy olyan magánbirtok, amire ránézve még hosszú ideig emlékeztethetjük magunkat rá, miért nem szabad egy enyveskezű tolvajra bízni egy amúgy is szegény országot. 

Janukovics rezidenciáján golfautók viszik körbe a turistákat, és ez nem felesleges nagyzolás:

még így is nagyjából fél óráig tartott, ameddig körbeértünk az egészen felfoghatatlan méretű birtokon, miközben a sofőr magyarázta, mit látunk épp. Itt lehet egyébként jegyet venni:

Már a birtok tulajdonosi háttere is elképesztő: az egykori elnöknek hivatalosan csak két hektárnyi földje volt, a maradék 138-at az államtól bérelte. Volt egy hivatalos otthona is, ott fogadta az újságírókat, akiknek elő tudta adni a visszafogott körülmények közt élő államfőt. A hivatalos otthont szándékosan úgy építették, hogy a fáktól és falaktól ne lehessen látni Janukovics valódi otthonát, ami egy négyszintes palota. 

Már az is elképesztő, hogy 2013 körül ezek szerint senkinek nem jutott eszébe bereptetni egy drónt és megnézni, mi van a titokzatos birtokon, de az még megdöbbentőbb, hogy az összesen nagyjából 1000 fős személyzetből senki nem szivárogtatta ki, hogy az ország elnökének külön házat kell fenntartani a sportautó-gyűjteménye számára, miközben pár kilométerrel arrébb utak sem nagyon vannak. Csak előkóstolóból 150 dolgozott neki, ők bizonyosodtak meg róla, hogy senki nem mérgezi meg Janukovicsot. 

A díszes kapun belépve azon még fenn se akad igazán az ember, hogy egyből egy golfpálya várja, de azon azért már mindenki elkezdi ráncolni a homlokát, amikor előkerült a halastó. 

Persze a halastó is semmi ahhoz képest, hogy Janukovicsnak egy saját hajója is volt, amit egy jóbarátjától kapott ajándékba. 

Maradva a víznél: az alábbi képen látható tó teljesen mesterséges, ugyanis az elnöknek kellett egy nagy tó. Nem csak a képen tűnik nagynak, nem véletlenül hívják kijevi tengernek. 

Ezután érkeztünk a vendégházhoz, ami a nevéből talán logikusan következően Janukovics neves vendégeinek volt fenntartva. Vlagyimir Putyin elvileg nem használta, szemben a kazah diktátor Nurszultan Nazarbajevvel és a belarusz Viktor Lukasenkóval, akik többször is élvezték az ukrán elnök vendégszeretetét. 

A birtok legjobb tulajdonsága, hogy egész változatos helyen lehet szabadon mászkáló nyulakba futni.

A következő képen nem csak golfautó látható, hanem a birtok VIP-szekciójának bejárata: ennek megerősített őrizete is volt.

Íme a már említett, újságírók megtévesztésére fenntartott szekció:

Janukovics valódi háza felé haladva érdemes apró részletekben elveszni: ha az elnök akart sütögetni egy kicsit a szabadban, akkor ezen a visszafogott szalonnasütőn tehette meg.

Ez itt maga a ház.

Vissza az apró részletekhez: Janukovics óriási rajongója az ókori Görögországnak, ezért csináltatott például egy görög sarkot is a kertbe. Most már ér nevetni!

Erről az erkélyről tekinthetett le apró birtokára.

Erre nehéz mit írni, a képen két, nagyjából háromméteres trón látható.

Tényleg kifejezetten érdemes elveszni az apróságokban.

A túra végére azért kiderül, hogy a jelenleg Oroszországban élő exelnöknek sokmindent sikerült lopni, csak jóízlést nem.

A ház tetejére függesztett vörös-fekete zászló a Majdanon is harcolt ukránok zászlója, ezt azért otthagyták a tetején, emlékeztetve rá, hogy legalább ezen az emberen túlvannak. 

Viktor Janukovicsot távollétében hazaárulásért és háború kirobbantásában való bűnsegédletért ítélték el. Az utolsó hír az orosz sajtóban jelent meg róla, aszerint novemberben szívrohamot kapott golfozás közben, és egy moszkvai klinikán ápolták. 

Hogy milyen érzés végigutazni Kijevből Kelet-Ukrajnáig, azt itt elolvashatod.

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek