+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 1. hétfő, 20:26
Ankara után Isztambulnak is ellenzéki vezetése lesz, miután ha csak néhány tized százalékkal is, de rosszabbul szerepelt a török elnök pártjának jelöltje a helyhatósági választáson.

Kevesebb, mint huszonnégyezer szavazattal, de kikapott Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártjának isztambuli jelöltje a helyhatósági választáson – derül ki a Daily Sabah nevű török híroldalról. Az már korábban kiderült, hogy Ankarát, a török fővárost is bukták Erdoğanék, ám Isztambul sokáig kérdéses volt, miután az ezzel kapcsolatos adatokat befagyasztották.

 

Hétfő estére ugyanakkor megérkeztek az eredmények: százszázalékos feldolgozottságnál azt mutatják, a voksolók 48,79 százaléka – vagyis több mint négymillió ember – a legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista, balközép Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjét, Ekrem İmamoğlut választotta.

 

Ezzel szemben Erdoğan pártjának, a konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) indulója, Binali Yildirim a szavazatok 48,51 százalékát szerezte meg.

 

Összesen egyébként a választásra jogosult isztambuliak 83,88 százaléka járult a szavazóurnák elé, közülük több mint 8,5 millióan szavaztak érvényesen, míg majd 320 ezer voks bizonyult érvénytelennek.

 

Mint az Azonnali hétfőn már írt róla részletesebben: bár a nagyvárosokban nem teljesített túl jól az AKP, de a belső, kevésbé fejlett régiókban sikerült megőrizniük támogatottságukat, keleten pedig még érdemi szinten növelni is tudták a támogatottságukat.

 

FOTÓ: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás