Zuzana Čaputovát választották Szlovákia új elnökévé

Szerző: Pintér Bence
2019.03.30. 22:15

A papírformának megfelelően Zuzana Čaputová jogász, a liberális Progresszív Szlovákia jelöltje nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját Maroš Šefčovič ellenében. A végleges eredmény szerint Čaputová 58, Šefčovič 42 százalékot szerzett.

Zuzana Čaputovát választották Szlovákia új elnökévé

Az exit pollok Denník N által közölt adatai szerint a szlovák elnökválasztás második fordulóját is megnyerte Zuzana Čaputová jogász, a Progresszív Szlovákia elnökjelöltje:

Čaputová a Focus szerint 55, a Median szerint 60,5 százalékot, ellenfele, Maroš Šefčovič a Focus szerint 45, a Median szerint 39,5 százalékot ért el a második fordulóban.

Az elnökválasztás második fordulójában a sajtóhírek szerint alacsonyabb volt a részvétel, mint az elsőben, amelyen a választók 48,7 százaléka vett reszt. Végleges eredmény vasárnap délben várható.

Végigkövettük a mozgalmas elnökválasztást

Az első fordulót is a leginkább a magyarországi Momentumhoz hasonlítható párt jelöltje nyerte: akkor a szavazatok 40,6 százalékával több, mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a mögötte álló, 18,7 százalékos Maroš Šefčovič, akit a legnagyobb kormánypárt, a balközép Smer támogatott.

Az első forduló előtt többen visszaléptek – így tett például Čaputová javára az a Robert Mistrík is, akinek javára az MKP elnöke és jelöltje, Menyhárt József lépett vissza korábban –, a második forduló után pedig több párt is beállt Čaputová mögé: így tett például a Híd-Most is, amelynek elnöke és elnökjelöltje, Bugár Béla a választás első körében nem szerepelt jól, a magyarok egy jó része is átszavazott a Progresszív Szlovákia jelöltjére.

Az első forduló előtt az Azonnali járt Szlovákiában, ahol arról kérdeztük az ott élő magyarokat, hogy szavaznának-e szlovák politikusra, valamint interjúztunk Bugár Bélával is. Az első forduló utáni elemzésünket pedig itt olvashatod!

FRISSÍTÉS (08:30)A szavazatok összesítését követően nyilvánosságra hozott hivatalos eredmények szerint Zuzana Čaputová 58,4, míg Maroš Šefčovič 41,59 százalékot szerzett.

FOTÓ: Zuzana Čaputová / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek