Akkor is kap EU-s pénzt a brit fúziós reaktor, ha lesz brilépés

Szerző: Pintér Bence
2019.03.30. 17:52

Az utolsó pillanatban egyeztek meg: brilépés ide vagy oda, 2019-ben és 2020-ban is futni fog a Közös Európai Tórusz.

Akkor is kap EU-s pénzt a brit fúziós reaktor, ha lesz brilépés

Sikerült megállapodni, így jövő év végéig biztosan EU-s pénzből is fut majd Európa legfontosabb kísérleti fúziós reaktora, az angliai Culhamben található Közös Európai Tórusz (Joint European Torus, JET) – írja a Science.

A kísérleti reaktor működése és finanszírozása a brilépés miatt volt veszélyben,

hiszen a britek tervezett kilépése az EU-ból megfosztotta volna a reaktort működtető konzorciumot az Euratom Horizon 2020-ból érkező forrásoktól, bár a brit kormány mindenképpen tovább akarta finanszírozni a projektet. Most megállapodtak abban, hogy az EU 2020 végéig 100 millió eurót (kb. 31-32 milliárd forintot) fog költeni a létesítményre.

A JET a hetvenes-nyolcvanas években épült az Euratom részeként: ebből a megállapodásból nem feltétlenül lenne muszáj kilépnie a briteknek, de kormányuk jelezte, hogy ebből is kilépnének, mint teljes értékű tagok, és társult tagok maradnának – ezt azonban csak a brilépés véglegesítése után lehet majd letárgyalni. 

A kísérleti reaktor azért is kifejezetten fontos, mert itt tudnak tesztelni olyan megoldásokat, amelyeket a franciaországi Cardache-ban készülő nagyobb testvérébe, az ITER nevű kísérleti fúziós reaktorba szánnak. Ez a reaktor 2025-ben készül el, és 25 milliárd dollárba (ez nagyjából hétbillió forint) fog kerülni. 

Az ITER elkészüléséig azonban a JET a legnagyobb kísérleti fúziós reaktor a világon.

Továbbra is kérdés azonban, hogy mi lesz 2020 után, illetve hogy a brit szakemberek részt tudnak-e venni a későbbi EU-s fúziós kutatásokban a brilépés után. A szakemberek 2024-ig mindenképpen akarnak kísérletezni a JET-ben.

És hogy miért fontos a magfúzióval való kísérletezés? Adjuk át a szót a Magfúzió.hu ismertető cikkének, miszerint: „Ha a fúziós energiatermelés megvalósul, képes lesz hosszú távon energiát szolgáltatni az emberiségnek. Üzemanyaga a hidrogén két izotópja, a deutérium és a trícium keveréke. A deutérium évmilliókig elegendő mennyiségben megtalálható a természetes vizekben, a trícium pedig előállítható a Földön szintén hatalmas mennyiségben fellelhető fémből, a lítiumból, a fúziós üzemanyag tehát gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll.” No, hát ezért.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek