Német űrkutatók 16 500 eurót fizetnek neked azért, hogy két hónapig feküdj egy ágyban

Szerző: Illés Gergő
2019.03.29. 20:34

Igazi hétalvó vagy, remekül meglennél otthon egész nap az ágyban, de sajnos nem fizetnek érte? Akkor itt van számodra a tökéletes álláshirdetés!

Német űrkutatók 16 500 eurót fizetnek neked azért, hogy két hónapig feküdj egy ágyban

Német űrkutatók olyan önkénteseket keresnek, akik hajlandóak lennének egy ágyban feküdni hatvan napon keresztül, így tesztelnék rajtuk a súlytalanság az emberi testre gyakorolt negatív hatásait – írja a Deutsche Welle. 

A súlytalanság nem annyira jó buli, mint amilyennek hangzik

A 12 férfit és 12 nőt magában foglaló kísérletért a Német Űrkutatási Centrum ráadásul még tisztességes jutalmat is felajánl a bátor résztvevőknek:

16 500 eurót, átszámítva 5,3 millió forintot kaphatnak a kiválasztottak, amennyiben a centrum kölni központjában, egy ágyban fekve töltenek el két hónapot.

Hansjörg Dittus, az űrkutatási centrum űrkutatásért és technológiáért felelős osztályának igazgatótanácsi tagja elmondta, a legénységgel történő űrrepülés továbbra is fontos szerepet fog játszani a jövőben a súlytalanság vizsgálatára, ugyanakkor ezt az állapotot a lehető legbiztonságosabbá kell tenni az asztronauták számára.

Ugyanis súlytalan környezetben több időt töltve az emberi testen csont- és izomsorvadás tünetei jelentkeznek, csökken a szív- és érrendszeri funkcionalitás, valamint a testnedvek a test felsőbb részébe vándorolnak. Ennek következtében rengeteg kellemetlen tünetet tapasztalhatnak a súlytalanság állapotában lévők: többek között

gyengeséget, szédülést, felpuffadt fejet és arcot, utazási betegséget, hallási zavarokat, legyengült immunrendszert és hátfájást is okozhat a súlytalanságban töltött idő.

Segít-e a mesterséges gravitáció?

A német űrkutatók ezen tüneteket szeretnék modellezni az önkénteseken, akik, bármily csábítóan is hangozzék a kéthónapos lustálkodás, megdolgoznak a pénzükért:

a jelöltek minden tevékenységükben ágyhoz lesznek kötve, az étkezést, a szabadidős tevékenységeiket, a zuhanyzást, de még a mosdóba járást is így kell elvégezniük.

Emellett az ágyakat hat fokkal lefelé döntik, így modellezik a súlytalansági állapotot, mikor is a testnedvek a fej felé mozdulnak el.

A jelentkezők kétharmadát naponta centrifugába helyezik, amely mesterséges gravitációt teremt körülöttük. Ezzel azt szeretnék megvizsgálni, hogy az űrrepülés pszichológiai mellékhatásai ellensúlyozhatók-e a mesterséges gravitáció létrehozásával.

A NASA és az Európai Űrügynökség által támogatott projekt két részre oszlik: az önkéntesek első csoportja március 25-én érkezett meg Kölnbe, a második csoport szeptemberben kezdi meg a kísérletet. Utóbbi fordulóra még mindig keresnek – főleg női – jelentkezőket a kutatók, a jó német nyelvtudás szükséges a bekerüléshez.

És hogy a 16 500 eurós „fizetésen” felül mik is a kísérlet további előnyei?

A Német Űrkutatási Ügynökség azt nyilatkozta, a két hónapot tölthetik akár tanulással, tévézéssel, úgy, hogy a mindennapi házimunkát sem kell megcsinálniuk.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek