+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. március 28. csütörtök, 20:52
A „zöld New Dealt” támogató demokrata képviselők megkapták a klímaváltozásra adott választ is: megházasodni, és gyereket csinálni.

Az amerikai politika borzasztóan szórakoztató tud lenni, elég csak az Egyesült Államokat vezető Donald Trumpra – de legfőképp az elnök kijelentéseire és retorikájára – tekinteni. 

 

Mégis, még az átlagból is kiemelkedett Mike Lee utahi republikánus szenátor keddi felszólalása, melyben velociraptoron lovagló Ronald Reagannel, valamint a Star Wars a Hoth bolygón élő képzeletbeli, tauntaun nevezetű állataival próbálta elmagyarázni, miért is nem jó ötlet a Demokrata Párt balszárnyának radikális környezetvédelmi intézkedéseket sürgető felvetése, írja a Washington Post.

 

 

Komolyan kell venni a zöld New Dealt?

 

A demokraták magát „demokratikus szocialistának” valló ifjú csillaga, Alexandria Ocasio-Cortez ugyanis rengetegszer emlegeti az úgynevezett „zöld New Deal” fontosságát, vagyis azt, hogy az Egyesült Államoknak legalább

 

olyan radikálisan kéne fellépnie a környezetvédelem mellett, mint azt Franklin D. Roosevelt elnök tette a 30-as években a világgazdasági válságot követően.

 

A javaslat a klímaváltozással kapcsolatosan szkeptikus republikánusoknál rendszeresen kiveri a biztosítékot, ennek keretében szólalt meg most Lee is, aki elmondta, „a zöld New Dealt csak annyira kell komolyan venni, mint amit a javaslat megérdemel”. 

 

Ezután a szenátor

 

felmutatta a Ronald Reagan elnököt egy velociraptoron lovagolva ábrázoló képet,

 

majd elmondta: „ennek a képnek épp annyi köze van a XX. század kommunizmus elleni harcához, mind a XXI. század klímaváltozás elleni küzdelméhez”. Hozzátette: a zöld New Dealt nevezték már radikálisnak, szélsőségesnek, de szerinte az egyszerűen nevetséges, a javaslatot nem is lehet komolyan venni.

 

Csaknem 14 perces beszédében a képviselő újabb és újabb mesebeli figurákkal hozakodott elő, a mellé állított táblán illusztrálva azokat: előkerült a lila színű tengeri ló nevű lényt meglovagló Aquaman, a Star Warsban a tauntaun lényeken ülő Luke Skywalker, valamint a cápaviharokat vizionáló (direkt?) gagyi amerikai akciófilm, a Sharknado is.

 

Csinálj gyereket, az megoldja a klímaváltozást!

 

Ezzel Lee arra szeretett volna ironikusan reflektálni, hogy a javaslat keményen kritizálja a légi közlekedés környezetszennyező mivoltát, a szenátor ezért is hozakodott elő a képzeletbeli állatokkal, melyek talán kiválthatnák a légi közlekedést, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül. „Talán nem olyan hatékonyak, mint a repülőgépek vagy a motorosszánok, de a tauntaunok nem bocsátanak ki szén-dioxidot, talán teljesen újra is hasznosíthatóak...és egy hideg estén még meg is melegedhetünk bennük” – ironizált a képviselő.

 

Hozzátette: a klímaváltozás komoly dolog, de a zöld New Deal egy vicc.

 

„A klímaváltozásra nem ez a komolytalan javaslat ad választ, hanem az, ami annyi más problémát megoldhat: szerelembe esni, megházasodni, és csinálni pár gyereket”

 

– javasolta az ötlet támogatóinak, köztük Ocasio-Corteznek a republikánus honatya.

 

A demokrata képviselő Twitterén vágott vissza a szenátornak, aki szerinte nem veszi komolyan a munkáját. Ahogy fogalmazott,

 

„ha ez a csávó szenátor lehet, akkor te is bármit elérhetsz!”

 

Ocasio-Cortez egyébként javaslatát egy heves beszédben védte meg még kedden, ahol elmondta, „emberek halnak meg” a klímaváltozás miatt, ezért a környezetvédelemnek nem szabadna pártérdekké válnia. A videót lásd alább:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A formális kinevezésre még várni kell, de a Jobbik német nemzetiségű képviselője már jelezte, elvállalja a feladatot.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Ezzel péntekre is csökkent az aktív esetszám, de sajnos 8 beteg belehalt a vírusba. Grafikonokon a részletek!

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás