+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. március 28. csütörtök, 20:52
A „zöld New Dealt” támogató demokrata képviselők megkapták a klímaváltozásra adott választ is: megházasodni, és gyereket csinálni.

Az amerikai politika borzasztóan szórakoztató tud lenni, elég csak az Egyesült Államokat vezető Donald Trumpra – de legfőképp az elnök kijelentéseire és retorikájára – tekinteni. 

 

Mégis, még az átlagból is kiemelkedett Mike Lee utahi republikánus szenátor keddi felszólalása, melyben velociraptoron lovagló Ronald Reagannel, valamint a Star Wars a Hoth bolygón élő képzeletbeli, tauntaun nevezetű állataival próbálta elmagyarázni, miért is nem jó ötlet a Demokrata Párt balszárnyának radikális környezetvédelmi intézkedéseket sürgető felvetése, írja a Washington Post.

 

 

Komolyan kell venni a zöld New Dealt?

 

A demokraták magát „demokratikus szocialistának” valló ifjú csillaga, Alexandria Ocasio-Cortez ugyanis rengetegszer emlegeti az úgynevezett „zöld New Deal” fontosságát, vagyis azt, hogy az Egyesült Államoknak legalább

 

olyan radikálisan kéne fellépnie a környezetvédelem mellett, mint azt Franklin D. Roosevelt elnök tette a 30-as években a világgazdasági válságot követően.

 

A javaslat a klímaváltozással kapcsolatosan szkeptikus republikánusoknál rendszeresen kiveri a biztosítékot, ennek keretében szólalt meg most Lee is, aki elmondta, „a zöld New Dealt csak annyira kell komolyan venni, mint amit a javaslat megérdemel”. 

 

Ezután a szenátor

 

felmutatta a Ronald Reagan elnököt egy velociraptoron lovagolva ábrázoló képet,

 

majd elmondta: „ennek a képnek épp annyi köze van a XX. század kommunizmus elleni harcához, mind a XXI. század klímaváltozás elleni küzdelméhez”. Hozzátette: a zöld New Dealt nevezték már radikálisnak, szélsőségesnek, de szerinte az egyszerűen nevetséges, a javaslatot nem is lehet komolyan venni.

 

Csaknem 14 perces beszédében a képviselő újabb és újabb mesebeli figurákkal hozakodott elő, a mellé állított táblán illusztrálva azokat: előkerült a lila színű tengeri ló nevű lényt meglovagló Aquaman, a Star Warsban a tauntaun lényeken ülő Luke Skywalker, valamint a cápaviharokat vizionáló (direkt?) gagyi amerikai akciófilm, a Sharknado is.

 

Csinálj gyereket, az megoldja a klímaváltozást!

 

Ezzel Lee arra szeretett volna ironikusan reflektálni, hogy a javaslat keményen kritizálja a légi közlekedés környezetszennyező mivoltát, a szenátor ezért is hozakodott elő a képzeletbeli állatokkal, melyek talán kiválthatnák a légi közlekedést, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül. „Talán nem olyan hatékonyak, mint a repülőgépek vagy a motorosszánok, de a tauntaunok nem bocsátanak ki szén-dioxidot, talán teljesen újra is hasznosíthatóak...és egy hideg estén még meg is melegedhetünk bennük” – ironizált a képviselő.

 

Hozzátette: a klímaváltozás komoly dolog, de a zöld New Deal egy vicc.

 

„A klímaváltozásra nem ez a komolytalan javaslat ad választ, hanem az, ami annyi más problémát megoldhat: szerelembe esni, megházasodni, és csinálni pár gyereket”

 

– javasolta az ötlet támogatóinak, köztük Ocasio-Corteznek a republikánus honatya.

 

A demokrata képviselő Twitterén vágott vissza a szenátornak, aki szerinte nem veszi komolyan a munkáját. Ahogy fogalmazott,

 

„ha ez a csávó szenátor lehet, akkor te is bármit elérhetsz!”

 

Ocasio-Cortez egyébként javaslatát egy heves beszédben védte meg még kedden, ahol elmondta, „emberek halnak meg” a klímaváltozás miatt, ezért a környezetvédelemnek nem szabadna pártérdekké válnia. A videót lásd alább:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás