Kalóz migránsokra csapott le a máltai hadsereg

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.28. 11:14

Száznál is több bevándorló utazott az eltérített tankerhajón: nem akartak visszamenni Líbiába.

Kalóz migránsokra csapott le a máltai hadsereg

A máltai fegyveres erők különleges egységei vetettek véget annak a szokatlan incidensnek, mely során Európába igyekvő bevándorlók térítettek el egy Törökországból Líbiába tartó tankerhajót. Máltai sajtóinformációk szerint az Elhiblu 1 legénységét az EU földközi-tengeri határait védelmező hadműveletben résztvevő repülőgépről utasították, hogy mentse meg a halálos veszélyben lévő bevándorlókat, mivel a líbiai partiőrség képtelen erre.

A török hajó kapitánya eleget is tett a kérésnek, ám

amikor kiderült, hogy a hajó visszavinné a tengerből kimentett bevándorlókat Líbiába, akkor kisebb zendülés tört ki a fedélzeten, és a bevándorlók átvették az irányítást.

A legénységet arra kényszerítették, hogy eredeti tervükkel ellentétben a legközelebbi uniós tagállam, Málta felé vegyék az irányt.

MÁLTA LÉGVONALBAN 350 KILOMÉTERRE FEKSZIK LÍBIA NYUGATI PARTJAITÓL

A szigetországhoz közeledve a helyi partiőrség felvette a kapcsolatot a hajóval, így fény derült arra, hogy azt eltérítették. A máltai hatóságok ezután döntöttek a mentőakcióról. A visszafoglalt hajót máltai kikötőbe vontatták. Arról nem érkezett pontos információ, hogy a fedélzeten utazó 108 bevándorló közül hányan vettek aktívan részt az Elhiblu 1 eltérítésében, de négy embert rögtön a partotérést követően őrizetbe vettek.

Az Európai Unió épp a napokban jelentette be, hogy az olasz kormány nyomására felhagynak a hajókkal való járőrözéssel a Földközi-tengeren. A római vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a továbbiakban nem hajlandóak befogadni a tengerből kimenekített bevándorlókat.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek