Metoo-botrányba próbálták belerángatni a népszerű fantasyírót, de kamu volt az egész

Szerző: Pintér Bence
2019.03.28. 14:37

Szexuális zaklatással vádolták Ed McDonaldet, de hamar kiderült, hogy csak egy rendkívül összetett, ugyanakkor teljesen kamu lejáratókampány indult ellene.

Metoo-botrányba próbálták belerángatni a népszerű fantasyírót, de kamu volt az egész

Történt, hogy Ed McDonaldet, a magyarul is olvasható Éjszárny és Hollóvér című fantasyregények szerzőjét egy másik zaklatási eset kapcsán több közösségi felületen is szexuális zaklatással vádolták meg, egészen pontosan azzal, hogy kipécézett magának sebezhetőnek tűnő nőket, majd behálózta és kihasználta őket, az afférok után pedig kamusztorikat terjesztett róluk.

Ennek nyomán aztán több blog is kapcsolatba került a vádlókkal, és az ő történeteik alapján blogposztokat írtak arról, hogy hogyan zaklatta áldozatait állítólag a szerző: beindult persze mellé a szokásos online lincselés a közösségi médiában.

Aztán kiderült, hogy nem csak kamu volt az egész, de valaki hónapokat töltött több mint egy tucat egészen hiteles facebookos kamuprofil felállításával, hogy besározza az írót.

A fantasztikus irodalom híreivel foglalkozó File770 blogon ma jelent meg rövid összefoglaló az esetről, de a zaklatási ügyet közzétevő több blogger is hosszú posztokban mesélte el, hogy hogyan is történt az egész, egyúttal bocsánatot is kértek az írótól. Ugyanígy tett a Reddit fantasyvel foglalkozó szekciója is, ahonnan kitiltották a szerzőt a vádak miatt, de mint kiderült: az egyik itteni moderátor volt az egyik elkövető.

A bloggerekkel az állítólagos áldozatok vették fel a kapcsolatot: ahogy szépen lassan próbálták összerakni az ügyet, nem egy, nem kettő, de egy sor áldozat jelentkezett, akik mind valós személyeknek tűntek az online jelenlétük alapján. A bloggerek arról számoltak be, hogy amennyire utána tudtak nézni, mindegyik profil valósnak látszott,

semmi sem utalt arra, hogy mind kamuprofilok lennének: végül nyilvánosságra is hozták az íróval szembeni vádakat.

McDonald kiadója, a Gollancz azonban eközben megbízott valakit, hogy nyomozzon az ügyben, ő pedig megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot talált arra, hogy a vádak hamisak, az azokat terjesztő profilok pedig egytől-egyig egy vagy két emberhez tartoztak (ez egyelőre nem tiszta), akik egy éve építették a kamuprofilokat azért, hogy lejárassák az írót.

A bizonyítékokkal szembesített bloggereket arra kérték, hogy egy ideig tartsák fenn a szexuális zaklatásról szóló narratívát, hogy még több bizonyítékot tudjanak gyűjteni az elkövetők ellen. Végül szerdán minden érintett felületen visszavonták az eredeti blogposztokat, és bocsánatot kértek a szerzőtől. Egyelőre semmit sem tudni az elkövető indítékáról, csupán annyi tűnik biztosnak, hogy elvileg nem ismerte személyesen a szerzőt.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek